Limassol

Limassol https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314617/mid_limassol-thriller-z-prostredi-izrae-rJl-314617.jpg 4 23 11

Román Limassol napsal izraelský spisovatel Jišaj Sarid na základě vlastních zkušeností z působení v izraelských zpravodajských službách. Čtivý a napínavý thriller získal řadu ocenění včetně francouzské Le Grand Prix de Littérature Policiere. Hlavní hrdina, vyšetřovatel izraelské tajné policie, se denně setkává s hrozbou terorismu – jeho povinností je bránit a předcházet útokům. Práce ho zcela pohlcuje, ale zákonitě i mění, neboť vyšetřovací metody jsou někdy velmi drsné. Na začátku příběhu dostává nový, mimořádný úkol, o jehož hlavním cíli není zpočátku přesně informován. Při této práci se náhle stírají jasné hranice mezi vyšetřovatelem a vyšetřovaným, přítelem a nepřítelem, kdy nebezpečí nepředstavují jen arabští sebevražední teroristé, ale možná i židovská intelektuálka a její přítel, nemocný arabský básník. Hrdina přestává vnímat svět černobíle a dostává se tak do neřešitelného morálního dilematu. Thriller z prostředí izraelských tajných služeb. Zradit vlast, nebo nové přátele? Když se ocitnete ve světě, kde nemůžete nikomu věřit.... celý text

Přidat komentář

aliza
25.03.2022 3 z 5

Velice zajímavé psychologické drama, moc dobře se to četlo, celkově to na mne působilo dost depresivně. Určitě stojí za přečtení. Ale tak nějak mi zůstal po přečtení smutek v duši.





.

Criosphinxx
31.01.2022 3 z 5

Byl konec a já musel otáčet zpět, páč jsem to nějak nechápal. Byl opět konec a já to stále nechápal. Tak jsem si ten konec dal znovu a konečně jsem to pochopil:D a musím tedy říct, že si vlastně klepu na čelo, že jsem to nechápal, pač mi to přeci mohlo být jasné už dávno...Bylo zajímavé se podívat do prostředí, kam se asi běžně nepodíváme. Bylo zajímavé sledovat konflikt mezi Izraelem a Palestinou a bylo zajímavé si položit otázku "Jak bych se asi zachoval já?" Ale to je asi tak všechno. Pokud očekáváte akci, výbuchy nebo střelbu, tak vás nejspíše zklamu. Spíše tu jde o morální stránku osobnosti hlavního hrdiny, kdy se z někoho stává někdo.


lucifess
20.11.2021 3 z 5

Přečteno za odpoledne při podzimní rýmičce. Knihu mi doporučil soused, že by se mi mohla líbit. Zajímavý náhled do izraelských tajných služeb. Kniha pro mě byla zvláštní tím, že není nijak dělená na kapitoly apod. Rovnou skočíte do příběhu, který pokračuje až do poslední stránky. Žádné další vedlejší linie knihy, propletení s jinými postavami, rozuzlení a napojení do hlavního příběhu, nic takového. Čistá a jasná linka.

Atanone
28.09.2020 4 z 5

Knihu jsem si vybrala kvůli kombinaci úžasné ceny (na LK momentálně za 29!, Kosmas ve slevě 224 ☺ ) a rozporuplným recenzím tady na DK. Musím říct, že do mého vkusu se trefila perfektně, i když opravdu nejde o thriller. Autor dost střílí do vlastních řad a vzhledem k jeho minulosti to musí být zajímavý člověk.
Dnes musíme velmi rozlišovat mezi tragédií židovského národa za holocaustu a politikou současného moderního Izraele, kde už vyrůstá generace lidí, kteří, stejně jako u nás, dovedou z uvedeného dobře těžit.
Hlavní postava knihy jako vyšetřovatel profesionálně chrání systém, kterému jako člověk přestává věřit a platí za to rozpadem své osobnosti i rodiny.Limassol je podle mě kniha o tom, že si máte dát pozor na to, co si přejete, protože to můžete dostat, ale způsobem, který opravdu nečekáte.
Příběh mi trochu připomíná zajímavý německý film "Životy těch druhých"

