Lilie pro nevěstu

Lilie pro nevěstu https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462844/bmid_lilie-pro-nevestu-MnN-462844.jpg 4 76 26

Příběh nás zavádí do Kolína nad Rýnem, kde mladá Nellie Voss začíná právě pracovat na výrobě populární kolínské vody „4711“. Její neomylný instinkt pro tu správnou vůni, a práce ji natolik pohltí, že dokonce zapomíná i na to, že kolem ní zuří válka. Ještě více ji ale pohlcuje beznadějná láska k muži, kterého nemůže mít. Druhá dějová linie se odehrává v současnosti. Liv si po bolestivém rozchodu otvírá malý obchůdek s kosmetikou. Jednoho dne potkává starou šedovlasou dámu, která je při pohledu na ni doslova šokována a neodpustí si pronést i nějakou urážku. Kdo je ta neznámá stará paní a co ji s Liv spojuje?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Die Lilienbraut , 2020


více info...

Přidat komentář

anovy64
28.06.2023 5 z 5

Pěkná, i když i celkem smutná kniha, která zobrazuje osudy obyčejných lidí v Německu, kteří si během 2. světové války taky hodně vytrpěli. Prožívali strach a trpěli stejně jako lidé v okupovaných územích. Současnost a minulost zde byla citlivě propojena. Knihu mohu jenom doporučit.

veronika4937
30.01.2023 5 z 5

Historické romány mám moc ráda, obzvlášť ty, kde se postupně propojí několik časových rovin. Jsem moc ráda, že i tentokrát jsem měla při výběru knížky šťastnou ruku. Je to příběh plný vůní, lásky, přátelství, ale také bolesti, smutku a neštěstí. Nahlédneme do tajemství míchání té správné vůně, tyto pasáže mě moc bavily a chvílemi jsem měla pocit, že dané vůně díky skvělému popisu i cítím. Současná i minulá linie se citlivě střídaly a postupně do sebe zapadaly. Ze závěru jsem si nesedla na zadek, vše se rozkrývalo postupně a nebylo tam žádné velké překvapení najednou, ale to knížce na kvalitě nijak neubírá. Jediné, co mi vadilo, byl font písma zvolený pro deníkové zápisky. Na první pohled sice vypadá hezky, ale je tam tolik kudrlinek, že se čte dost špatně. Pokud vás takovéto příběhy baví, tak neváhejte, je napsaný opravdu krásně.


Kniholenka9
19.12.2022 4 z 5

Krásná kniha, řekla bych nejlepší od autorky. Moc se mi líbilo prolínání minulosti (psáno formou deníku) se současností, kde mě zaujalo místo (Kolín nad Rýnem) i informace o parfumérii. Nellie mi byla velice sympatická a přála bych jí jiný konec, ale bohužel do jejího života přišla druhá světová válka.

izinkaVENDULKA
15.12.2022 5 z 5

Krásný příběh, který se líbil i mě milovnici psycho i krvavych thrilleru. Na knihu jsem narazila v rámci čtenářské výzvy a jsem víc než milé prekvapena. Žádná červená knihovna, ale dvě dějové linky jedna za války, kdy Nellie píše deník, ve kterém popisuje surovost války a svou nešťastnou lásku a druhá linka ze současnosti, roku 2019, kdy Liv si otvírá parfumerii a postupně se dozvídá o svých předcích. Na konci se obě dějové linky protnou. Kniha mě opravdu bavila a četla se rychle. Škoda že měla šíleně dlouhé kapitoly

m_martina
04.10.2022 5 z 5

Krásná kniha, která mě chytila za srdíčko. Hezky jsem si početla a i nějaká ta slzička ukápla.

Zelený.úval
06.09.2022 3 z 5

I když mám tento typ knih ráda, tak tahle mě bohužel zase až tak neoslovila. Navíc jak v celé knize autorka používá různé přezdívky nebo oficiální jména postav, tak jsem pak na konci měla trochu problém s tím, aby se mi současný příběh propojil s minulým a kdo byl vlastně kdo. Na druhou stranu zase musím ocenit historické pozadí příběhu a popis válečného Kolína.

