Lid mi říká Evita

Lid mi říká Evita https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427308/bmid_lid-mi-rikal-evita-hsM-427308.jpg 4 10 2

Pocházela z chudých poměrů argentinské provincie, ve škole vynikala jenom v recitaci. V patnácti letech odešla z domova a zamířila do hlavního města země, kde začínala jako herečka druhořadých rolí. Široce známou se stala díky účinkování v rozhlasových hrách, jako celebrita se účastnila charitativních akcí, kde se seznámila s jedním z představitelů vojenského režimu Juanem Domingem Perónem. Po dvou letech se stala jeho manželkou a absolvovala s ním kampaň před prezidentskými volbami vrcholící vítězným vstupem do prezidentského paláce. Nikdy neměla žádnou oficiální státní funkci, dosáhla však vlivu jako žádná žena předtím v argentinské historii. Otevřela tak cestu do vysoké politiky nejen ženám v Argentině, ale v celé Latinské Americe, kde se stala, a dodnes zůstala, symbolem levé části politického spektra.... celý text

Přidat komentář

MartinaF
17.02.2020 4 z 5

Evita mi přišla jako skvělá žena, ale souhlasím s komentářem níže, který se týká propagandy perónismu. Zpracování jejího života je velice objektivní, občas jsem přeskakovala texty, které se Evity netýkaly. Jinak jako literaturu faktu knihu můžu doporučit.

tereza1198
09.01.2020 4 z 5

Výborná kniha, která mi potvrdila, že Evita byla rozporuplná osobnost. Na jedné straně stavění škol, nemocnic, sociální pomoc chudým a na té druhé fanatické propagování Perónovi diktatury, hromady šperků a luxusních šatů. Ale která z nás by nechtěla stát na balkóně před davem lidí a nevypadat při tom skvěle?!
Kniha popisuje epizody z jejího mládí a pozdějšího života po boku Peróna. Její tvrdou práci pro nadaci a pozdější nemoc. Myslím, že se kniha k Evitě a jejímu životu staví objektivně.