Lidová strava na Valašsku

Lidová strava na Valašsku https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124994/lidova-strava-na-valassku-124994.jpg 5 13 6

V této knize autor píše o malebném kraji, osídleném svérázným lidem – o Valašsku. Zachytil ducha tohoto kraje a hlavně se zaměřil na otázky, čím se kdysi lidé v této lokalitě živili, co pěstovali, jak přežívali období hladu, válek, jak vypadala tehdejší kuchyně. 1 volná příl.: Jídelníček. 9 s., il., sest. Milena Habustová Slovníček valašských nářečí Souhrn do ruš. přel. Blažena Chovancová, do pol. Daniel Kadlubiec, do něm. Martin Helan, do angl. Jarmila Čížová... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Profil
více info...

Přidat komentář

mol378
26.08.2022 5 z 5

Jedna z mých milovaných knih spojená s rodným krajem, historií, tradicemi. Úhelný kámen národopisného oddělení mé knihovny. Všeci my Valaši ty jídla známe a v nejednéj chalupě sa dodnes vařijú stěrky v mléce! A vůbec - nech žije Valašsko.

cérka
14.05.2021 5 z 5

Dostalo se mi do rukou, podstatně novější a doplněné, vydaní z roku 2018, vydané Valašským muzeem v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.
Četla jsem poměrně dlouho, pomalinku a něco i opakovaně. Neustále jsem vzpomínala na svou babičku, její zvyky a kuchyni.
Život na Valašsku nebyl nikdy jednoduchý a té bídy, hladu a dřiny tady lidé užili vždy nejvíce. Po přečtení této knihy naprosto chápu svou babičku, která mi vždy radila, abych se vdala "z kopce", na bohatou Hanou ;-) (neposlechla jsem)
Naprosto skvělá, jedinečná a úžasná kniha, kterou bych chtěla mít ve své knihovně. Bohatá příloha ve formě receptů na tradiční jídla, je vítaným doplňkem. Jen mi bohužel chybí šporák či poctivá pec s ohništěm ;)


Ninushka
28.02.2021 5 z 5

Tuhle kuchařku jsem dostala od mamky a hodně jsem se toho z ní naučila. Valašská kuchyně je víc svébytná než typicky česká kuchyně, která je velice ovlivněná Německem a Rakouskem. Je zdravější, vydatnější a dílem také vynalézavější.

Honza1981
28.01.2021 5 z 5

Přesně takhle by se měly psát národopisné knihy. I když to vyšlo v roce 1980, není kniha nijak ideologicky zatížena, což je v etnografii té doby výjimkou. Vůbec v ní nejde o recepty, ale o pravdivá svědectví o tom, jak se na valašském venkově žilo donedávna. Toho autor docílil tím, že nechal promlouvat pamětníky, čtivý výklad je proložen citacemi v kurzívě. Všem vřele doporučuji, nedávno vyšlo druhé vydání. Nemám osobní vztah k Valašsku, ale je to jedna z mých nejoblíbenějších knih o životě na venkově.

Musvar
10.03.2018 5 z 5

Vychází hodně valašských kuchařek, ale tahle je jenom jedna, navíc s vyprávěním pamětníků a přesahem do etnografie v kultuře stolování, využívání surovin a způsobech vaření. No a navíc jsou v ní recepty od dědovy sestřenice Antonie Dančákové :)

orinka3
23.01.2014 5 z 5

Stálice mé sbírky. Ojedinělá kniha, recepty nejsou ani tak důležité jako svědectví doby a vzpomínání pamětníků. Kdo se chce něco dovědět a poučit víc než přístupnou formou, je to přesně ono.

Štítky knihy

Valašsko vaření lidová kultura

Autoři knihy

Jaroslav Štika
česká, 1931 - 2010
Milena Habustová
česká, 1949

Kniha Lidová strava na Valašsku je v

Právě čtených1x
Přečtených14x
Knihotéce4x
Chystám se číst9x
Chci si koupit6x