Lhář

Lhář https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/196073/lhar-196073.jpg 4 266 52

Lhář série

< 1. díl >

Valhala je v troskách. Loki, adoptovaný Odinův syn, patron podvodníků a zrádců, se postaví na stranu triumfujících zástupů Božích. Ve světě, kde se zbloudilá mytologická božstva spolčují s pekelnými démony, jsou jeho služby neocenitelné. Loki se stává andělským klukem pro všechno, alespoň to si archandělé myslí. On má však své vlastní plány. Na tomto i onom světě existují záležitosti, které není možné vyřídit se svatozáří nad hlavou.... celý text

Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Brokilon
Originální název:

Kłamca , 2005


více info...

Přidat komentář

NemmamSlov
21.04.2024 4 z 5

Zaujímavá zbierka poviedok. Už dlhšie som sa chystal pustiť do Lokiho príbehu od Jakuba Ćwieka. Samozrejme ako každá zbierka poviedok má slabšie a silnejšie časti. Autor veľa čerpal s filmov, príbehy sa podobajú dosť kultovým filmom.

Strážny anjel (3*)
Loki je na Zemi a musí plniť služby anjelov a archanjelov. Tentokrát Loki pomáha strážnemu anjelovi zachrániť jeho zverenkyňu pred sériovým vrahom.

Kladivo, had a skala (5*)
Autor nám vysvetľuje, ako sa Loki dostal do služby archanjelov. Opisuje sa tu pád Valhally, samotný Ragnarok.

Samovrah (4*)
V tejto krátkej poviedke sa dozvedáme, prečo Loki musí robiť prácu anjelov. Musí zachraňovať ľudské duše, aby sa nedostali do pekla a neposilňovali Luciferovo vojsko.

Baránková krv (5*)
Loki musí vyjednávať. Archanjeli opäť potrebujú pomoc od Lokiho. Tentokrát sú unesení potomkovia kráľov a jediný, kto ich môže zachrániť od mocného Anubisa, je majster klamstva.

Cleaner (5*)
Tak toto bolo dobré. Satanisti a vyvolávanie démonov. A ako využiť knihu démonov, keď ju dostane sám archanjel?

Proroctvo (5*)
Tentokrát trochu z gréckej histórie. Predpovede sú väčšinou neomylné, no keď je do toho zapojený Loki, ani také proroctvo nemusí byť 100 %.

Galéria (3*)
Trošku slabšie, ale stále dobré. Loki a Michael sa na večierku, kde sa dražia obrazy.

Tichá noc (5*)
Pekná vianočná poviedka, kde sa Loki stretáva so slovanskou mytológiou. Tentokrát musí zabiť samotného Svantovíta.

Exorcista (5*)
Samozrejme, v cirkevných príbehoch nemôže chýbať vyháňanie diabla. Na zaujímavosti to naberá, keď sa do toho zamieša boh klamstva Loki.

Hlupák na kopci (4*)
Lokiho prianie sa vyplní. Jeho žena sa preberá z kómy, no kým k nej dôjde, opäť spí. Stretávame sa tu s druhou stranou, no samotný Lucifer sa ešte neobjavil.

Micho86
25.01.2024 4 z 5

Vtipné, čtivé, přehledné, krátké kapitoly - jsem nadšená!
Loki je můj oblíbený padouch, no vážně, tam kde je on, nezbývá místo pro nudu.
Občas se mi zdálo chování některých postav podivné, ale nijak mě to nepopudilo, takže si můžu dovolit brát to jako autorův záměr, v pohodě.
Mám neskutečnou radost z toho, že autor zamotal do děje i ostatní božstva a bytosti, a nemůžu se dočkat, kdo další se v následujících dílech k příběhu připojí.
A taky jsem samozřejmě zvědavá, co Loki provede s těmi pírky, vy ne?