Aranel15
09.08.2022 5 z 5

Skvělá kniha! Oba příběhy byly zajímavé a strhující, takže jsem se nemohla dočkat až se konečně spojí v jeden.

Ignis
17.06.2022 3 z 5

(SPOILER) Hm. Nevím proč jsem si myslela, že to bude něco víc, než jen romantika. Přitom to nezačíná špatně, začátek mě docela zaujal, ale pak to nějak vyšumí do ztracena.
Nebo spíš na to, jak na začátku prožíváme v deníku skoro den po dni, tak na konci je to "ten umřel, ta umřela, ten taky umřel, ta taky a tahle odjela pryč" takže jsem si řekla tak akorát "hm, smůla", než aby mě to nějak zasáhlo. No a hned na to přišel pocit, že všechny ostatní důležité postavy prostě umřít musely, aby hlavní postava mohla bez výčitek odjet za novým začátkem.
Moderní linka ok, jen ON byl až otravně dokonalý, traumátko z minulosti included.
Na druhou stranu pořád si říkám, jestli Viktor opravdu umřel u Stalingradu, a i když si hned řeknu, že to neví ani autorka, protože tak daleko o něm ani nepřemýšlela, beru to jako důkaz, že to není úplně blbě napsané a nějaké stopy to zanechá.

sadlo
04.06.2022

Skvělá!!! Od začátku až do konce výborné čtení.
Není to sentimentální román, doporučuji mladým čtenářům, lépe pochopí zrůdnost válečných konfliktů, vznik té zrůdnosti. Ta se opakuje stále a stále, proto je na mladé generaci, aby se četbou seznamovala o křehkosti porozumění mezi lidmi, národy.

okeey
18.05.2022 5 z 5

Tohle je má třetí přečtená kniha od Teresy Simonové a popravdě nevím, která se mi líbila více.
Lilie pro nevěstu je opět příběh, který má dvě dějové linky, které se postupně dávají dohromady, minulost a současnost.
Je to krásná, čtivá kniha, která se vám vryje pod kůži, dozvíte se tu spoustu věcí o vůních, parfémech, ale také o celibátu, kněžství a druhé světové válce.
Líbí se mi receptura na konci knihy, je to originální a neotřelé, přiblíží nás ke Kolínu nad Rýnem, ve kterém se vlastně celý příběh odehrává.
Celá kniha se mi četla vlastně sama, těžko jsem se od ní odtrhávala, stejně jako od knih předchozích. Jediná věc, která mě rušila byl podle mě špatně zvolený font písma dějové linky minulosti, hůř se to četlo.
Jinak doporučuji tento romantický příběh, plný emocí.

LéňaM
09.04.2022 4 z 5

Krásná čtivá kniha.
Prolíná se příběh ze soucasnosti s příběhem z druhé světové války.
Hezky napsáno jak se citili obyčejní lidé žijící v německu, kteří touto válkou také trpěli.
Pěkné oddechové čtení

jeny-v
09.04.2022 5 z 5

Ač mě ze začátku kniha neuchvátila, přesto jsem ji nemohla včera v noci odložit. Velice povedený román německé autorky, který je obdivuhodně lehce a vnímavě napsán. Svědectví o těžkém údělu Nellie, její matky, bratra Martina a ostatních obyvatel Kolína nad Rýnem ve válečném období. Přátelství s Gretou, Karin, s kaplanem Benediktem, kolegou z práce Luukem a jeho dcerou Leni bylo komplikované. I přes lidské utrpení stejně vykvetla nenaplněná láska dvou lidí, kterým osud nedopřál žít spolu až do smrti.
V současnosti se z Maastrichtu přistěhuje bioložka Liv van Greenová se svým malým synem Thijsem, aby převzala dědictví po tetě a splnila si sen otevřením obchůdku Božská vůně. Ne všichni ji přijmou s otevřenou náručí....

knihovnička007
06.04.2022 4 z 5

Opět příjemné čtení. Příběh z války i ze současnosti v Kolíně nad Rýnem, spoustu informací o tehdejší době za války i o výrobě parfémů. Krásně voňavé čtení :)
Více v recenzích nebo na FB Tučňákův knižní svět.

zandu
17.03.2022 5 z 5

Moje první kniha od této autorky. Moc hezký romantický příběh. A navíc se zde trochu dozvídáme, jak válku v nacistickém Německu vnímali obyčejní lidé.
Jediné malé mínus byl pro mě hůře čitelný styl písma, kterým byl psán deník. Vlastně jsem si na to písmo tak úplně nezvykla, trošku mi to vadilo až do konce knihy, ale příběh tento kaz vynahradil.

