Lilie z Palerma

Lilie z Palerma https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395780/bmid_lilie-z-palerma-jTl-395780.jpg 4 20 8

Na pozadí dramatických událostí se odehrává příběh mladé, opěvované Aity a uzavřeného kováře Emidia. Karel z Anjou Sicilanům čím dál víc utahuje opasek a stále se zvyšující daně Palermanům ruinují nejen obchody, ale posléze i životy. Ve vzduchu panuje napětí, které hrozí vykulminovat v katastrofu. I přesto všechno je Aita, která žije v domnění, že je pupek světa, do určité doby bezstarostnou dívkou. Ve své čtvrti platí za nejkrásnější ženu z celého Palerma – palermskou lilii –, po které všichni muži touží. Ona však žízní po něčem neobyčejném, tajemném a trochu i zakázaném. Jako zvlášť milované a rozmazlované dítě je zvyklá si s lidmi hrát, aby dosáhla svého. To se však změní, když pozná uměleckého kováře, kterého místní nazývají diavúlu – ďábel. Aita jím začne být posedlá a nakonec se za něj k překvapení a nevůli všech provdá. Konečně by mohla být šťastná, jenže žije s manželem s bolestnou minulostí, který je uzavřený a svou ženu odmítá. Zahoří nakonec Emidio k Aitě láskou? Nebo budou dříve spolu se svými rodinami rozdrceni soupeřícími mocnostmi? Strhující a působivý román z Palerma 13. století, z doby sicilských nešpor.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , Brána
Originální název:

Die Lilie von Palermo , 2016


více info...

Přidat komentář

malýčtenář
03.07.2023 4 z 5

Zpočátku jsem se do děje nemohla vpravit. Připadala mi jaksi zvláštní a trvalo mi, než jsem ji přišla na chuť . Konec byl překvapivý. Pár vět na závěr.....nikdy se nic nezlepší, když lidé zapomenou, že jsou součástí lidstva a že každým člověkem, kterého připraví o život, ztrácejí I kousek sama sebe.

petr_
28.06.2021 4 z 5

Autorčiny romány mám rád. Když jsem knihu četl, měl jsem trochu obtíže děj zařadit do správného období a to jenom proto že jsem si nedbale četl úvody kapitol a knihy. A období 13.stol. je pro mě osobně docela nečitelné, což mě asi přinutí k tomu, si ho lépe prostudovat. Kdybych měl hodnotit děj, tak bych ho označil jako tragédii, všechny postavy byly dějově provázané a hromadily jednu chybu za druhou, čímž řetězili jednotlivé události, ke konečné katarzi, která se však nekonala. Což je škoda. V dnešní době se už tragédie nepíšou, ale pouze dějí, což je škoda, protože jsou velmi poučné.


JK96
28.03.2021 5 z 5

Za sebe dávám příběhu plný počet bodů.

siena
27.12.2019 4 z 5

Po dočtení mám rozporuplné pocity. Sicílie, Palermo, příběh, který vypráví co předcházelo krvavému povstání, zvaného Sicilské nešpory, za ně dávám čtvrtou hvězdičku. Zdálo se mi, že román, jeho forma, je drobet nevyrovnaná. Byly pasáže, nad kterými jsem si říkala, zase čtu "poctivý" historický román, samozřejmě s autorčinou licencí, ale od toho historické romány jsou, aby po několika stránkách autorka najela na "dnešní" historický román. Je to škoda, ale za tu snahu přeci jen se "odlišit" od ostatních současných autorů, je hodnocení vyšší, než jaký jsem měla pocit během čtení. Zkrátka, rozporuplné pocity...

ANDY28
11.05.2019 5 z 5

musím říct, že jsme spolu trochu zápasily, ale ten konec stál za to!

alnahu
25.03.2019 4 z 5

Zlákala mě krásná obálka této knihy a i děj historického románu ze Sicílie odehrávající se v 13.století mě nezklamal . Příběh kováře Emidia ,který potká ve svém životě dvě životní lásky, ta první tragicky zemře a teprve po dlouhých dvaceti letech je schopen znovu se oženit, ale cesta ke své nové vyvolené -nejkrásnější ženě z Palerma -zvané palermskou lilii, je dlouhá a nelehká. Román o bolesti, zklamání ale i naději a lásce.
Nosím Vás ve svém srdci,
namalovanou dle své lásky skici,
takovou, jaká jste a mám rád,
jen to nedávám před světem znát.
(Giacomo da Lentini r.1230)

quendery
04.02.2019 5 z 5

Knihy této autorky jsou vždycky pro mne milým překvapením. Strhující děj, úžasně propracované charaktery hrdinů, nenásilné prolínání skutečných historických událostí..........knihy, které ač s nemalým počtem stránek, se čtou velmi dobře a když knihu nakonec odložíte, máte úžasný pocit, že jste byli nedílnou součástí příběhu .....kniha Lilie z Palerma je toho příkladem.

zuzana2599
20.01.2019 5 z 5

Působivý román z Palerma 13. století, kde se odehrává příběh kováře Emidia a jeho dvou životních lásek. Krasavice Aita se zamiluje do mlčenlivého a tajemného Emidia, ale její láska je odmítána. Děj knihy se odehrává na pozadí dramatických událostí. Je to krásný román, který si musí čtenář vychutnat a ponořit se do děje. Musím pochválit nádhernou obálku, která při četbě těšila mé oči.

Štítky knihy

13. století Sicílie historické romány

Autorovy další knížky

Charlotte Lyne
německá, 1965
2014  77%Glencoe
2013  82%Kainovo dědictví
2016  79%Dívka z Bernau
2015  79%Děti moře
2018  75%Lilie z Palerma

Kniha Lilie z Palerma je v

Přečtených27x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených3x
Knihotéce21x
Chystám se číst29x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x