Limeriky a ententýky

Limeriky a ententýky https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355655/mid_limeriky-a-ententyky-LPp-355655.jpg 3 1 1

Co je to limerik ? Hravý poetický útvar o pěti verších s rýmovou strukturou a-a-b-b-a (Wikipedie). Svět autorových fiktivních strýčků a tet prožívá úchvatná dobrodružství s překvapivým rozuzlením. Pohlavku od života můžeme někdy uhnout… „MOJE TETA Z FRÝDKU – UPLATILA HLÍDKU – KDYŽ JI CHYTLA V MÍSTKU – PARKOVAT BEZ LÍSTKU – VŠECHNO PĚKNĚ V KLÍDKU“. Jindy se budeme bát, že nestačíme kvůli zásahu policie zbohatnout….“STRÝČEK LUDVA Z JIHLAVY – SE V DĚTSTVÍ BOUCH DO HLAVY – TEĎ MU Z TOHO KLEPTOKRATÍ – POLOVINU VĚCÍ ZTRATÍ – Z TOHO MÁME OBAVY“. A zklamání mohou být opravdu hořká….“VIAGRU SI ŠLEHL – PAK SI K MILÉ LEHL - JÁ NEVÍM , CO ČEKAL-VÍM VŠAK, PROČ SE VZTEKAL - TEN PARCHANT SE NEHL (!)“ Summa summarum. Závěr od osob, jimž nejsou cizí ani rýmy, ani humor. Kniha je ilustrovaná černobílými kresbami. Pochvalné recenze: JIŘÍ ŽÁČEK : Pavel Amcha, kolega – zfamfrněl se do lega - Limerik je slovní lego- vylepšuje naše ego – to je alfa omega. JITKA MOLAVCOVÁ : Vážený pane Pavle, ne každý má literární talent. Ti, kteří to štěstí mají, jsou pak někdy schopni psát i za nás, za naše pocity. Děkuji za verše plné hravosti a humoru. Vaše literární cesta je hodna uznání a obdivu …. MILOŇ ČEPELKA : Limeriky pro mě jsou – zakázanou komnatou – Ať je píše, komu jdou ! - Třeba Pavel Amcha - chacha .... celý text

Žánr:
Literatura česká

Vydáno: , Klika
více info...

hrdlickova_61
hrdlickova_61
17.07.2023

Čím bláznivější nesmysly, tím chytlavější limerik - to je známá věc a Pavel Amcha se toho drží. Když na to přijde, popisuje ve své sbírce ale i nejrůznější hluboké životní zkušenosti : o)

Nepovedený experiment
Strýc má v úlu vosy, / neví, zda med nosí, / hlavu tam vstrčil až v létě. / Když se potom vrátil k tetě, / zeptala se: Kdo jsi?

Diferencované vzpomínky na reálný socialismus
Podle tety Božky / nebývaly vložky. / Ale zase podle strýce / ve sběrnách platili více / za králičí kožky.

Lépe nevidět, neslyšet
Bráníš-li se zloději, / tak jsi mukl v naději. / Ublížit lupiči v Česku / se tu řadí do poklesků. / Proto se sem sjíždějí.

A ještě jsou připojeny vzkazy na obálce. Tenhle je od Jiřího Žáčka: Pavel Amcha, kolega, / zfanfrněl se do lega. / Limerik je slovní lego, / vylepšuje naše ego, / to je alfa omega.

Autorovy knížky

2017  60%Limeriky a ententýky

Kniha Limeriky a ententýky je v

Přečtených1x
Čtenářské výzvě2x
Chystám se číst1x