Líná máma

Líná máma https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409536/bmid_lina-mama-K9U-409536.jpeg 4 78 26

Autorka jednoduchým, lehkým a humorným jazykem vypráví o tom, jak vychovat samostatné dítě. Popisuje, v čem spočívá nebezpečí rodičovského perfekcionismu, přehnané péče a nadměrné kontroly. Vysvětluje, proč je tak důležité poskytnout dítěti možnost výběru, kdy stojí za to dítěti pomoci, a kdy mu naopak nechat volnou ruku, jak naučit dítě bez hysterie a slz usínat, chodit na nočník a uklízet po době hračky. Nyní existuje jakýsi kult dětí. Pro některé matky jsou jejich děti středobodem vesmíru a všechno se musí kolem dětí točit, jen pro ně a kvůli nim. Ve skutečnosti jediná a nejdůležitější rodičovská mise je naučit dítě samostatnosti. Jak si počíná taková „lenivá“ máma? Je „líná“ krmit dítě, a tak mu podá lžičku a sleduje, jak si s ní její potomek počíná, nevadí jí, že pak musí umýt půlku kuchyně. „Lenivé“ mámě se nechce mýt nádobí, a proto svěří tento životně důležitý úkol svému dítěti, i když ví, že pak bude muset nádobí ještě jednou umýt. Přitom vše probíhá bez jakéhokoli fanatismu – „lenivá“ máma „nepřehazuje“ na dítě všechny domácí práce, ale prosí ho o pomoc s tím, nač jí samotné nezbývá čas nebo síla. Lehké a místy ironické vyprávění provázejí milé, žertovné ilustrace, které názorně vystihují jádro pojednávaného problému.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Rodina

Vydáno: ekniha , Esence
Originální název:

Самостоятельный ребенок, или Как стать ленивой мамой , 2016


více info...

Přidat komentář

florentinas
25.01.2024 3 z 5

Zajímavé myšlenky, ale pro někoho, kdo se o výchovu zajímá, nic moc nového.

Annicka
08.07.2023 4 z 5

Rozhodně mnoho zajímavých myšlenek a ve většině jsem s autorkou souhlasila. Ale bylo to takové jednodušší. Příručka na zhltnutí za jedno dvě odpoledne, aniž by se šlo nějak do hloubky. Trošku taky pokulhával překlad, a jak už psal někdo přede mnou, obrázky občas naházené hala bala bez souvislosti s textem, kterého se zřejmě týkají, nicméně to nebylo zas až tak strašné (souzeno podle e-knihy).

EDIT Hned potom jsem četla Vrány od Dvořákové a byla to tedy zajímavá kombinace...


Romanka89
08.06.2023 5 z 5

Pro mě jedna z nej knih o rodičovství. Čtivá, ne tak obsáhlá (mnoho příkladových obrázků), takže formou ideální pro rodiče, žádná složitá bichle. Co se týče obsahu, pro mě mnoho uvědomění o tom, že je důležité nedělat věci za děti, dopřát jim samostatnost a tím pádem slevit ze svých požadavků (je skvělé když dítě po sobě vytře rozlité pití, ale vzhledem k věku nemůžeme očekávat dokonalost a utírat to za něj, navíc když se k úklidu třeba samo hrne), dávat jim možnost volby, diskutovat s nimi, společně hledat řešení. Ač je to někdy zdlouhavé oproti "bude to tak a tak", do života je to přece jen přínosnější.

vladku
18.02.2023 2 z 5

Těšil jsem se na mnou vychválenou knihu, její druhý díl. Je to jednoduché ke čtení, zábavné, plno příkladů. Nicméně jsem dál, kniha je výborná pro rodiče na začátku, začínající, ale na můj vkus obsahuje příliš mnoho nevhodných rad. Negativních alá "neřízni se" (které neříkají co tedy má dělat, aby se neřízl, navíc směřují myšlenky k tomu říznutí a tím přivolávají to říznutí) nebo plno manipulativních. Kniha je vhodná pro člověka, který tyto špatné rady (nepříliš dobré rady) je schopen odhalit, ale zde bohužel průnik se začínající rodinou nebude asi velký.
Abych knize moc nekřivdil, plno věcí správně kritizuje, k většině píše rozumné komentáře i rady. Jen na můj vkus i těch špatnějších rad není málo.

JaniisB
11.12.2021 3 z 5

Dobré čtení k zamyšlení nad sebou samým.

Dominika76
02.10.2021 4 z 5

Kniha je napísaná naozaj dobre a číta sa ľahko. Hlavnou myšlienkou prístupu k výchove tejto autorky je samostatnosť a v knihe nám na konkrétnych príkladoch radí ako také samostatné dieťa vychovať. Prakticky sa stotožňujem takmer so všetkým v knihe. Trochu ma zaujalo ako autorka odporúča dieťa chváliť, čo sa teraz vo viacerých prístupoch neodporúča. Na niekoľkých stranách v tretej tretine knihy boli zle umiestnené ilustrácie, respektíve boli o niekoľko strán dopredu, čo ma osobne trochu vyrušovalo, zvlášť po tom, čo vo väčšej časti knihy boli umiestnené správne. Knihu aj tak odporúčam rodičom, určite sa k nej ešte raz vrátim.

Edeltruda
23.08.2021 5 z 5

Praktická kniha o tom, jak zkrátka nebýt úzkostný, puntičkářský a "helikoptérový" rodič.

