Lincoln 1933

Lincoln 1933 https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11302/lincoln-11302.jpg 4 99 14

Vzpomínky, povídky a pohádky pro dospělé, které vznikly v době Werichova pobytu v Americe. Třetí vydání.

Přidat komentář

Hobo
12.01.2024 5 z 5

Prostě Werich!

xxtom
26.08.2021 2 z 5

Směs skutečných příběhů, povídek a pohádek. Těšil jsem se spíše na příběhy. Poslední pohádka o mužátku už byla trošku moc.


Cajda
13.04.2021 3 z 5

Těšila jsem se na příběhy pana Wericha. Trochu mne zklamaly ty pohádkové. Jednak je znám, druhak jsou na mne až moc zvláštní a za třetí: já chtěla ty pravdivé, skutečné, i když už historické příběhy....nevadí, třeba příště.

draka
17.08.2020 5 z 5

Jízda Lincolnem, pohodlná, klidná, zábavná a dobrodružná. Pocit z jízdy je úžasný. Kdo v něm nejel, ať nasedne, vydá se na cestu a jede pomalu, protože od první povídky, která ho vtlačí do sedadla a nedovolí mu vystoupit, dokud nedojde benzín, bude okouzlen.

niknikita
15.06.2019 5 z 5

Je jenom pár mužů, kterým promíjím plnovous a Jan Werich je jedním z nich.
není v tom nic osobního, ačkoliv...tento pán má asi moji nekritickou protekci, nebo co.

Co slovo, to perla, tak bych stručně shrnula naprosto celý Werichův odkaz.

Dovolím si citovat z povídky: "Naši psi", protože je tak trochu o našich psech.
..."U nás nikdo neumí cvičit psy. Já nejmíň. Já tak nenávidím, když se mně velí, když se se mnou manipuluje, že se obejdu bez velení a bez manipulování druhými bytostmi, i když jsou to psi"...

1amu
02.05.2019 5 z 5

Půvabná kniha zejména povídek (i pár pohádek v některém vydání) o životě V+W+J v emigrací ve Spojených státech. Líbila se mi zejména ta, která je v názvu této Knihy. A neznám autora, který by popsal koupi auta stylem Jana Wericha:
.....V New Yorku jsme měli tmavý byt, telefon, pytel nadějí, ale neměli jsme automobil. Obcházeli jsme s Voskovcem prodejny ojetin, až jsme se nás zmocnil jeden z těch trpělivých, co se vyznají. Zaváděl nás stále hlouběji do automobilového lesa a když si byl jistý, že nebudeme trefit zpátky, ukázal nám (dle jeho slov) automobil automobilů - vyleštěný, dlouhý, černý majestátní vůz, dvanáctiválec, na kapotě chrt v běhu - Lincoln 1933...... Karosovaný podle speciální objednávky, to není koupě boys, to je dar ! 5000 $ stál fungl nový, pro vás, jako dárek pouhých 240 $ a k tomu dárek 5 galonů benzínu pro štěstí ! To se ví, že jsme ho koupili a ještě dlouhou dobu jsme nevěděli, co jsme vůbec koupili. Až po delší době nám došlo, že jsme koupili vůz gangsterů z Chicaga (proto ta zpevněná karoserie), neprůstřelná skla, to zadní malé jako pivní tácek, aby nikdo nebyl postřelen ještě k tomu otevírací, inu pro střelce. Mezi dvěma řadami sedadel za řidičem velká mezera, asi na rakev . Palubní deska, plná tlačítek, táhel, knoflíků, jako ve velkých letadlech. U většiny z nich jsme nevěděli k čemu slouží. Jednou jedeme po Pulaski Skyway se zákazem zastavení se z ničeho nic jedno se světélek rozblikalo a za vozem to začalo strašně harašit. Něco se utrhlo a my to vlekli. Zastavit jsme museli. Ihned policajt, prý proč stojíme na zákazu. Ukazuji mu cosi, co vlečeme za sebou. Místo pokuty se začal chechtat, byl mazák : pánové to je zařízení na výměnu poznávací značky za jinou (za jízdy)..... Jakýsi bohatý emigrant nás otravoval, že v tom autě chce svézt- samozřejmě benzín zaplatím, pravil. Jedeme a potřebujeme tankovat . Zastavujeme u pumpy a magnát z okénka praví: plnou nádrž ! Zavedli hadici do nádrže a spustili pumpu. Pro kontrolu se vždy po 5 galonech ozval zvonek. Po 17-tém zvonění říká pumpař - vám teče nádrž ! Podívám se. Netekla. Byly tam 2 nádrže, celkem 300 litrů ! Magnát se zachmuřil,zaplatil a litoval. Už se nám nikdy neozval...
Není to kouzelné ? A že těch příhod v útlé knížečce je.

