Lidka z Malé Strany

Lidka z Malé Strany https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425116/mid_lidka-z-male-strany-QMN-425116.jpg 5 8 5

Autorky objevily v pozůstalosti své matky Ing. Ludmily Štědré, roz. Marianiové, provd. Gabessamové (4. 1. 1901 v Praze – 6. 3. 2000 v Opavě), vzpomínky na její dětství a dospívání. Sestavily z nich tuto knihu. Oživují v ní mnoho malostranských postav a figurek, jímavě vykreslují život prvních dvaceti let 20. století na Malé Straně a sledují dramatické osudy široce rozvětvené rodiny. Poutavě zachycují tehdejší těžký život dítěte z rozvedeného manželství. Všechny postavy opravdu žily a můžete vystopovat i jejich skutečná jména. Hrdinka knihy vyrůstala na Malé Straně, celý život dychtila po vzdělání. Vystudovala Vysokou školu obchodní s titulem komerční inženýr. V r. 1925 se vdala za svého profesora Českoslovanské OA Eustacha Gabessama (v knize Smutný), o 24 let staršího, který si nepřál mít děti. Jako jeho žena nesměla učit, proto začala psát. Vydala romány Vlny života, Cesta, Pěst, Dítě, Dražba srdce a jedinou knihu pro děti Amilkovo mládí pod pseudonymem Liduše G. Mostecká. Po smrti manžela se už nevdala, přání mít děti si později splnila. Narodily se jí tři dcery. Nejstarší Jiřina a po čtyřech a půl letech dvojčata Libuše a Ludmila. Do svých osmdesáti let učila na pražských gymnáziích. Dožila se téměř 100 let.... celý text

JancaMia
JancaMia
31.10.2023 5 z 5

Krásné vzpomínání dcer na maminku, která se narodila v 19. století a žila ve dvacátem a z jeho začátku kniha je, v knize je poměrně dost rodinných fotografií . Na mnoha fotografiích i příbězích se odvíjí smýšlení lidí za mocnářství , jaké měly starosti a co je trápilo a těšilo. Půjčeno z knihovny.

lenikhor
lenikhor
29.05.2023 4 z 5

Milé čtení. Jedná se o vzpomínky na dětství a dospívání "Lidky", což je maminka autorek této knihy. Mám ráda vyprávění o Praze 19. nebo začátku 20. století a nejlépe o běžném životě, což v této knize bylo bohatě naplněno. Navíc se jedná o autobiografické vzpomínky, které se nebály popsat i dost osobní prožívání, hlavně po rozvodu rodičů. Pro mě to byla pěkně napsaná kniha, díky které jsem si lépe představila běžné starosti lidí v období okolo 1. světové války.


Lili2
Lili2
07.04.2023 4 z 5

Krásné čtení, hned je vidět, že knihu zpracoval češtinář nebo kdo má k rodném jazyku a slohu vztah. Ale jsou zde 3 ALE:
Hned na začátku pod svatební fotografií
je psáno, že je zde otec ženicha se svým mladším synem Janem. Ženich i podle rodokmenu žádného dalšího sourozence neměl a jeho otec prý zemřel krátce po jeho maturitě, tedy asi 2 roky před svatbou.
Na straně 94 Lidka píše, že sloužili mši, když zemřel korunní princ Rudolf. To asi těžko, leda nějakou výroční mši, neboť Lidka je ročník 1901 a der Kronprinz Rudolf zemřel v roce cca 1889. Tomuto nerozumím.
Na straně 190 píše, že... "když si tvá babička brala polského emigranta.. jeho bratr Ludvík, tedy strýc tvé babičky..."
Temto vztahům dost dobře nerozumím, hm. Asi už mne z toho hrabe. Ledaže by ten Ludvík byl bratr bratra, kterého si babička vzala, a ještě byl třeba manželem babicciny pokrevni tety.
Jinak se čte kniha dobře, stránky ubihaji, ale ne počtem, jsou totiž dost hustě popsané. Jsem ale ráda, že jsem se dozvěděla o naší osobnosti českého literárního světa, o níž jsem dosud nevěděla.

pavlinda
pavlinda
27.02.2022 5 z 5

Kniha mě vrátila do vzpomínek mé milované babičky;velké díky autorkám. Doporučuji i mimopražským čtenářům.

Prateri
Prateri
15.11.2020 5 z 5

Kniha je procházkou po Malé Straně i procházkou životem mladé dívky v počátku 20. století.
Životy příbuzných i přátel se prolínají událostmi v této době. Není to vůbec nudné čtení. Je napínavé, milé, plné poezie Malé Strany i venkova, kde malá Lidka pobývala a hledala odpovědi na nejasnosti života. Krásné čtení, které vřele doporučuji.

Autorovy knížky

Libuše Štědrá
česká, 1942
2019  90%Lidka z Malé Strany

Kniha Lidka z Malé Strany je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce1x
Chystám se číst5x