Lexikon světových náboženství

Lexikon světových náboženství https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109237/lexikon-svetovych-nabozenstvi-109237.jpg 4 7 4

Objektivní, spolehlivou a bohatě ilustrovanou Příručku náboženství s více než dvěma sty fotografií, diagramů a map uvítají všichni ti, kteří chtějí proniknout do složitosti a rozmanitosti světové náboženské krajiny. V současném světě narůstá potřeba spolehlivých a dostupných poznatků o světových náboženstvích. Náboženství nejenže přispělo k založení historických civilizací, ale též přímo ovlivňuje současné mezinárodní vztahy a významné světové události. Přistoupili jsme proto k zásadní revizi této hodnocené příručky o světových náboženstvích, která s více než 300 000 prodaných výtisků staví na bohaté tradici. Na tomto vydání, které obsahuje velké množství nového materiálu, se podílelo přes 80 odborníků z celého světa.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Náboženství

Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

New Lion Handbook: The World's Religions , 2005


více info...

Přidat komentář

Eldar80
12.07.2020 3 z 5

Mám rozporuplné pocity. Přečetl jsem 450 stran, ale moc jsem se toho nedověděl. Je tam sice hodně fotek, ale pořád toho ke čtení zůstalo dost. Jenže upřímná snaha přiblížit co nejvíc různá náboženství se nějak nepovedla.
Nevím jak je to možné, ale celá kniha klouže jaksi po povrchu. Vůbec jsem nezískal pocit, že bych pronikl do problematiky náboženství. Kniha je spíš krásná než praktická. Samotná grafická úprava je moc hezká.
Jenže většina obrázků jsou fotky. Grafy, mapy a tabulky minimálně. A pak bylo znát, že překladatel není religionista. Nebo redaktor jeho chyby neopravil. Aspoň mě přišla redakce slabá. Úroveň učebnice pro střední školy.
Místy divný přepis slov, se kterým jsem se setkal jen tady a nikde jinde. Místy použité nevhodné termíny. Červené čepice přeložené jako barety. :) Někde záměna mystiky za mysticismus, ale to asi bude problém už originálu.
První kapitola vysvětlující teoretický úvod, se mi zdála dost odborná. (Zde žádná střední škola.) Ale následující text je srozumitelný. Jenže už třetí kapitola ukrutně trpí stručností. 11 studií s úvodem o původních náboženstvích je tak moc stručných, že jsem si toho moc neodnesl. To se nepovedlo.
Je to divně napsané. Třeba o judaismus jsem se trochu zajímal, ale pocit, který jsem získal z této knihy, se vůbec neshoduje s tím, co o něm vím.
Buddhismus taky bída. Část napsal profesor, který nerozumí buddhismu na vysoké úrovni. Gratulujeme. (Viz Neočekávaná cesta - Paul Williams.)
U křesťanství jsem měl zas pocit, že ho psal věřící, který v závěru řeší kolik křesťanů vlastně je. Zda budou dál ubývat a jak to bude do budoucna.
Hinduismus by snad ušel. A naprosto korektnímu popisu islámu se asi nemá smysl divit. Co mě však přišlo zvláštní, že zrovna jeho esoterní tradici – súfismu – se kniha věnuje nejvíc. Kdežto o kabale bylo u judaismu mnohem méně a o křesťanské mystice skoro nic. Podobně málo u buddhismu. Tohle tedy vyvážené nebylo.
Je to napsané tak, aby se to nikoho nedotklo. Co na tom, že se něco zamlčí. Přečetl jsem teď Dějiny světa 4 a tady je to zas. Začínám toho mít dost. Asi jedinou výhodou je, že se víc dozvíme o méně známých náboženstvích džinismu, sikhismu a bahaismu. Kapitola o zoroastrismu taky patřila k těm lepším.
Proč v daná náboženství lidé věří v knize není. Krátké osobní medailonky jednotlivých věřících trochu pomáhaly, ale zdály se mě nedostatečné. U žádného náboženství jsem nenašel důvod, proč se o něj vlastně zajímat.
Jenže se zajímám. Proto knihu považuju za špatnou. Kulturní relativismus všechna náboženství srovnal do latě tak moc, že se vzájemně podobají. Je to napsané příliš zvnějšku, takže není znát, jak moc se ve skutečnosti liší.
Příliš filozofický a intelektuální závěr jsem taky nepochopil. Na konci je ještě zmíněno pár moderních hnutí, kultů či sekt. Je to hlavně pro zájemce o úplně základní přehled. Víc kniha nenabízí.
Nejsilnější pocit je: napíšete esej o nějakém aspektu náboženství a pak to po vás někdo zkrátí na polovinu. Jenže bez znalosti kontextu. Je to takový impotentní religionistický souhrn, který kvůli stručnosti postrádá hloubku. Jen díky tomu, že je kniha tak hezká dávám tři hvězdy a 65%

niki-chan
23.03.2019 5 z 5

Velmi kvalitní kniha přibližující fenomén náboženství a poskytující jeho přehled od nejstarších dob po ty dnešní. Obsažené informace jsou podané srozumitelným způsobem díky kterému není problém si stěžejní znalosti zapamatovat. Trochu bych vytkla, že moderním náboženstvím nebylo věnováno mnoho prostoru, ale i tak kniha přináší čtenáři nové obzory a rozšiřuje ty stávající.


Metroušek
20.02.2019 5 z 5

Výborný, objektivní, vyvážený přehled starých i nových náboženství se spoustou kvalitních fotografií a citátů. Dobrá příležitost pro ateisty a agnostiky zamyslet se, zda jim opravdu nechybí vertikalita, a zda je opravdu uspokojuje suchopárný popis poznání Všehomíra pomocí rozumu a pěti smyslů. Přitom smysl pro posvátno a schopnost vnímat jemnou, hřejivou, pozitivní, avšak nepoznatelnou duchovní podstatu světa máme všichni v sobě. Jenom jsme tento dar v sobě většinou - alespoň v našem národě - nechali zeschnout, zetlít, ztrouchnivět. A dokud se neprobudíme z tohoto limbu, dokud se nepodíváme na věci z jiného úhlu nebo dokud nás nenadchne a nepromění nějaká púdža, mše svatá, návštěva chrámu, silná duchovní osobnost, meditace, energetická cvičení, NDE či ohromující přírodní scenérie, zřejmě nám nikdy nedojde, oč jsme tak dlouho přicházeli.

rimmon
03.09.2017 5 z 5

Za mě perfektní pokud potřebujete znát základy světových náboženství rozhodně otevřete tuhle knihu. Je to čtivé a hezký napsané že si člověk i spoustu věcí zapamatuje.

Autorovy další knížky

Christopher Partridge
anglická, 1961
2006  89%Lexikon světových náboženství
2006  82%Encyklopedie nových náboženství
2006  87%Viery a vyznania

Kniha Lexikon světových náboženství je v

Právě čtených1x
Přečtených9x
Doporučených1x
Knihotéce19x
Chystám se číst3x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x