Lexikon českého filmu

Lexikon českého filmu https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125262/lexikon-ceskeho-film-125262.jpg 4 20 5

2000 filmů 1930 - 1996. Obsahuje souhr dostupných údajů o českých zvukových hraných filmech / celovečerních,středometrážních,krátkých/ a výběr z celovečerních a středometrážních animovaných a dokumentárních filmů uvedených v českých kinech v letech 1930 až 1996.

Přidat komentář

jerisno
05.02.2022 4 z 5

Ve své době neocenitelný průvodce pro všechny hledače, pátrače a hlavně příznivce domácí filmové tvorby. Lexikon zahrnuje období let 1930 až 1996 a slovníkovou formou přináší přehled (snad) všech filmových výtvorů daného časového období. Jednotlivá hesla jsou psána stručně a přehledně s hlavními údaji o tvůrcích, hercích, lokalitách, ději i nasazení a sledovanosti v kinech. Každý film je navíc opatřen graficky velmi výrazným hodnocením v % a žánrovým zařazením (škatulkou). Potěší také závěrečný, abecední přehled všech filmů a jmenný seznam režisérů.
Tak jako u každého přehledu uměleckých děl i tady je hlavní subjektivní pocit diváka a i zde se mohou názory na hodnocení jednotlivých filmů lišit.
Nevýhodou každé encyklopedie je doba jejího vzniku a tedy časová ohraničenost. Od roku 1996 u nás vzniklo mnoho nových filmových projektů a jak samotná díla, tak i jejich diváci a fanoušci, by si zasloužili podobně ucelený přehled. Pokud vím, tak zatím žádné pokračování nevyšlo a (za mne) je to škoda. I když je možné vše vyhledat na internetu (např. čsfd) v takto podobně sevřené, knižní formě, by to bylo vítané.
Příjemná, rychlá a užitečná berlička pro všechny zájemce o tuzemský film.

kilometr
03.03.2019 4 z 5

Lexikon pro fanouška českého filmu.Že někdo nesouhlasí s hodnocením autora k filmům je jeho problém.Když potřebuji zjistit něco o filmu,či tvůrcích sáhnu po lexikonu.80%.


triatlet
12.08.2018 3 z 5

Publikace z roku 1996 byla v době předinternetové zdrojem informací filmů od A kdo je vinen? po Žižkovská romance.
Kromě abecedního řazení filmů kniha obsahuje předmluvu Rolanda Shüra a úvod od Václava Březiny. Součástí je i přehled filmů natočených
v jednotlivých letech (od r. 1930 do r. 1996) a přehled filmografie jednotlivých režisérů.
Hesla obsahují rok natočení, režiséra, scénáristu, autora námětu, autora hudby, někdy exteriéry, herce, stručný obsah (občas s nějakou zajímavostí), datum kinopremiéry a počet diváků. Za zbytečné (a zcela subjektivní) považuji procentní hodnocení (např. příběhy pana Tau nebo Obušku, z pytle ven mají 50 %).

honajz
18.08.2015 4 z 5

Ve své době v podstatě jediný veřejnější a komerční zdroj informací o českých (československých) filmech, kde velkou roli hraje rejstřík, dělení podle roku natočení, seznamy tvůrců a částečně herců, případně pár perliček z archivu ohledně natáčení. Málokdo měl šanci všechny ty filmy vidět, leckdy jsou ztracené, tehdy třeba nebyl ještě objeven snímek Milenky starého kriminálníka s Vlastou Burianem, a tak je jasné, že často bylo nutno čerpat u druhotných zdrojů a z nich knihu sestavit.

datik
10.04.2014 odpad!

Tato kniha je k ničemu, snad jen pro výčet knih (a ještě k tomu neúplný), které byly v tom čase natočeny, obsahy které pan Březina k filmům napsal, jsou leckdy takové, že neodpovídají tomu o čem filmy jsou, ale naopak obsah filmu silně zkreslují. Kdo by vůbec Václav Březina, který tak zprznil obsah řadyy filmů?? Těžko říct, v každém případě vůbec nedoporučuji používat jeho knižní paskvil za zdroj solidních informací o filmech.

Štítky knihy

20. století český film

Autorovy knížky

1996  76%Lexikon českého filmu

Kniha Lexikon českého filmu je v

Přečtených20x
Doporučených1x
Knihotéce23x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x