Lindbergh

Lindbergh https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126505/lindbergh-126505.jpg 4 9 2

Charles A. Lindbergh 21. květa 1927 jako první přeletěl Atlantský oceán mezi Amerikou a Evropou. Je zakladatelem moderního letectví. Společně s doktorem A. Carrelem vynalezl perfuzní pumpu – umělé srdce.

Přidat komentář

terimila
26.06.2020 4 z 5

Dobře napsaný životopis nesmírně zajímavé a kontroverzní osobnosti, které život na jedné straně neuvěřitelně přál, na straně druhé se s ní vůbec nemazal. Napsáno je to dobře, ale čtivost se pro mě odvíjela od období Lindberghova života. Zprvu je to skvělé - příběh mladého nadšence, který dosáhne nejvíc, čeho mohl; pak rána v podobě ztráty syna...
Ale potom, jak se blížila válka, to pro mě jaksi ztratilo grády. Asi chápu, že se Lindbergh nechal zmást a k nacistickému Německu dlouho choval sympatie, prostě to nebyl politik a myslitel; byl to chlapík, který žil hlavně v tom svém odvětví, rychle se vyšvihl, možná se nechal ovlivnit přetvářkami ve vysoké společnosti, do níž vpadl... a jako takový se nechal poplést cíleně vyvolávanou aureolou hrdinství, úspěchu a pokroku na poli letectví. Koneckonců tohle nacizující se Německo ve 30. letech umělo, vždyť na přistávací zeppelíny ozdobené hakenkrajci se chodili Američané dívat jako na doklad pokroku, modernity, luxusu a komfortu své doby...
Lindberghův život i tahle knížka jsou svědectvím toho, že nic není černobílé a že všichni dělají chyby. Kniha dobrá, doporučuju.

Jihorka
19.05.2015 4 z 5

O Lindberghovi a jeho poněkud kontroverznímu postoji těsně před vstupem USA do II. světové války jsem už něco věděla, ale v této knize jsem se dověděla zdaleka nejvíc. Lindberg prožil pozoruhodný život a tento životopis je toho důkazem. Nejedná se o žádné oslavné dílo, ale celkem střízlivé a na patřičných místech i kritické podání života jednoho z nejoslavovanějších a po určité období i nejzatracovanějších Američanů. Životopis je zajímavý i tím, že slavný Lindberghův přelet představuje jako první událost, kterou přenášela masová média prakticky v reálném čase a vyvolala tak světovou senzaci. Z Lindbergha udělala celosvětově oslavovanou celebritu se všemi pozitivními i negativními důsledky - jak takové osobnosti dnes vnímáme zcela běžně. Doporučuji.


Štítky knihy

letci osobnosti letectví piloti

Autorovy knížky

Andrew Scott Berg
americká, 1949
2001  82%Lindbergh

Kniha Lindbergh je v

Přečtených9x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce7x
Chystám se číst3x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x