Lež

Lež https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/282969/bmid_lez-sBq-282969.jpg 4 487 143

“Tato kniha mi připomíná Pláž. Jen je temnější a napínavější. Na člověka až padne klaustrofobie.” Čtenářská recenze z Británie Jane Hughesová je se svým životem naprosto spokojená. Bydlí v malé vesnici ve Walesu, má milujícího partnera a zajímavou práci ve zvířecím útulku. Taková idylka, řeklo by se. Věc má ale háček: celý její život je lež. Jane Hughesová ve skutečnosti neexistuje. Před pěti lety se společně s přáteli vypravila na cestu do Nepálu. Od pobytu ve svobodomyslné komunitě vysoko v horách si každý z nich sliboval něco jiného, ale pro všechny to měl být důležitý životní milník. Vlastně se jím stal, ale v docela jiné podobě, než si představovali. Brzy po příjezdu začnou pozorovat znepokojivé věci a události gradují až k okamžiku, kdy začnou umírat lidé. Jane se podařilo přežít. S novou identitou se snaží na děsivé události zapomenout, ale kdosi jí v tom chce zabránit. Ten člověk ji pronásleduje a děsí: zjevně ví, co se tenkrát v Nepálu stalo. A nenechává Jane na pochybách, že nepřestane, dokud nebude její život v troskách.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: ekniha , Domino
Originální název:

The Lie , 2015


více info...

Přidat komentář

Kami33
07.01.2024 4 z 5

Děj byl postupně napínavý, ale hlavní hrdinka mi moc nesedla.

eMKay86
19.12.2023 5 z 5

Za mě to byla jízda, sice někdy přehnané..


Calibra
22.11.2023 4 z 5

18/23 Opět musím u autorky ocenit vykreslení postav. Příběh z prostředí Nepálu velmi zajímavý, nešlo se od nej odtrhnout. U příběhu ze současnosti bych ocenila trochu více propracovaný konec.

BlaV.
21.08.2023 5 z 5

Kniha se mi četla dobře, příběh je zajímavý, takže hodnotím kladně.

Ejv
13.07.2023 2 z 5

Neuměla jsem se do knihy začíst, až tak za polovinou..
Pak jsem se zas neuměla od knihy odtrhnout! :D

Vatter83
12.06.2023 4 z 5

Zajímavé téma, trošku přehnané, ale četlo se to dobře. Z dění v sektě mi nabíhala husí kůže...

Silwinka87
14.03.2023 4 z 5

Musím říct, že mě knížka bavila, byla velmi čtivá a pochválila bych i vykreslení jednotlivých postav. Téma ,,sekty mi přišlo zajímavé.

Mruskulka
01.11.2022 4 z 5

Zajímavé téma. Pěkně popsané postavy, odlišné, že vůbec není divné, že nakonec kamarádkami nezůstaly. Příběh o "sektě", kde členové vlastně žili ve strachu. Kdo šel proti proudu, nehodil se jim.

Bakana
03.04.2022 4 z 5

Já mít takové “kamarádky”, tak s nimi rozhodně na dlouhou exotickou dovolenou nejedu a vlastně bych se s nimi úplně přestala stýkat. Jenže ona ani Emma nebyla moc emocionálně stabilní, takže si všechny dost padly do noty.
Zaujalo mě, jak asi vypadá útulek pro zvířata v Anglii. Opravdu zaměstnanci jezdí k někomu domů, když mají podezření na týrání? Nikdy jsem nebyla ani v žádném útulku u nás, tak nemůžu soudit, ale předpokládám, že u nás asi nemají džus pro návštěvy a peníze na zvířecího psychologa. Mám pocit, že mají problém sehnat i peníze na granule.
Celkově napínavá kniha, která vtáhne a nepustí. Člověk je zvědavý, jak to vlastně celé bylo a co se vlastně stalo.

Merynkaw
26.01.2022 5 z 5

Knížka mě bavila od začátku do konce.
Uz od prvních stránek byl pribeh napínavý.

monushka
23.01.2022 4 z 5

Má první kniha od autorky. Hrozně zvláštní příběh, který mě chytl hned od první stránky. Střídání časových rovin bylo osvěžující a dovysvětlující. Jen je škoda zmateného závěru. Jsem zvědavá na další autorčiny knihy.

