Limit

Limit https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89691/limit-89691.jpg 4 95 23

Máj 2025: USA ťažia na Mesiaci hélium-3 a vesmírnym výťahom ho dopravujú na Zem. Zdá sa, že zásobovanie našej planéty energiami je definitívne vyriešené. Technologický gigant Orley Enterprises spôsobil revolúciu vo vesmírnom letectve a svetové veľmoci sa usilujú uchmatnúť si čo najväčší kus Mesiaca. Svetu už nevládnu politici na čele štátov, ale šéfovia mnohonárodných koncernov. Excentrický multimiliardár Julian Orley sa so skupinou prominentných hostí z celého sveta vydáva na dobrodružný výlet do vesmíru. Na opačnej strane zemegule má súkromný detektív Owen Jericho vypátrať krásnu čínsku disidentku Jou-jou, po ktorej akoby sa zľahla zem. Na prvý pohľad to vyzerá ako celkom všedná zákazka, no čoskoro sa ukáže pravý opak. Jou-jou totiž pozná tajomstvo, ktoré zrejme zaujíma aj iných. Hrôzostrašná naháňačka, v ktorej ide o život, vedie z Číny cez Rovníkovú Guineu, Berlín, Londýn až do Benátok. Záhadný protivník najal profesionálnych vrahov, aby Jericha a Jou-jou zavraždili. Dej nás zavedie do chaosu žoldnierskych vojen v Afrike, bojov o ropu, alternatívne zdroje energie a vedúce postavenie vo vesmíre – a na Mesiac, kde sa Orleyho skupina vesmírnych turistov ocitá zoči-voči smrteľnému nebezpečenstvu.... celý text

Přidat komentář

Maraiser
06.11.2022 4 z 5

No, bylo to zajímavé, líbilo se mi to, ale jak je u Schätzinga zvykem, někdy zbytečně roztahané. Paradoxně největší tendence přeskakovat stránky, a občas jsem to i udělal, jsem měl ve chvíli, kdy se to začalo dramatizovat na Měsíci. Naopak mne velmi zaujaly statě, které by mohly být jakoby bokem - dějiny Rovníkové Guineje
Největší hvězdou knihy je pro mne každopádně Owen Jericho.

Zmitko.m
07.12.2020 4 z 5

Velmi objemná kniha, co mne zaujala svou blízkou možnou budoucností...Přesto je spousta stran věnována podrobnému popisu buď krajiny či technologie, alu u scifi knihy to asi nemůže být jinak....Kdo za vším stojí mne napadlo přibližně ve 2/3 knihy...Je to zajímavý příběh podle Shatzinga, ale Vzpoura oceánů mi přišla zajímavější..


Sejna1955
19.07.2020 5 z 5

byl jsem nadšený, zápletka jako hrom.

jan0504
09.11.2019 4 z 5

Grandiózny román na tému vesmírny terorizmus, ALE... spisovateľ si dal natoľko záležať na detailnom a puntičkárskom opisovaní mesačnej krajiny, technologických vesmírnych a futuristických zariadení a dopravných prostriedkov, nehovoriac o obrovskom počte postáv (polovica Číňanov :-) ), že niekedy zabúda na akčnosť a plynulosť deja. Nedá sa mu ubrať vynikajúca príprava a prehľad o Mesiaci a budúcich technológiách, ale niekedy to bolo až otravné a niektorými časťami som sa musel vyslovene "prekusávať" :-) Klasický akčný sci-fi thriller začal až niekedy od 600-tej strany. Dovtedy človek ani nevie o čo vlastne pôjde :-) Od Schätzinga som už čítal "Pomsta oceána", tak som sa na tento román tešil, ale trošku som bol sklamaný. Do jeho ďalšieho románu "Bleskové správy" sa radšej ani nepúšťam, keď som videl hrúbku knihy, ktorá je porovnateľná s Bibliou :-)