radusak9806
13.03.2019 5 z 5

Jelikož jsem dříve četla knihu Deodusi tak poslední 3 povídky jsem měla již v ní: Velikonoční povídka, Za šťastnou lásku bas a O žlutém mužátku jsou skvělé. Celkově mě kniha bavila a popis Jana Wericha od Jiřího Voskovce je krásnou ukázkou bratrství, které ani oceán nerozdělil.

Briv
15.07.2017 5 z 5

Poprvé jsem se svezla v Lincolnu s Werichem v knize Úsměv klauna a byla to jízda, že jsem se k tomu musela znovu vrátit.
Knížka je to velmi milá, pohladí po duši, rozesměje a přivede člověka i k zamyšlení. Werich je mistr, protože místa a situace dokáže vykreslit tak, že je tam člověk s ním.

Vlastula.P
03.01.2017 5 z 5

Ani nevím, kde se vzala tahle knížka v mé knihovničce, každopádně jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla. :) Některé povídky zaujaly méně, ale každopádně mě to bavilo! :) Přečteno na jeden zátah. Málo kdy se mi stane, že se u čtení nekontrolovaně směji nahlas. Tady se mi v tomto směru celkem dařilo. :) zasloužených 5 *

bytost
03.04.2016 5 z 5

Werich byl úžasný a taková je i tato kniha. Krásný jazyk, pro ilustraci ukázka, jak popsal indiánské léto: ,,Jak jsem říkal, že na jaře někdo kreslí kolem větví listnáčů pastelové opary, tak teprve v indiánském létě mi dokáplo, proč všechno to je. To si někdo zkoušel barvy a celé léto je tajně míchal a čekal, až přijde pravý čas. A ten teď přišel. Vůbec neznám jména listnáčů, kterých se to týká. Tuším jen, že jsou tam stovky různých javorů, které se rády stojí barevně. A trav a keřů tísíce. Sem tam nějaký ten jehličnatý se svéhlavě drží své zeleně, jen ji obrací dotmava, skoro dočerna, když slunce na chvilku se schová za mrak. Už nepálí, ale hřeje a hlavně svítí. Svítí a osvětluje kytice stromů, celé stráně, mělká údolí. Tiší vítr.,,
Takhle krásně popisuje přírodu v Americe, no není to miláček? Čtěte a kochejte se...

Eremites
24.02.2015 4 z 5

Milé, úsměvné, nostalgické - z každého trošku.

markoj
18.12.2014 4 z 5

Po první povídce jsem to chtěla vzdát - přišla mi nesmyslná a divná, záhy jsem zjistila, čím to je - nenapsal ji Jan Werich, ale Jiří Voskovec. Ostatní už byly fajn - prostě Werich...

ribejzka
05.06.2012 5 z 5

Krásný chytrý Werich! =)

jprst
15.12.2011 5 z 5

Poprvé byla vytištěna v roce 1970, ale už se nedostala na pult. Ani si nedovedu představit, co všechno tehdejší mocipány děsilo.

Část díla

všech 10 částí díla

Autorovy další knížky

Jan Werich
česká, 1905 - 1980
2008  92%Fimfárum
1957  76%Balada z hadrů
1965  87%Osel a stín
1965  86%Italské prázdniny
1980  92%Kat a blázen

Kniha Lincoln 1933 je v

Přečtených136x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených5x
Knihotéce101x
Chystám se číst17x
Chci si koupit4x