Lidé stateční a ti druzí

Lidé stateční a ti druzí https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59101/mid_lide-statecni-a-ti-druzi-DFC-59101.png 4 6 5

Kniha je volným zpracováním skutečných událostí z období bojů proti hitlerovským uchvatitelům ve Východočeském kraji, zejména na Českomoravské vysočině. Zachycuje skutečné události, jejichž hrdinové - partyzáni, žili nebo dosud žijí. Opírá se o historická fakta, vypráví o prostých lidech z Vysočiny a jejich spolubojovnících - sovětských partyzánech... celý text

Damato
Damato
20.10.2018 5 z 5

Ke knize jsem se dostala díky svému otci, když jsem dnes na půdě zas prohrabávala knihovnu a chtěla najít něco, co by mě přiblížilo k dědovi a jeho práci v odboji. Protože prostě nepochopím, jak se mohli tito lidé nebát, když už věděli, že za sebemenší prohřešek je provaz nejen pro ně, ale i pro celou rodinu. Děda měl doma tříletého, téměř vymodleného syna(mého tátu), který se jemu a babičce narodil po mnoha peripetiích. A přesto do toho šel- vlastně šli- všichni jeho kamarádi měli rodiny .A nebáli se. Dnes už se ví, kdo je udal. A já možná až dnes pochopila to, že mu děda a ostatní prý odpustili. Bydlel nedaleko od nás a koukal na to, jak vyrůstají vnuci těch, které udal. Až po tátově větě- víš jak strašně je na gestapu týrali? Málokdo to vydržel. Celý život jsem se s ním dohadovala, že ten udavač byl srab- ale dnes ... dnes už se nedohaduji. Vlastně obdivuji i ty, co nevydrželi a asi v bolestech a strachu o rodinu promluvili- kdoví, jak bych se zachovala já. Já, kterou rozhodí i bolavý zub bych určitě nevydržela to týrání, když by mi zuby vytloukly a to už nemluvím o ostatních nejen fyzických , ale hlavně psychických formách výslechu. Obdivuji všechny, co se do odboje s prvotním čistým svědomím dali a pomáhali. Obdivuji všechny a děkuji jim všem, dělali to pro nás. Jestlipak je v řadách našich současných politiků někdo, kdo je těm našim dědům podobný? Kdo nezištně bude bojovat za to, aby naše zem, Česká republika mohla stát se vztyčenou hlavou mezi ostatními okolními zeměmi???

Pavelpi
Pavelpi
18.08.2018 5 z 5

Tahle kniha se mi velice líbila.Už také proto,že z Vysočiny pochází část naší rodiny a někteří příbuzní jsou tady jmenováni.Například Hajný Pospíšil z Lipky,který nakonec skončil v Terezíně.O knize se také jeden čas hovořilo,že to není pravda,že to bylo účelově sepsáno.Když jsem se ale ptal na Lipce,vyprávěl mi strýc Pospíšil celou anabázi až do jeho zatčení a jmenoval mi také některé lidi jejichž jména jsou v této knize a potvrdil mi,že vcelku kniha odpovídá tehdejší skutečnosti.


Allla9
Allla9
14.04.2018 4 z 5

Kniha popisuje partyzánské hnutí na Českomoravské vysočině. Ale i život obyčejných lidí - statečných a těch druhých. Výstižný název.

Faustov
Faustov
25.04.2012 4 z 5

Kniha pojednává o partyzánském hnutí na našem území v letech 1944-45. O partyzánských skupinách a brigádách , ,,Mistr Jan Hus" velitelem byl major sov.armády Fomin. Dále oddíl,,Jana Koziny" pod velením majora Melnika. Oddíl zvláštního určení ,,Zarevo" pod velením majora Faustava. Tak bych mohl pokračovat dále ,ale to jsou asi ty základní osudy kterých jsou v této knize popsané. Jednu dobu jsem se vydal po stopách této knihy a řeknu Vám no hrůza. Památníky amerických a anglických vojáků o ty se pečuje dost.Dokonce v dnešní době pochováváme s poctami hitlerovce. Ale prohlédněte si někdo pomníky a pomníčky naších ,polských, sovětských,francouzských partyzánu na našem území. Děs a hrůza .Myslím si že alespoň trochu úcty zato že padli za svobodu jim neberme. Jinak k předešlému příspěvku. Bratři Mašínové a Babice to je úplně něco jiného a pozdějšího.

Blankitkka
Blankitkka
13.04.2012

Bratři Mašíni byl až trochu déle, myslím..

Kniha Lidé stateční a ti druzí je v

Přečtených7x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce11x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x