Adapa
26.07.2019 5 z 5

Naprosto skvělá knížka, která mě upoutala svou anotací. Ve skutečnosti ale to bylo v podstatě něco jiného než jsem po prvních stránkách čekal. Děj mě vcucl a postupně nutil otáčet další a další stránky, pak zase přešel do období, kdy se vše vleklo a nebavilo mě to.
Ze začátku to vypadá jak hardcore sci-fi, dobývání Měsíce. Pak se to najednou změní v děj v Číně, kterému jsem dlouho nemohl přijít na chuť. Postupně se vše spojuje. Část z Afriky mi přišla zbytečně natahovaná, nudná – ale dalo se to překousnout.
Závěr mi přišel zbytečně moc akční, na to jak se vše pomalu vleklo.
Stejně jako v předchozích komentářích mě také vadí, že se autor tak seknul v budoucnosti. Rok 2025 je v jeho podání snad rokem 2050. Železnice na Měsíce, těžba na Měsíci. Létající auta, létající motorky. Psal to tuším v roce 2009, muselo mu být jasné, že tak velký pokrok je utopií.
Pozor spoiler!!! Všechno je tak krásně nalajnované, že když to do sebe začne krásně zapadat, tak vám vzadu v hlavě začne blikat kontrolka a říkáte si, že to nakonec všechno bude jinak  Jak v románech Jeffery Deavera, kdy vše je vysvětleno, zcela jasné a najednou jedním zlomem je to úplně jinak.
Hodnotím plným počtem hvězd a všem doporučuju. Kéž by rok 2025 byl skutečně takový jak je tam popsaný.

trudoš
10.06.2018 3 z 5

Mám rád tlusté knihy. „Více stran, více zábavy“, to je moje heslo. Jsou však případy, kdy různé proměnné zapříčiní, že se celé to označení změní na „více stran, mám chuť se zabít“.
Limit Franka Schätzinga je pro mě bohužel příkladem druhé rovnice. Autor se sice zaměřil na sympatickou špionážní zápletku, naneštěstí ne příliš komplikovanou, díky čemuž vyprávění ztrácí na tempu už někde v první třetině. Prostor, který je věnován postavám a prokreslení roku 2025 je rozhodně obdivuhodný, už jen pro ten popsaný papír, jenže informace se začnou v určitých cyklech opakovat a nezajímavé figury jednoduše splývají. Pomalé odhalování intrik nadnárodních firem, kombinované s popisem reálného dobývání Měsíce, by pak bylo fajn, kdyby nepřesáhlo jedenáct set stran. Strhující zápletka se tak mění v extrémně rozšířenou verzi Rajských fontán Arthura C. Clarka (přičemž inspiraci Schätzing nijak nezapírá), které chybí to nejpodstatnější - spád. Je to technicky slušné čtení, ovšem nic pro čtenáře v kalupu.

Adhara
25.11.2017 3 z 5

Dejovo typický triller s typickým spádom. Informačne nadupaný, prešpekulovaný, no niekedy pomalý a ťažkopádny, občas sa pridlho venujúci nejakej téme – osobne som mala problém najmä s dlhými politickými výkladmi či s pridlhými akčnými scénami. Čítanie neuľahčovala ani slabá redakčná úprava, veľa opakujúcich sa slov a preklepov, zvlášť ku koncu. Rozčarovalo ma aj to, že hlavného viníka sprisahania som mala odhaleného už veľmi skoro a koniec mi teda nepriniesol žiadne prekvapenie. Taktiež som si nevedela obľúbiť nijakú z veľkého množstva kladných postáv a bolo mi v podstate jedno, kto vyhrá.