Haduwig
08.12.2021 5 z 5

Tahle kniha je opravdu nabitá napětím a četla se hrozně rychle. Cením, že Emma není plochý klaďas, a z představy dění v komunitě jde mráz po zádech. Ovšem souhlasím s připomínkami ostatních, že logika občas trochu pokulhává a závěr (hlavně té "současné" linie příběhu) měl být propracovanější. Ale i tak jsem spokojená, jdu zjistit, co dalšího autorka napsala.

Kubajzz
29.11.2021 4 z 5

Knížku jsem objevil náhodou a musím říct, že super. Napínavé od začátku až do konce. Určitě doporučuji.

lucie2371
08.10.2021 5 z 5

Napínavá od začátku do konce! Nebýt chození do práce mám ji přečtenou během 2-3 dnů. Někdo tu psal, že mu vadí střídání přítomnosti s minulostí a ačkoli mě to většinou také úplně nesedí, tady mi to vůbec nevadilo.

iška
21.09.2021 4 z 5

Přes určité výhrady a pár nelogičností se to nakonec četlo velice dobře.

pastelka53
14.08.2021 4 z 5

I přesto, že neholduji příběhům složených ze dvou časových linek, mě tento zaujal. Složení charakterů hlavních postav je skvělé a spojení se sektou vysoko v horách nápadité.
Některé části se zdály až příliš nereálné, ale to lze odpustit.

Lucc93
22.07.2021 5 z 5

Hodně zvláštní záležitost a vůbec jsem tohle nečekala. Na zadní straně knihy je napsaná čtenářská recenze, kde je psáno: "Tato kniha mi připomíná pláž". Ano, přesně takový pocit z toho mám i já. Film pláž je také o takové psycho skupině lidí a o krásném odlehlém místě. Každopádně, na knihu jsem se těšila a když jsem jí teď dočetla, jsem spokojená. Nebála jsem se u ní, ale bylo to takové úzkostné a opravdu psycho. Suprově se četla - přečteno za 24hodin. Dávám 5 hvězd.

ladyxx
29.04.2021 4 z 5

Vysněná práce, nadějný počínající vztah, a spokojený život na klidném místě, to vše má hlavní hrdinka této knihy. Problém je, že ho žije pod novou identitou, a někdo nechce, aby nechala minulost minulostí. Co se vlastně před 5 lety stalo? No, to se čtenář dozví poměrně brzy, a to díky novinovému článku o událostech v Nepálu. Kapitoly z minulosti odhalují události a detaily vedoucí k danému konci, kapitoly ze současnosti se zaměřují na útoky na hrdinku a pátrání po pachateli. Konce obou částí jsou méně propracované, než děj k nim směřující. V příběhu samotném je několik nelogičností, které mě zarazily. Naopak realistické mi přišlo psychologické vykreslení skupiny kamarádek, i takové vztahy by se našly. Oceňuji, že se autorka zaměřila na zpracování dvou důležitých témat - život v sektě a týrání zvířat. Celkově nemohu knize upřít čtivost a napětí.

Hlavní ponaučení z knihy: Dávejte si pozor, s kým vyrazíte na dovolenou.

Kája95
17.04.2021 4 z 5

Super, četla jsem a četla a když jsem nečetla tak jsem nad knížkou přemýšlela. ALE ...Sem tam se objeví nějaká nesrovnalost - kde by se v takové nadmořské výšce vzal záchod,umyvadla atp. A že by tam bylo takové teplo ? ...
Jsem milovník psů ale psycholog pro psy z útulku a velmi citlivé údaje v počítači, Británie je sice vyspělá země ale nevěřím že si tohle nějaký útulek může dovolit.. Ale no tak.
Závěr teda dosti odfláknutý, ale kniha do sebe něco má,na odreagování fajn

roso.mak
28.03.2021 4 z 5

(SPOILER) Tohle nebyla vůbec špatná kniha. Má to pomalejší rozjezd, to upozorňuji předem, ale pak je to celkem napínavé.

Jen mě tam vadily dvě logické díry - jak je možné, že by mohly opustit zaměstnání na tak dlouho, jak plánovaly - pokud jsem někde přehlédla, že daly všechny čtyři výpověď, tak se omlouvám. A za druhé - dost dobře pochybuji, že je kdekoliv na světě místo ve 3500 nad mořem, kde by se dalo chodit v žabkách. Celé prostředí Centra mi přišlo jak zasazené někde v Kalifornii.