„Jasně, že dokážete zradit, neurážejte se, z každého se stane zrádce, když nemá možnost volby. Rád bych viděl, jak by se zachovali všichni ti chytráci, co mají plnou pusu holocaustu, kdyby je židovský kamarád přišel poprosit o úkryt. Spořádaný občan, který dodržuje zákony, by ho hned běžel udat, bál by se, že na to někdo přijde. Jenom zločinec, který na zákon kašle, by ho u sebe možná schoval. Možná...“

koruptela
28.01.2019 3 z 5

Čtivé,zajímavý vzhled do činnosti izraelských tajných služeb,byť ne příliš hluboký,ale osobní drama hrdiny je toho součástí.To jak smýšlí o vyslýchaných,je brilantní.Jen konec jsem čekala dramatičtější.

Iki1
26.12.2018 3 z 5

Jako psychologický román je to vcelku kvalitně zpracováno. Nijak se mi nezdálo, že by se děj výrazněji posunoval, takže thriller to není ani náhodou. Na druhou stranu kniha poskytuje alespoň základní náhled do činnosti izraelských speciálních jednotek.

borsalino_csfd
29.06.2018 4 z 5

Daleko více než thriller z prostředí tajných služeb jde o osobní drama vyšetřovale, jehož sežrala jeho vlastní práce. Rozhodně jsem ocenil, že chybí potoky krve, super mazaný lotr nebo policajt s nadpozemskou intuicí. Spíše je příběh o vlastních pochybnostech i nekončícím sporu mezi Izraelci a Araby, napsaný svěže a přesto zajímavě.

wimpzk
07.05.2018 4 z 5

Celkem svižné čtení o osobní i pracovní krizi může pracujícího pro izraelské tajné služby. Škoda jen, že se autor nesnažil o detailnější popis, myslím, že by to nebylo knize na škodu. Ale i tak zajímavá kniha, místy mi připomínala Cizince od A. Camuse.

Epikurejec
10.08.2017 4 z 5

Podtitul knihy je poměrně zavádějící: "Thriller z prostředí izraelských tajných služeb". Není to thriller a to prostředí izraelských tajných služeb je tam jen kulisou. Kulisou k příběhu o vyšetřovateli, který je přepracovaný, rozvádí se a přesto je nasazen na ženu, do které se nakonec zamiluje. V tomto životním období je jen krůček k otázce z anotace knihy: "Zradit vlast, nebo nové přátele?" Čtivý psychologický příběh o pochybnostech, lidství, soucitu, lásce a o tom, že každá věc má svůj rub i líc.

moni.ka
23.07.2017 5 z 5

Přečteno za dopoledne jedním dechem. Strhující thriller z prostředí, o kterém my, skleníkové květinky z mírumilovné střední Evropy, nevíme vůbec nic. O tom, že hranice mezi zlem a dobrem vůbec nemusí být jednoznačná. Vlastně ani nevím, jestli příběh nakonec skončil dobře nebo špatně. Čekala jsem všelijaké konce, ale tenhle zrovna ne...miluju knihy, po jejichž přečtení si musím dát chvíli pauzu, než se přeladím na něco dalšího. Tohle je jedna z nich. Nic pro ty, kteří musejí mít brutalitu a krev naservírovanou do nejmenších podrobností bez kousku prostoru pro vlastní představivost, jako je to v "severských" thrillerech. Tady je prostoru pro vlastní fantazii opravdu dost, včetně ne úplně jednoznačného konce.

lenka.g
01.05.2017 2 z 5

No, nenadchlo. Popisek knihy je mnohem přitažlivější, než kniha samotná.
Jednak bych vůbec nemluvila o thrilleru. Ani napínavém. Pozitivní je, že myšlenku to má a autor zbytečně nenatahoval děj. Přesto nevím o nikom, komu bych knihu mohla doporučit.

Autorovy knížky

Jišaj Sarid
izraelská, 1965
2016  70%Limassol

Kniha Limassol je v

Přečtených31x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce25x
Chystám se číst14x
Chci si koupit2x