Lyzarka79
04.11.2017 4 z 5

Vzpoura oceánů před pár lety se mi líbila úplně komplet, každá strana a to i přes to, že je to skoro 1000 stran. Tady to bylo těžší. Přečetla jsem v červnu 620 stran a až do konce října jsem ji odložila a četla jiné knihy. Teď při nemoci (a abych dokončila čtenářskou výzvu) jsem si řekla, že to dočtu. Myslím, že prostřední pasáž by se dala opravdu o dost zkrátit a kniha by tak byla živější a dala se přečíst najednou. Každopádně příběh, postavy a konec se mi moc líbily ačkoliv přiznávám, že u druhé poloviny knihy jsem některé části přeskakovala.

DominikV
04.05.2017 5 z 5

Knihu jsem si koupil s tím, že se jedná o scifi detektivku. Bohužel jsem byl zklamaný, že se z ní nakonec vyklubal politický thriller, což je žánr, který dvakrát nemusím. Toto je ovšem jediná vada na kráse tohoto díla (plus rozsáhlá délka, kterou jsem již kritizoval u autorovi Vzpoury oceánů). Zajímavé postavy a hlavně popsané akční scény neměli chybu. Přiznám se, že jsem občas něco přeskočil (hlavně popisy politických situací a vztahů), ale jinak řadím knihu mezi vysoce povedené.

Lolila
02.04.2017 5 z 5

Výborné scifi. Limit je hrubá kniha s veľkým počtom postáv a s dejom, v ktorom sa stále niečo deje a udržiava v napätí až do konca. Spisovateľ je skvelý, super opisané akcie na Zemi a aj na Mesiaci. Miesta, kde sa odohráva dej sú výborné popísané, takže som si ich vedela predstaviť úplne detailne. Jednoducho skvelá kniha.

józi.odkudkam
21.01.2017 5 z 5

Na kosmickou stanici se dostane plus mínus čtrnáct vysportovaných, krutě udržovaných čtyřicátnic se čtrnácti multimiliardáři a po Zemi se zas se svou nesnesitelně frackoidní chráněnkou ve vypasovaném skafandru rozpustilé školačky prohání chrabře blonďatý kyberagent; voila, pižmově tenzní, bytelně nosná kostra je tu.
Hlavně jsem ale chtěl říct, a teď se, jestli stejně jako já při slovním spojení "politický thriller" upadáte v narkoleptické stavy, něčeho pevně chyťtě, že tenhle politický (techno)thriller baví a dokonce i napíná. (ať vám do té pusy nevlétne moucha)
Je taky hrozně rozsáhlý, (1262g, 1160str, jmenný seznam čítá na sto hlav) ale myslím, že jak překročíte Rubikon strany šedesáté, už se neodlepíte. Limit má totiž fakt vymakaný, propracovaný děj s přehršlí rozličných, mimochodem pohozených úvah (ne že bych nutně souhlasil s každou..proč ale taky číst něco, co vašemu světonázoru jenom uznale přitakává), chemie postav šlape a Schätzing jej napsal, jako by byl inkarnací zesnulého Michaela Crichtona s návdavkem černého humoru. Což je fajn, páč černý humor i zesnulého Crichtona můžu.
Škoda, že je konec.

5 germánsky vybroušených *****

Teryy
20.08.2016 3 z 5

Vzpoura mě vzala tak nějak víc. Tohle bylo zajímavé, konec překvapil. O tom žádná. Ale ... Dalo se to zkrátit. Možná se to dalo napsat i líp.

endyamon
17.12.2015 5 z 5

Mohlo to byt kratsie, ale inak skvele vygradovane az do poslednej stranky. Velmi prijemna sci-fi detektivka!