KubaHanzelin
26.07.2023 3 z 5

Lokiho postavu mám obecně rád, jak tu mytologickou, tak tu komiksovou, v tomto případě se je to tak trochu napůl, po pádu Valhally se stává žoldákem pro Nebe, i když za mě ne asi moc dobrým, když mu nakonec vždy musí zachránit zadek andělé:)
Asi jsem čekal něco jiného, není to úplně špatné, ale uvítal bych ucelenější příběh místo povídek, zkusím ještě druhý díl a uvidím

Zelený_Drak
26.04.2023 2 z 5

Poprvé jsem knihu četla v době vydání a docela se mi tehdy líbila, i když jsem ji rozhodně počítala někam mezi "béčka" až "céčka". Podruhé už se mi líbila míň. Četla jsem ji proto, že jsem si chtěla připomenout, o co jde, než se pustím do 3. a 4. dílu, na které už jsem několikrát koukala během nákupu a váhala, zda je potřebuju nebo ne. No tak už vím, že ne. Znovu už Lháře číst nebudu. Jak už bylo mnohokrát řečeno, když je někdo bůh, tak je god-like badassary tak nějak nedostatečný výraz. O Lokiho se prostě nebojíte a nejen proto, že víte, že musí sehrát svou roli v soumraku bohů. Zapamatovatelné povídky pro mě jsou jen "Beránkova krev", "Proroctví", "Galerie" a "Tichá noc". A ani ty mě nijak zvlášť neoslnily. Myslím, že na to, aby mě tohle opravdu bavilo nejsem dost nadšený filmový divák. Určitě mi utekla půlka narážek na nějakou "klasiku", kterou jsem nikdy neviděla.

ludek.n
30.06.2021 3 z 5

Úvodní kniha Ćwiekova Lháře má podobu povídek, navzájem spojených ústřední postavou severského boha ohně a lží Lokiho, jenž je prezentován jako veselý šprýmař, cynik, nemilosrdný zabiják, mistr převleků a samozřejmě také jako lhář a podvodník na slovo vzatý. Jeho akční rádius bychom mohli popsat parafrází známé lidové moudrosti: kam Bůh nemůže, nastrčí Lokiho. Ostatně, kdo už by měl o archandělském triumvirátu a Božích zástupech vědět víc, než polští autoři. Vždyť křesťanské Polsko je dnes dost možná papežštější než sám Vatikán. Jednotlivé povídky v této knize jsou svým rozsahem spíše kratšího charakteru, to ale neznamená, že by jim chyběla údernost a tah na bránu. Na druhou stranu mě zklamaly pointy, snad s výjimkou Sebevraha, kterému naopak tleskám. Účelnost vstupů Anubise (Beránkova krev) nebo Belzebuba (Hlupák na kopci) jsem snad ani nepochopil a jejich význam mi zůstal utajen. Přiznávám bez mučení, že tohle obcování s anděly jsem si užil o hodně méně, než pojetí, s kterým přišla o rok dříve jiná polská autorka Maja Kossakowská ve své knize Rozsévač větru. Tak uvidíme, s čím se Ćwiek vytasí v dalších pokračováních.

Metla
13.02.2020 3 z 5

Pohled na obálku vzbuzuje dojem akční četby, což je poněkud zavádějící. Ano, na nějakou tu střelbu v pár povídkách dojde, bohužel bez patřičné dávky napětí. Hlavní hrdina je Loki, bůh klamu; se schopností měnit podobu, zneviditelnit se a s podobnými triky v rukávu je prakticky neporazitelný, nelze se o něj obávat. Navíc – držet palce vrahovi, zloději, lháři, zrádci a nenapravitelnému intrikánovi? Autor se snažil postavu podat jako sympatického čtveráka, ač spíše záporného: sobeckého, nevypočitatelného a všehoschopného. Rozporuplné charaktery mi v knihách a filmech často sedí, Loki je však na můj vkus nahozený příliš plytce. Jeho motivace zůstala utajena a tak byl problém ztotožnit se s činy nordického frikulína.
Kniha vyžaduje znalost severské mytologie, orientovat se ve slovanské a křesťanské také pomůže. Já jsem stěží expert; kdo si má sakra pamatovat, který bůh s kým, proč a s jakým výsledkem, určitě mi unikla spousta narážek. Z několika povídek pomrkává filmová klasika, např. „Terminátor“, „Exorcista“ a další. Až na jednu výjimku jde o krátké příběhy, obvykle se odehrávají v současnosti, zřídka přeskočíme do síní Valhally, místy se pousmějeme, někdy krátce zamyslíme. Snadná četba, ovšem na úkor výraznějších emocí; mám pocit, že se dalo přitlačit na všech frontách a stvořit zábavnější i myšlenkově bohatší jízdu.
Hodnocení povídek mi většinou vrávoralo mezi nepřevratnými 60–70%. Zmínku zaslouží kvalitní zpracování – překlad je fajn, redakci uniklo minimum chyb a vzhled svádí ke koupi. 65%

