Limonádový Joe

Limonádový Joe https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77039/bmid_limonadovy-joe-hYG-77039.jpg 4 123 29

Humorná parodie na rodokapsy, kovbojky, na dobrodružnou brakovou literaturu z prostředí Spojených států. Její hrdinové jsou karikaturami typických představitelů různých lidských charakterů, obvyklých v tomto literárním žánru. Autor se vysmívá prázdnotě a lacinému patosu, stylistickému stereotypu. Knihu doprovází vlastními kresbami. 4. vydání, v ČS první... celý text

ddkk
ddkk
25.12.2023 4 z 5

Nejprve jsem mnohokrát viděla stejnojmenný film. Teprve později se mi dostala do ruky Brdečkova kniha. A je vidět, jak moc posloužila jako pouhá předloha scénáře filmu Oldřicha Lipského a...Jiřího Brdečky s podtitulem: Koňská opera. Hodně na něm společně zapracovali a vytvořili dílo značně odlišné od původního textu. Neočekávala jsem scénář, ale knihu s dost jiným příběhem, a tak jsem ani nemohla být zklamaná.
U mne za čtyři a doporučuji.

maryzka
maryzka
05.10.2023 3 z 5

Taková parodie na brakové knihy z 1. republiky, smíchané několik známých jmen když na západě nebo na Novým světě nebyla žádná civilizace, dokonce jedna spisovatelská osobnost( Oskar Wilde), paďouši a hrdinové no a pak nakonec pasáže, který se podobají filmu ,, Limonádový Joe. Jenom ten konec nešťastný.


Pytlík
Pytlík
26.08.2023 5 z 5

Kniha plně dokazující starou pravdu, že u humoru je forma nad obsahem. Je to podání, které i nudnou, fádní skutečnost učiní neodolatelně legrační, nebo naopak i jinak vtipnou příhodu učiní trapnou. Brdečka je mistr formy. Knihu jsem teď četl znovu po dvaceti letech a přesto mnohé obraty z ní znám nazpaměť. Škoda jen, že občas autor sklouzne do přílišné žvanivosti a popisnosti.

vodovodnice
vodovodnice
09.12.2022 4 z 5

Moc hezky se to čte, překvapilo mne jak hodně se knižní předloha liší od filmového zpracování.
V knize je dost části které ve filmu úplně chybí.
O to je lepší, když si člověk přečte knížku.
Jinak humor v knize i ve filmu je senzační a nepřekonatelný.
Jsem moc ráda, že jsem si knížku přečetla a velmi mne překvapila.

Lothar.777
Lothar.777
07.12.2022 4 z 5

Pobavilo. Asi nejde úplně srovnávat s filmem, ten by musel být asi na pokračování, aby se všechno vešlo. Autor překvapuje znalostí Divokého Západu a jeho reálií a zasazuje do celkem vesele podaného příběhu, který se s filmem v mnohém rozchází, ale nic mu to neubírá na kráse. Asi bych i doporučil, čte se to celkem samo.

willy9203
willy9203
22.09.2020 5 z 5

Pokud jste jen viděli film, nenechte si knihu ujít. Je dokonalá. A je tam spousta vtipů, které se do filmu nedostaly. Styl je ovšem shodný, tedy dokonalý trochu černější humor.

draka
draka
28.07.2020 5 z 5

S Limonádovým Joe jsem se poprvé setkal jako s filmovým hrdinou v kině. Doslova přeplněný, narvaný a vydýchaný sál. Diváci měli přidané židle v uličkách a mnoho z nás kluků, včetně mě, stáli opření o zeď. Byl jsem zklamaný, těšil jsem se na klasickou kovbojku, a zatím: „Koňská opera“. Na film jsem brzy zapomněl. Později jsem si to sám pro sebe odůvodnil, neboť v té době jsem chodil do 4.třídy. Cestu k němu jsem našel až o několik let později. Viděl jsem ho již pak mnohokrát a myslím, že ještě rád uvidím. Knihu, s překvapivým konec hrdiny, tak rozdílný oproti filmu, jsem četl také několikrát. Některé pasáže a průpovídky, jsou nezapomenutelné.