Aaron Lewis
25.10.2015 5 z 5

Tak teda... čuměla jsem jako péro z gauče. Ani nevím, proč jsem si jí půjčila. Asi to bylo tou tloušťkou a že zkusím zase něco jiného. Opravdu by mě nenapadlo, že se mi bude tak zatraceně líbit kniha odehrávající se roku 2025 v Číně a nebo na Měsíci. Hahaha. A navíc plná politiky ropných koncernů a Afrických zemí. No každopádně líbila, a to opravdu moc. Přečetla jsem každý odstavec a to opravdu se zájmem, protože je to jednoduše dobře napsaný. Zajímalo mě všechno o čem se tam píše. Oblíbila jsem si tam všechny postavy, hlavně ty na Měsíci. Klidně bych mohla číst pouze o nich na tisíci stránkách, jak si tam vesele hopsají a já bych u toho vydržela:).

Nejzajímavější odstavec byl ten od Bowieho (njn, ten tam taky byl:P). Sakra, taky bych chtěla konečně přistát:).

krži
08.05.2015 4 z 5

Dvě slova - jiné, zajimavé...;)

kurelka.j
22.10.2014 4 z 5

Takhle dlouho jsem ještě žádnou knížku nečetla.Dost těžko se čte a rozhodně není pro ty typy lidí, kteří když je na chvilku knížka přestane bavit, tak jí nedočtou.I když je pravda ,že mohla být napsána na polovinu stránek, mě se prostě takhle dlouhá líbila.Autor dokázala perfektně vylíčit jeho představu o budoucím světe.Děj se prolíná a všechno je promyšlené.Určitě by to byl skvělý film. Rozhodně doporučuji těm kteří mají rádi něco jako sci-fi detektivky a dlouze popisované knihy je nezastaví.

Skripi
31.05.2014 3 z 5

V podstate je to zaujímavý a príťažlivý príbeh, najmä dej je napínavý, ale tie opisy mohli byť oveľa kratšie. V postavách som mal aj tak dlho chaos a až potom som si všimol že na konci sú postavy predstavené v takom zhrnutí tak odporúčam ostatným keď nebudete vedieť o koho sa presne jedná aby ste si ich pozreli tam. :D Niekedy je menej viac ...

tulakJack
03.04.2014 5 z 5

Moc dobra kniha, doporucuji.

soukroma
16.12.2013 3 z 5

Po Vzpouře oceánů mě tato novější autorova sci-fi zklamala. Slibný začátek, ale za chvíli jsem se musela ptát, kam se poděla ústřední dějová linie cesty na Měsíc, neb celá střední pasáž (rozuměj několik set stran) se najednou odehrávala v Šanghaji, kde se hledala dívka (a nikdo celou dlouhou dobu vlastně neví proč - teprve na konci celé knihy se to trochu vyjasňuje, ale to je hodně pozdě po celé dlouhé akční sérii). K Měsíci se vracíme zase až ku konci, moc pozdě na můj vkus. Nebýt střední části, která je opravdu jak akční film (a nic jiného), pak by to ušlo jako minimálně o polovic kratší dílo (což při současných 1200 stranách by byl po všech stránkách bonus). Pár věcí se sice čtenář o vesmírných letech, Měsíci a jeho "využití" dozví, ale prostě Vzpoura oceánů je naprosto nesrovnatelný kalibr (ač obnáší také skoro tisícovku stran)!

Jack Bauer
25.09.2013 3 z 5

Vynikající sci-fi román, krásně popsané různé akce nejen na Měsíci, ale i na Zemi, jakoby se mi před očima odehrával film. Téměř 1200 stran uteče jako nic, ale kniha by se dala zkrátit na polovinu. Strhující děj se prolíná se spoustou hluchých míst a zbytečného tlachání.
Schätzig mě prostě nesedí, nějak se do jeho knih nemohu pořádně začíst, ale román jako celek vyzní dobře. Pozitivum románu je, že se jedná o realistickou sci-fi blízké budoucnosti a to mám rád, ne jako komiksové Star Wars nebo nereálné Star Trek na které se dívám jen kvůli kosmickým efektům. Snad se dočkáme kvalitního filmového zpracování, kniha je pro film jak stvořená. Čtivost až na některé velmi zdařilé akční pasáže za 3, ale jako celek plný počet.