wildXchos
07.07.2019 3 z 5

Kniha mě hodně zaujala tématem. Ze začátku bylo těžké pochopit, co se tam vlastně děje, ale druhá polovina knihy byla skvělá.

OFKitsune
05.06.2019 4 z 5

Na knihu jsem náhodně narazila v knihovně. Ne že by mě nějak zaujal obal, to spíše ten název. Děj jsem doslova zhltla, doporučila kamarádkám a ty na tom byly stejně. Poutavé, ne moc zdlouhavé, logické postupy, humor, skvělé postavy, ... prostě paráda. Určitě tuhle sérii dočtu.

Lethania
06.04.2019 4 z 5

Kniha je psáná formou krátkých povídek, ve kterých pokaždé vystupuje severský bůh Loki. Děj je zasazen do moderního světa, což je neotřelý a originální nápad. Lokiho/Lháře jsem si oblíbila hned na prvních stránkách, protože mám ráda severskou mytologii (mám o ní i něco málo načteno). Samozřejmě se v knize neobjevují pouze severští bohové, ale také řečtí a jiní, andělé a démoni. Povídky se četly samy, knihu jsem měla přečtenou za jediné odpoledne. Trochu mi to připomíná Atticuse od Kevina Hearneho. Doporučuji.

Hadati
27.02.2019 2 z 5

Nápad o Lokim, který žije v našem současném světě, mně nadchnul, i když jsem tušil, že to bylo tak trochu opsáno od Amerických bohů Neila Gaimana. Oproti Gaimanovi je to rychlé a svižné čtení, ale to je jeden z mála kladů této knihy. Druhým z nich je, že se kniha skládá z krátkých povídek. A teď k tomu špatnému. Měl jsem pocit, jako bych si dal guláš, který má všechny přísady – maso, koření, cibuli, ale toho všeho je tam pomálu. A ono není dobré vařit jen z vody. Mělo to nápad, ale ten nebyl nijak zvlášť dotažen. To, že velký lhář Loki poklonkuje andělům a je pro ně poslušný pejsek, bylo největším zklamáním. Mělo to humor, ale tak nepatrně, jako je šafránu. Ani jednou mě nic nepobavilo tak, že by se alespoň zvedly koutky úst. A příběhy byly zcela nedotažené, jako by je psal patnáctiletý kluk s obdobnou fascinací sexem a stejnou neznalostí. Korunu tomu pak autor nasadil, když na mnoha místech se jeho postavy červenaly jako malé děti nebo se smály v nepříhodných situacích. No řekněte, smály by se dospělé ženy malýmu klukovi za to, že je teroristy donucen se svléknout do naha? Pochopil bych hysterický smích, ale takhle jsem to v žádném případě nechápal. A podobných věcí tam bylo vícero. Pro mě jedno velké zklamání, které jsem dočetl jen díky tomu, že kniha je tak tenká.

Natali692000
22.11.2018 4 z 5

Upřímně jsem se lehce obávala při představě Lokiho v moderním světě. Zkrátka mi to vůbec nesedělo a nedokázala jsem si to úplně představit. Ale víte co? Ono to funguje. Dokonce fakt skvěle.. Knížka mě bavila, četla se lehce a hlavně ten Lokiho humor.. prostě parádní.

silvara
01.09.2018 5 z 5

Jedno z nejlepších zpracování Lokiho. Přesně jako by vypadl ze stránek Eddy. Záludný, intrikánský a pravidelně končící v postelích krásných žen ☺️ Perfektní kniha, která mě pobaví bez ohledu na to,po kolikáté ji čtu (zničení Legionu je prostě legendární).

