Dvojčata paní Karoliny

Dvojčata paní Karoliny https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475885/bmid_karolinina-dvojcata-MgR-475885.png 5 198 51

Lena Woodwardová, elegantní a kultivovaná dáma, začala po druhé světové válce nový život v Americe, ve vyšší společnosti města Chicaga. Nyní ji znovu něco trápí a ona to nedokáže dostat z hlavy. Dávno daný a nesplněný slib, který ji nenechá spát. Lena je hnána touhou vrátit se na cestu, kterou kdysi opustila. Vyhledá pomoc právničky Catherine Lockhartové a soukromého vyšetřovatele Liama Taggarta. Lena, zdánlivě klidná a vyrovnaná, skrývá ve svém nitru vzpomínky, které chtějí na povrch. Začíná vyprávět příběh, v němž se vrací do nacisty okupovaného Polska a k poutu, které ji váže k dávné přítelkyni Karolině. Karolina byla krásná a charismatická dívka plná elánu a Lena ji nosila v srdci po celý život. Jejich příběhu však jako by chyběl konec. Otevírá se spousta otázek. Co je pravda, co ne a co je vlastně Lena ochotná ze své minulosti prozradit? Je možné, že její skutečný příběh zůstával celé ty roky skryt?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Válečné , Historické romány

Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Karolina's Twins , 2016


více info...

Přidat komentář

astroweb
12.04.2024 5 z 5

Neradostné čtení, poutavé a čtivé to ano, ale ta fakta vypovídající o holokaustu !
Několikrát už jsem to chtěl vzdát a přečíst si něco jiného, ale jsem rád, že jsem vydržel až do konce, kdy jsem i zaslzel.

m2056
12.04.2024 4 z 5

Kniha má silný příběh čte se opět dobře tak jako předešlá kniha ale něco mě vadilo. Za prvé to že se příběh odehrává až po 8 letech po prvním příběhu a za druhé že v kapitole číslo 38. jsou chyby první chyba Lena si kupuje přes plot v pracovním táboře v Pořičí od předkupníka Dušana banány, a druhá chyba když je ve vězení v Pořičí tak ji tam muži vykládají že jsou partyzani a že jsou v Českem odboji. Jinak je to příběh velmi dobrý autor je skvělý vypravěč.


WaN635
18.03.2024 5 z 5

Knížka, i přesto, že se jednalo o fikci, mě poměrně emočně vyždímala.
Vzpomínky na minulost, holocaust mě vyčerpaly. Současnost a pátrání po dvojčatech, tak tam jsem si občas říkala, že to autor přehnal a přišlo mi to nereálné, ale vlastně mi to nevadilo.
Hlavní hrdiny mám ráda, hezky se doplňují a jsou to skrz na skrz kladné postavy.
Tento příběh měl stejný scénář, jako díl předcházející, ale já jsem za to vlastně ráda, neboť mi tento koncept vyprávění velmi sedl.

Baushka
14.02.2024 5 z 5

Část s vypravováním byla moc hezká, část se současným dějem byla značně horší. Obzvlášť na začátku byla napsána hrozně jednoduše až primitivně. Ke konci jsem si buď zvykla nebo se to zlepšilo. Celkově ale hodnotím knížku kladně, bavila mě i když jde o fikci.

mysterygirl
30.01.2024 5 z 5

Moc krásný a dojemný příběh

Petradvorakova2
25.01.2024 5 z 5

Nádherná knížka plná emoci. Další knížka, která nenechala moje oči suché. Krásně napsáno a ani ve snu by mě nenapadlo, že to začne tak a skončí jinak. Doporučuji.

veronika9761
07.01.2024 5 z 5

Nectu knihy o valce, je to na me moc deprese a krutosti. Takhle je ale jina, mnohem vic nez hruzy valky ukazuje vuli prezit a osobni odvahu.

VladkaBU
04.12.2023 5 z 5

... až když jsem začala číst, začalo mi být cosi povědomé. Ano, Liam a Cathrine. Čekala jsem, co dvojčatům Lena musí vyřídit, jaký dala slib. Nenapadlo mě přemýšlet, jak by to mohlo dopadnout. Na konci jsem měla slzy v očích

Ancijáš
14.11.2023 5 z 5

Knihu som si moc užil. Nemáč čo vytknúť. Skvelé čítanie!