Ujko
Ujko
10.06.2020 5 z 5

Nejprve jsem viděl film, potom jsem objevil knihu. Když jsem ji četl poprvé, trochu mě zmátlo, že se s filmem rozchází. Ale po několikátém návratu jsem se bavil u knihy stejně jako u filmového zpracování.

jaroiva
jaroiva
14.04.2020 3 z 5

Oproti filmu mi to připadá ukecanější. Sice moc pěkný jazyk, ale v ději jsem se víc ztrácela. Možná to bylo i tím, jak mám zažitý děj z filmu, kdežto tady to bylo prostě jinak. I jiná nálada. Nedokázala jsem se od děje této filmové ikony oprostit.
Tentokrát se mi asi víc líbil film, i když je absurdnější.
Konec se mi ale líbí víc knižní. Tak je to nakonec fifty:fifty :)

Knišíl
Knišíl
21.03.2020 4 z 5

Nebylo to vůbec špatné čtení, leč na filmového bratříčka to není. Styl autorův je k pokukání, ale mé bránice se smíchu straní. Vedle banálního děje, skvělý český jazyk se skvěje.

Kuža007
Kuža007
16.03.2020 4 z 5

Skvělá kniha, ale film je rozhodně lepší.

nicolettkaa
nicolettkaa
03.09.2019

Jako celek se mi Limonádník nečetl moc dobře, přestože mám Divoký západ ráda. Je pravda, že jsem se několikrát ze srdce zasmála, ale kniha mě nějak moc neučarovala alespoň prozatím. Časem zkusím dát Joeovi druhou šanci a uvidíme. Třeba to bude lepší. Hodnocení se prozatím zdržím.

JoeSurikata
JoeSurikata
03.03.2019 4 z 5

Je zajímavé, jak závratně se tato literární předloha liší od veleslavné filmové adaptace. Ovšem tak, jak je to napsáno, by to fakt asi zfilmovat nešlo. Oceňuje Brdečkovu neskutečnou práci s češtinou, která byla v době vzniku textu obrovskou ctižádostí všech dobrých autorů. Po letech se tento aspekt tvorby jaksi někam vytratil ...

michimuller
michimuller
21.02.2019 4 z 5

Nezapomenutelný Joe, co se utopil v sudu se svou milovanou limonádou...K této úžasné parodii, kterou jsem četla ještě kdysi na škole, jsem se v dnešní době naprosto jiných knižních žánrů dostala k velice zdařilé audio verzi s nezapomenutelnými skladbami z filmu. Nádherná oddechovka, palec nahoru.

ber-tram
ber-tram
15.02.2019 4 z 5

Kdo hodlá zdařile parodovat, musí si perfektně podmanit žánr, z něhož si chce utahovat. Když navíc papír zahltí stylistickým a výrazovým gejzírem s razancí, až sem tam připomíná improvizovaný slovní průjem, a dokáže si vystřelit ze sebe sama, je mu odpustitelné, že drobátko utne a odflákne finiš. Zřejmě už jat myšlenkami na stejnojmennou westernovou grotesku, odehrávající se na filmovém plátně přeci jen ve ztenčené personální skladbě a dle různoběžného scénáře. 8/19

CleoXandra
CleoXandra
05.01.2019 2 z 5

Stejnojmenný film jsem viděla snad 10x. A teď aktuálně jsem si přečetla jeho "literární předlohu". A dost mě šokovalo, že je úplně o něčem jiném, než film. Pár postav je podobných (jmenují s však jinak), celá zápletka (nebo spíš komplex zápletek) je zcela odlišná, podobnost je jen v několika scénách. Brdečka psal svou knížku jako mladík, tak trochu na objednávku. Měla to být série kratších parodií na historky z Divokého západu, a tak to i působí - poněkud nesourodě. Nečetlo se mi to úplně snadno, ale nakonec jsem to dotáhla :)

Atanone
Atanone
11.05.2017 5 z 5

„Znáte mou devisu, pistolníci! Aspoň jedna denně!!! Nuže, na vaše zdraví!"

ladaol
ladaol
25.02.2017 5 z 5

Úžasně květnatá mluva, kterou umí popsat i obyčejný steak s bramborem mně jednoduše nadchla.

swamp
swamp
29.12.2015 4 z 5

Skvěle zábavná útlá knížka, která mě dokázala výborně rozesmát svým vybroušeným humorem, který je tak neskonale nadčasový.

Damato
Damato
19.11.2015 5 z 5

Většinou po ní sáhnu, když "nemám náladu na život" a pak se divím, že se mé okolí rozčiluje, proč jsem nabroušená, ale u knížky se pousmívám... :-) Je to super knížka