Lenka.Vílka
27.06.2018 4 z 5

Před čtením: to by nemuselo být špatné...
Během čtení: co to, k@#?a?!
Po dočtení: co?!

MŮŽE OBSAHOVAT SPOILER
Takhle, já celou dobu nechápala, co tím chtěl básník říct. Začátek byl dobrý. Jedna facha Lháře, ať každý čtenář ví, kam tohle bude směřovat. A potom okénko do minulosti, ať víme, jak se dostal ke své nové práci. V tomhle bodě mě zamrzelo, že autor si víc nepohrál s archanděly, protože pokud to čte někdo "nepoznamenaný", mohl by mít problém. Ale tam se držíme jenom chvilku. Že jsou archandělé do sebe zahledění parchanti, co jdou přes mrtvoly (stejně jako všichni andělé) vím jenom ze seriálu Supernatural, ale jinak bych si je ani nepředstavovala. Potom další prácička. A další. Mimochodem, je kniha klasický příběh nebo povídky? To jsem nepochopila. Nějak jsem čekala, že Loki dostojí své podstatě, na konci se ukloní a nakope anděly do sedinek a se slovy: "Takhle jsem to celou dobu plánoval, volové!" a za smíchu odkráčí se svou milovanou (tak snad to bude pointa, kterou nám autor sdělí později. Protože milovaná je puf a on se nám samozřejmě neobtěžoval sdělit svůj plán). Doufám proto, že od dalšího dílu kniha bude mít normální děj. Snad tomu bude vzhledem k posledním stranám. Kvůli nim si taky půjčim další díl. Jinak bych se na to vyprdla.

Update (15.8.2018): začínám se nějak hlouběji zajímat o tohle odvětví mytologie. Protože...koukám na Supernatural, kde zrovna vypráví Gabriel o tom, jak (a proč) zachránil Lokiho z jeho trestu a bylo to přesně jako v knize. Tohle jsou pro mě všechno nové věci, takže nevím, co je fantazie autorů a co "daný fakt". Ale mám v plánu to v nejbližší době prozkoumat...

Etule
12.06.2018 4 z 5

Téhle knize parodoxně uškodil Marvel a jeho filmové zpracování Lokiho, protože pro mě bude už navždy Loki Tom Hiddleston. Nicméně tomu tak bylo jen zpočátku, než jsem si zvykla na blonďatého Lokiho, který byl tak nádherně podlý, jak jen Bůh lží může být. Navíc se mi tady dost zamlouvá zpracování andělů. Oblíbila jsem si Gabriela. Při několika scénách jsem se královsky pobavila. :D
Pro jistotu, a ze strachu ze zklamání, jsem neměla příliš velká očekávání, ale nakonec se ukázalo, že tahle kniha byla opravdu skvělá volba. Doporučuji. :)

InaSeLoki
11.06.2018 5 z 5

Tuhle knihu mi doporučil bratr, který ví o mém současném zájmu o severskou mytologii a také to, že by mě mohl hlavní hrdina zaujmout.
Jedná se o soubor povídek, který je napsán velmi čtivě a není příliš popisný. Myslím, že jsem tu a tam zahlédla přechodník, mé srdce zaplesalo. Polská literatura mě opět nezklamala. (Moc jsem toho sice od nich nečetla, ale moje nejoblíbenější kniha je od polské autorky.) Obálka se téže zdařila.