Madelisi
31.10.2023 3 z 5

Kniha se velmi podobá předchozí Bývali jsme bratři. Je tu pouze jeden rozdíl, události z druhé světové jsou vyprávěny pouze prostřednictvím Leny.
Autor neopustil svůj poučující výklad, aby čtenáře seznámil s hrůzou holokaustu. Člověk, který si zvolí tuto knihu, už o něm pravděpodobně v nejrůznějších podobách slyšel, takže nepotřebuje seznámeni odpovídající úrovni základní školy.
Koncept, ve kterém Lena několik dnů vypráví svůj příběh, mi zde přišel už trochu otravný. Proč si spolu pořádně nesednou a vše neřeknou během jednoho odpoledne.
Trochu mě naštval způsob, jak chce autor čtenáře seznámit s existencí polského důstojníka, který se nechal zavřít do Osvětimi. Popíráním hlavních postav a tvrzením, že Lena určitě musí lhát, že to není možné. V této části příběhu vidím nevyužitý potenciál. Odbojová skupina, jejíž součástí byl i Němec?
Další nevyužitý potenciál vidím v postavě Lenina syna. Nepochopila jsem vůbec jeho pohnutky.

Co nemůžu kritizovat, je čtivost. Chtěla jsem znát rozuzlení. Velice se mi líbila scéna, ve které manžel požádal Lenu o ruku. A jisté překvapení na závěr.


Doporučuji komentář cori níže - vysvětlí, o jakém československém odboji je v knize řeč. Představovala jsem si totiž pražské povstání a to mi nedávalo smysl.

zubrák
01.10.2023 2 z 5

První díl byl výborný,Dvojčata jsou zklamáním.Čeká na mne ještě Eliho slib,ale musím si nechat delší odstup....

Monika1528
02.08.2023 3 z 5

První díl byl velmi podařený. Druhý díl byl bohužel jako přes kopírák. Škoda. Do dalšího se pouštět nebudu.

Ester59
26.07.2023 3 z 5

Příběh s hodně předvídatelným koncem a pro mne se zbytečným popisem známých válečných skutečností . Doporučuji pro čtenáře, kteří se s touto problematikou chteji blíže seznámit.

JJJ007
16.07.2023 5 z 5

Úžasný román, který doporučuji k přečtení každému. Příběh je napsán velmi čtivě. Vůbec jsem se od něj nemohla odtrhnout.

čef
18.06.2023 5 z 5

Založeno na částečně pravdivém příběhu ze života židovské dívky z doby holocaustu v Polsku. Druhá rovina je o hledání dvojčat z názvu knihy a procesu, ve kterém se syn hrdinky obává o zdraví své máti. Obojí dokáže spolehlivě upoutat po celou dobu četby, hluchá místa se téměř nevyskytují. Hodnotím vysoko.

uzivatel1190
11.04.2023 4 z 5

Je to opětě zajímavý příběh, psaný velmi čtivě. Už jsem od tohoto autora četla Bývali jsme bratři, no a musím říct, že je to tak trochu na ,,jedno brdo,,.

LucieT
26.03.2023 3 z 5

Čtivé, to ano, ale nějak jsem nedokázala k postavám úplně přilnout - navíc linka se soudním jednáním mi přišla úplně zbytečná. Nic to však neubírá na tom, jak hrozná doba to byla a jak silní museli lidé být, aby přežili. Neuvěřitelné.

gabriela8704
18.03.2023 3 z 5

Pěkná kniha s příběhem. Je dost podložená fakty, ale část je fikcí, aby se lépe četla a asi prodávala. Nemám to u tohoto druhu knih ráda, zde by měla být fikce minimální. Přesto oceňuji, že autor napsal, co fikce je a co není.

SimonaM86
06.03.2023 3 z 5

Už jsme toho o 2. sv válce četla mnoho a tohle byl pro mě průměr. Příběh byl čtivý, děj utíkal, ale ani jedna z hlavních postav, možná až na výjimku týkající se Leny, mi nepřirostla k srdci ba naopak právničká Cat mi přišla až protivná. Happy end na konci až přehnaný aspoň co se týče syna Arthura a jeho nečekaného prozření a uvěření.

zsykorova
09.02.2023 4 z 5

Mnohem lepší než první díl. Konec byl trochu předvídatelný, ale jinak se mi to moc líbilo a dojalo mě to. Četla jsem hodně knížek o druhé světové válce a myslela jsem si, že už mě nic nepřekvapí, ale opak je pravdou.