Szilvia1
07.03.2022 5 z 5

Knížka od Teresy Simon byla velmi pěkná,tajemná.Četla jsem už všechny knížky od téhle autorky,a doufám,že ještě budou od ní i další knížky vydáni.Doporučuji.

veronika0382
26.01.2022 5 z 5

Četla jsem všechny knihy od Teresy Simon a u všech jsem si říkala, že jsou skvělé. Ale tedy Lilie pro nevěstu je, alespoň za mě, opravdu snad nejlepší ze všech. Hltala jsem každou stránku, zápisky z Nelliina deníku nemohla přestat číst a čekala, jak to všechno dopadne. Více v mojí recenzi zde v záložkách - Veru, Knihy na cestách

simaja
19.01.2022 5 z 5

Moc hezká, romantická knížka, doporučuji.

85098211
14.01.2022 5 z 5

Troufám si říct, že tato třetí autorčina kniha je prozatím její nejlepší! ;-) Nádherný příběh, který jsem poslouchala jako audio v jazyce originálu, mne pohltil a dojímal místy až k slzám. Především dějová linka z minulosti, z doby druhé světové války, je opravdu hodně smutná. Nellie se totiž zamiluje do kaplana Benedikta, i když ví, že její lásku společnost bude zavrhovat. Přesto je jejich cit silný a čistý. Vyslouží si ovšem také velkou nenávist (hlavně) ze strany Benediktovy sestry Liesl... A na straně druhé je tu současnost, konkrétně rok 2019, kde se čtenář seznámí s Liv, která si v Kolíně nad Rýnem, konkrétně v jeho městské části Ehrenfeld, otevírá obchůdek s kosmetikou. Proč právě tam, se samozřejmě dozvíme později také :-). A potom má i malého synka, o kterého se musí postarat. Kromě toho se poměrně brzy na scéně objeví stará paní, která Liv bytostně nenávidí, aniž by k tomu měla nějaký zjevný důvod...
Po určité době se obě dějové linky protnou a Nellie má s Liv společného víc, než by se na první pohled mohlo zdát ;-). Po předchozí knize autorky (Krása a jed oleandru), která mě docela zklamala, jsem byla skeptická. Ale jak se brzy ukázalo naprosto bezdůvodně ;-). Tato kniha je totiž opravdu vynikající, aniž by sklouzávala do červené knihovny, a zároveň v případě Nelliina příběhu prolnutá velkým smutkem. Ve svém hodnocení bych jí i nějaké hvězdičky navíc dokonce přidala ;-). Protože to ale není možné, přidám jen velké doporučení :-).

maryzka
25.12.2021 3 z 5

Zajímavý příběh ve dvou časových rovinách- ( 2.světová válka a asi 80.let po válce. Autorka jak vidno si tento žánr oblíbila. Pravděpodobně zkouší životní kruh- předci a potomci v časovém období se spojí. Asi je tu jedno úsloví. Všechny rány zahojí čas.

Kekik
21.09.2021 5 z 5

Krásný, dojemný příběh odehrávající se ve dvou časových rovinách.

Druhá kniha od autorky a opět mě chytila za srdce. Po přečtení knihy Růže a čokoláda jsem psala, že si Krásu a jed oleandru pořídím co nejdříve. To se zatím nestalo, ale věřím, že nyní již s nákupem nebudu otálet.

Byť jsou si všechny tři knihy podobné (i když jsem nečetla třetí autorčinu knihu, po přečtení anotace bych řekla, že to tak je), moc se těším na Krásu a jed oleandru. Autorčiny knihy jsou pohlazením po duši.

Myslela jsem si, že jsem již otrlejší při čtení příběhů z druhé světové. Mýlila jsem se. Slzy se mi při čtení tragických okamžiků tlačily do očí. Ty hrůzy, které se odehrávaly jen před několika desítkami let...

Doporučuji.