Hlavním hrdinou je nordický bůh klamu, podvodu a v neposlední řadě lží, což mu vyneslo pojmenování Lhář. V rukávu má vždy připravený nějaký ten trik a nechybí mu ani důvtip.
Postava Lokiho je dnes vlivem marvelovského filmového vesmíru dost oblíbená. Ani mně se tato vlna nevyhnula a je to už nějaký pátek, kdy jsem byla obdarována přezdívkou Loki. Tvrdím, že jsem jiný Loki a tenhle knižní se od toho komiksové také liší.
Je to dlouhovlasý blonďák s vousy, kterého Odin pojal za svého adoptivního syna. (V severské mytologii je to jinak. Loki s Odinem tam uzavřou pokrevní bratrství.) Stejně jako v severské mytologii je Lhář potrestán za svoje zločiny, připoutáním ke skále vnitřnostmi vlastního… Tuhle pasáž raději přeskočím. Valhala padla a lstivý bůh byl osvobozen. Od té doby dělá špinavou práci pro archanděly. Řeší za ně náročné situace. Zadarmo ani z dobroty srdce to nedělá. Má svůj vlastní plán. (Ne jako Cyloni.) Bez párátka v puse se mu těžce pracuje. Střelné zbraně jsou jeho kamarádi. Má pěkné hlášky. Jeho iluze mohou být pro někoho velmi záludné.

Úvodní povídka byla trochu krátká, ale dobrý začátek. Ostatní mě bavili. Jen jedna mě trochu méně bavila, ale to nevadí.
Střetávají se tu různé mytologie. O svém vztahu k té severské jsem se již zmiňovala výše. Slovanská se tu objevuje skrze boha Svantovíta, kterého si vybavuji z hodin českého jazyka na prvním stupni základní školy. Tehdy mě slovanská mytologie neoslovila. Byla jsem dítě, třeba na ní ještě dojde. Egyptská byla součástí mého dětství, ale spíše okrajově. V křesťanské mám nějaké základní znalosti. Mám ráda symboliku andělů, ale nejsem žádný odborník na slovo vzaté. Michaelův planoucí meč mě potěšil. V průběhu čtení se setkáme i nějakým tím démonickým stvořením.
Překvapila mě bohyně Sigyn, svým jednání ne, ale tím že její jméno bylo napsáno jinak, než se píše – Sygin. Nejsem puntičkář, ale už jsem ho několikrát psala. Je to jen detail a myslím, že na to nezemřu.
Také se mi líbila Lokiho různá jména, která využíval.
Líbilo se mi i to, že se povídky neodehrávají na jednou místě, ale různě po světě. Navštívili jsme zde krátce Prahu, samozřejmě Polsko, Španělsko atd.
V tomhle literárním díle najdeme vážné, smutné, ale i vtipné scény, kterých není málo. Hlášky neobstarává jen hlavní hrdina, ale i andělé a další postavy.
Než jsem se do knihy pustila, měla jsem trochu pochyby, že mi to nemusí sednout, ale když Loki pronesl, že je „pokřesťanštěný nordický bůh“, pochyby se rozplynuly. Nevím proč, ale ty slova na mě zapůsobila přímo magicky.

Závěrem chci dodat, že jsem si zkrátka nemohla pomoci a vyplodila něco tak dlouhého, také to, že si rozhodně přečtu další díl. Doporučuji pro odpočinek.

JFox
20.05.2018 5 z 5

Dobro vs Zlo = Lokiho prácička! Vynikající kniha, svižná a docela i vtipná.

chmelda212
01.05.2018 5 z 5

No já jsem nadšená. Postavu Lokiho (hlavně toho marvelovského) zbožňuji a navíc spojení s archanděli (což je moje druhá slabost) je perfektní kombinace. Vůbec mi nevadilo, že není kniha psaná jako souvislý příběh. Vrhám se po dalším dílu :)

nycol
19.12.2017 4 z 5

Archandel ktery kleje jak dlazdic? Blondaty seversky buh, ktery posluhuje andelum? Nadhera, tesim se na dalsi dil.

ajucha
14.04.2017 4 z 5

Čekala jsem trochu víc, přesto ještě dám šanci druhému dílu. Jak už bylo řečeno, Loki je takový nemastný neslaný, určitě se z něj dalo vyždímat víc. Ale humor byl docela povedený.

1259
26.12.2016 4 z 5

Tohle je úžasný odpočinek od upírů a jim podobným. Knížka je velmi hezky napsaná, dobře se čte a to je hlavní. Doufám, že i ostatní díly budou stát za to, abych je otevřela a přečetla.