Liberalismus

Liberalismus https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408947/bmid_liberalismus-fMT-408947.jpg 4 38 6

Misesův Liberalismus je klasickým dílem, ve kterém autor obhajuje myšlenky svobody a míru, myšlenky liberalismu. Přestože kniha byla napsána již v roce 1927, argumenty ve prospěch svobody v ní obsažené neztratily nic ze své platnosti. Spíše naopak. V knize se dozvíte mimo jiné, proč je mír tak důležitý pro rozvoj ekonomiky, proč je socialismus dlouhodobě neudržitelný, proč jakákoli malá regulace povede postupně k větší a větší byrokracii a proč je nebezpečná nadvláda většiny nad menšinou.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Ekonomie a obchod

Vydáno: , Grada , Liberální institut
Originální název:

Liberalismus , 1927


více info...

Přidat komentář

lungaj
08.04.2023 5 z 5

Poměrně útlá knížka perfektně se hodící i pro ty, kteří se chtějí seznámit s Misesovým odkazem, ale necítí se nebo nemají čas na jeho rozsáhlá veledíla. Vlastně i zde najdete téměř vše podstatné (ve stručnější formě), oproti jiným jeho knihám vč. jasnějšího vymezení role státu v liberální společnosti: Stát jako "noční hlídač" není ostuda, ale výsada. Kterou nemáme - máme spíše "otravného ředitele".

mmister
14.12.2020 5 z 5

Stručná a jasná obhajoba liberálního řádu. Člověka až překvapí, jak aktuální jsou témata v knize napsaní před téměř sto lety.


Terulka
04.08.2020 4 z 5

Velmi zajímavé na této knize je, že i když byla vydaná v roce 1927, argumenty, které autor prosazoval ve prospěch svobody neztratily svou váhu, ani nic ze své platnosti pro současnou situaci. Mises se nesnažil ve svém díle představit pouze ekonomickou analýzu, ale právě samotný liberální přístup. Zastával myšlenku, že se liberální přístup dá využít v různých oblastech vnitřní politiky, školství, zahraniční politice apod. Tím, že ale dokázal toto dílo rozpracovat i do neekonomických oblastí hodnotím velmi kladně, po přečtení této knihy jsem pochopila, že se vlastně liberalismus nemusí brát jen jako ekonomická myšlenka. Mises ve svém díle také hojně rozebírá neudržitelnost socialismu. Je podle něj dlouhodobě neudržitelný. Jakýkoliv zásah nebo regulace vede vždy jen k daleko větší byrokracii, přičemž taková nadvláda většiny je podle něj velmi nebezpečná. V poslední kapitole knihy Mises popisuje, jak vidí budoucnost liberalismu. Na této části mě docela překvapilo, jak moc jsou jeho řádky pravdivé. Mises uznává, že snaha a hon se za zvýšením blahobytu nezpůsobuje lidé šťastnějšími, ale že je to v povaze člověka, aby se neustále snažil o zvýšení svého bohatství a svého postavení. Lidé nepřijmou názory, které nabádají ke skromnosti. Chtějí stále víc a víc. Když se zamyslím nad současným stavem společnosti, je to bohužel pravda. Na závěr bych ráda shrnula mé pocity při čtení této knihy. Kniha se mi četla velmi pěkně, i když některé pasáže byly celkem obtížné. Po čase jsem se ale do knihy krásně začetla. Toto dílo je velmi aplikovatelné na současný stav naší společnosti, neboť se zmiňuje o zahraniční politice, o spojenosti Evropy, svobodném obchodu anebo o volném pohybu osob do zahraničí. Tato kniha dokáže pěkně uspořádat myšlenky, na druhou stranu - některé pasáže byly napsány až moc přesvědčujícím stylem, takovým, že nic, než liberalismus vlastně nemůže fungovat a kdokoliv by přišel s protiargumenty, nemá šanci uspět. To na mě mnohdy působilo dojmem, že by autor vůbec nepřijal názory druhé strany, ať už by byly správné či nikoliv.

mimousova
25.11.2019 5 z 5

Poměrně stručné, ale zároveň výstižné dílo o liberalismu. Dnes velmi aktuální téma. Doporučuji.

baacinka
04.05.2019 3 z 5

No, od autora nejvíce opěvovaného všemi liberálními ekonomy jsem čekala víc. Tohle bylo trochu jako zajít do hospody s kamarádem, který má podobné názory jako já, navzájem se utvrdíme ve svém smýšlení a super. Ano, vypsala jsem si některé citáty, které třeba použiji, až půjdu do hospody s někým levicově smýšlejícím. Tak za to ta třetí hvězdička. Ale jinak je to psáno strašně arogantním a o své pravdě přesvědčeným stylem. Stylem: "Liberálové jsou jediní rozumní lidé a všichni ostatní by se měli jít léčit." A to na mě působí tak, že mě okamžitě napadají protiargumenty. Takže místo, aby ze mě, opatrného liberála, udělala kniha liberála přesvědčeného, tak mě posunula daleko zpátky. Samozřejmě, každá kniha, která člověku umožní utřídit si myšlenky v hlavě, je hodna ocenění. Jen si nemyslím, že toto byl autorův záměr. Rozhodně si nemyslím, že by někoho autoritářsky a levicově laděného tato kniha posunula doprava, spíš přesně naopak. Tak, moc prosím všechny liberály, nedávejte to svým opačně smýšlejícím kamarádům číst, myslím, že se to mine účinkem.

Dooma
06.01.2012 5 z 5

V porovnání s Misesovou knihou Human Action je toto velmi stručná obhajoba liberalismu (v evropském smyslu), ale řekl bych poměrně povedená. V knize se dozvíte mimo jiné, proč je mír tak důležitý pro rozvoj ekonomiky, proč je socialismus dlouhodobě neudržitelný, proč jakákoli malá regulace povede postupně k větší a větší byrokracii a proč je nebezpečná nadvláda většiny nad menšinou, neboli proč liberálové trvají na tom, aby pomocí demokratického hlasování nemohlo 6 (většina) lidí utlačovat zbylé 4 (menšinu).