Martina1725
25.07.2021 5 z 5

Mě se moc líbila, vtipná, jasná s příklady ze života i když nic nového,vše je příkladem zdravého rozumu.

madem
15.07.2021 4 z 5

Knihy jsem se nejdříve zalekla: Líná máma. Jak mám být líná máma, ale je to jinak. Líná máma je trpělivá, laskává a milující. Když se stává línou mámou má s dětmi více práce než dokonalá máma. Dá práci naučit dítě samostatnému rozhodování a jednání.
Kniha nejdříve vysvětlí principy a pak ukáže jednotlivé situace a návody, jak se zachovat. Jsou praktické, splnitelné, ale občas hodně náročné.
Knihu se vyplatí přečíst.
Jen ji sráží horší překlad a editace. Na začátku odstavce je chlapec Ondřej, na konci odstavce je z něj Kolja. Ilustrace ke kapitole jsou v kapitole předchozí. Upoutávky na to nejdůležitější , které se objevují v rámečcích, se nachází i o několik stránek jinde. Škoda.

Dashmo
23.06.2021 5 z 5

Síce knihu momentálne aplikovať na moju dcérku neviem, priniesla mi veľa inšpirácií ako ďalej neskôr. S mnohými názormi sa stotožňujem aj ked uznávam, že v realite to bude oveľa ťažšie. Oceňujem množstvo príkladov a príbehov zo života . A v neposlednom rade, kniha nie je len ako na deti, ale ja som si tiež veľa vzala a budem sa snažiť popracovať aj na sebe

Gaeberys
24.09.2020 4 z 5

Knížka plná praktických rad a dobrých nápadů, jak vyřešit situace, které nás, rodiče, často dovádí k šílenství. Samozřejmě nejspíš není možné se tím řídit vždy a všude za všech okolností, ale pro zpestření obsahuje kniha opravdu výborné postřehy.

[Jen teda nejspíš prekladatel neodvedl nejlepší práci, občas tam má guláš se jmény (str.41, 114,..). ]

Hani77
22.08.2020 5 z 5

Kniha obsahuje řadu cenných rad při výchově dítěte. Kdybych ji bývala četla dříve, mohla jsem hodně věcí řešit jinak a lépe. Také jsem patřila spíše k matkám, které činnost udělaly raději za dítě, protože to bylo rychlejší a jednodušší. Pro dítě je přínosnější "líná matka", která si dá čas a práci ho vše naučit co nejdříve, aby bylo co nejdříve zcela samostatné. Doporučuji k přečtení všem matkám.

JanaO118
12.08.2020 5 z 5

Vynikající knížka, kterou jsem přečetla za 2 dny téměř jedním dechem! Přivedla mě k přehodnocení dosavadního způsobu výchovy, k zamyšlení nad chováním nejen k dětem. Moc se mi líbila!

kikies
20.07.2020 5 z 5

Pro mě nový přístup, ač popisuje logické a přirozené postupy při výchově, které ovšem uspěchaná moderní doba dost utlačila do pozadí. Takže možná kniha nepřináší něco až tak závratně nového, ale rozhodně oprašuje a shrnuje to dobré, co dává smysl, přináší použitelné návody a tipy a velice čtivým způsobem otevírá oči. Ano, buďme líné mámy, ať je další generace použitelnější, než ta současná!

Sobtulda
27.06.2020 5 z 5

Perfektní kniha jak vychovat super děti, které jsou samostatně a použitelné v životě.

Lamička
16.03.2020 5 z 5

Za mě super! Jednoznačně souhlasím s tím, že se rodiče v dnešní uspěchané době snaží všechno udělat rychle a co nejlépe pro sebe, to znamená, že spoustu věcí raději udělají za dítě než, aby ho to nechali udělat samotné. Počínaje jídlem a domácími úkoly konče. Ve všem za ně rozhodují a v mnoha případech jim koupí všechno, jen aby byl co nejdřív klid.
Proto i já chci být “líná máma” a chci ze svých dětí vvychovat samostatně uvažující bytosti, které se o sebe dokáží v životě postarat. Uvidíme jaký to bude mít úspěch :) Rozhodně doporučuji všem přečíst!

dena4558
20.02.2020 5 z 5

Tahle knížka mě určitě nadchla :) !!! Je zde plno užitečných návodůy rad a názorně vysvětlených příkladů jak je možné vychovávat děti, tak aby se staly samostatnými bytostmi a zároveň aby i rodič nemusel otravně vše tisíckrát opakovat a přidělávat si zbytečné nervy.. S názory v knize se velmi ztotožňuji a určitě ji nedržím v ruce naposledy. Jistě mi bude dobrým pomocníkem při výchově mé dcerky :) !!! Určitě doporučuji přečíst VŠEM RODIČŮM :)

Simikik
06.08.2019 1 z 5

Koncept líné mámy je dobrý. Nicméně mám tak trochu pocit, že dosti vykradený z jiných publikací jako např. " Líný rodič, Respektovat a být respektován aj.". Trochu jsem postrádala něco nového, co by autorka přinesla do světa výchovy a pedagogiky. Nicméně, kniha je psána čtivě a poutavě, doplněna ilustracemi. Kniha pak hezky odsípá. Máteli tedy chuť sáhnout po nenáročné rádoby odborné literatuře, myslím si, že neurazí..

pestas
01.05.2019 5 z 5

Takhle kniha se mi libila moc jelikoz tento koncept vychovy je mi velmi blizky. V knize jsem nasla dalsi namety, jak vychovu jeste vice zamerit na vychovu samostatneho zodpovedneho ditete se zdravym sebevedomim a sebehidbocebim

luccus430
30.04.2019 4 z 5

Kniha je čtivá, doplněna vtipnými ilustracemi. Koncept “líná máma” je mi hodně blízký a do jisté míry jí jsem. Některé příklady mě inspirovaly a zkouším je s různou mírou úspěchu. Doporučuji!