Lex Luthor: Muž z oceli

Lex Luthor: Muž z oceli https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353417/lex-luthor-muz-z-oceli-9wH-353417.jpg 4 68 15

DC komiksový komplet série

< 19. díl >

Lex Luthor: Muž z oceli (Lex Luthor: Men of Steel #1-5, 2005) Lex Luthor je nejúspěšnější průmyslníkem Metropolis, dosáhl mnoha úspěchů na poli obchodu i vědy a zvykl si být obdivován a uctíván. Jen málokdo tuší, jak daleko je ochoten zajít, aby si svůj vliv na město udržel. Nyní čelí mimozemšťanovi Supermanovi, kterého veřejnost svorně pokládá za hrdinu, a pokouší se ho v zájmu samostatnosti lidstva zostudit. Snaží se pro svůj záměr získat Bruce (Batman) Wayna a postavit proti svému soku stejně schopnou Ženu z oceli. Action Comics #23 (1940) Superman a Lois Laneová se pokouší zastavit geniálního, avšak megalomanského vědce, který uvrhl dvě země do zničující války.... celý text

Žánr:
Komiksy

Vydáno: , Eaglemoss Collections , BB art
Originální název:

Lex Luthor: Man of Steel , 2005


více info...

Přidat komentář

Luigi1
05.04.2024 5 z 5

Tento komix se mi moc líbil

Voliarty
17.02.2024 3 z 5

Pozrieť sa na konflikt Supermana a Lexa Luthora z pohľadu druhého menovaného je dobrý nápad. Vďaka tomu lepšie pochopíme myšlienkové pochody v Luthorovej plešatej hlavičke. Jeho motivácia pre nenávisť voči Supermanovi mi prišla celkom originálna (lepšie ako „stojí mi v ceste ovládnuť svet a preto ho musím zničiť") a celkom fajn.

Napriek tomu som si príbeh naplno neužil. Prišiel mi mierne chaotický. Kedy sa zhruba odohrával? Ako dlho je tu Superman? Lebo podľa prvých strán, na ktorých sa hovorí, že nemajú zachytené nič viac ako šmuhu, mi prišlo, ako keby to boli Supermanove prvé dni.

Zároveň mohli vynechať celé to okolo Batmana, lebo, aspoň pre mňa, to k celkovej chaotičnosti akurát prispelo. Vie Luthor, že Bruce je Batman? Prečo Batman a Superman medzi sebou bojujú?

A celkovo mám pocit, že zápletka sa rozbehla až v závere. Že dovtedy to bol len prehľad Luthorových myšlienkových pochodov.

Musím ale vychváliť skvelú kresbu. Je to naozaj pekne nakreslené a páči sa mi, ako je Superman znázorňovaný. S tou masívnou postavou a červenými očami pôsobí hororovo a rád by som si v tomto výtvarnom štýle prečítal nejaký horor so zlým Supermanom.

SPOILER: Keďže sa ukázalo, že Hope je android, ktorého dal postaviť Luthor a neskôr s ňou mal sex, dá sa povedať, že celý príbeh je vlastne o tom, že si Lex postavil vlastného sex-bota? Ktorého potom zničil, aby neboli dôkazy, že na to potrebuje stroj? KONIEC SPOLERu).

Čo sa týka Action Comics 23, tak je to komiks svojej doby. Je skratkovitý, urýchlený, plný nelogických momentov. Za to ale má aj momenty, ktoré asi v modernom Supermanovi neuvidíme a sú celkom úsmevné - Superman guľometom zostreľuje lietadlá. Luthor v tomto príbehu je klasický šialený megaloman, ktorý chce ovládnuť svet, proste lebo. Zase ma to ale svojím spôsobom celkom aj bavilo. Tieto retro príbehy mám celkom rád. Majú svoje kúzlo.

Škoda tej chaotičnosti. Luthor je dobre napísaný, kresba je úžasná. A retro príbeh je štandardné retro. Viac ako tri ale dať nemôžem.


sgjoli
04.06.2023 3 z 5

V tomto svazku se díváme na Supermanův příběh z pohledu jeho úhlavního nepřítele Lexe Luthora, což zní jako příjemná změna proti všem těm snahám o zpracování příběhu z pohledu Supermana. Těšila jsem se na to a bohužel nakonec jsem trochu zklamaná, protože já se u tohoto příběhu dost nudila. Nevím, čím to bylo, ale za boha jsem se nedokázala začíst a do čtení jsem se musela nutit. Nějak mne to nevtáhlo, přitom nemůžu říct, že by to byl nedostatek akce nebo že by zápletka byla špatná. Protože opak je pravdou - akce tu bylo akorát a zápletka taky fajn. Ale přesto jsem se moc nechytala.
Co bych ale ráda vyzdvihla, je ta kresba, která je temná - a to záměrně. Depresivní, jako by v Luthorově světě neexistovala radost, světlo, nic pozitivního. Proti jiným supermanovským svazkům, které v téhle sérii dosud vyšly, je to dost výrazná změna a já ji oceňuji.
Přesto - kvůli výše zmíněnému - nakonec hodnotím jen třemi hvězdami, lépe bohužel nedovedu.

wullcann38
20.11.2020 4 z 5

Dobrý komiks

AuroN
10.09.2020 4 z 5

Tak tohle je těžká lahůdka přátelé. A pak že komiks nemůže být ničím víc, než jen knihou s obrázky... Nuže, po několika kvalitativně kolísavých knihách tu máme takzvaný "otvírač huby", protože přesně takový efekt Muž z oceli má, když ho necháte. Chybí tomu sice trochu přehlednější akce a takový ten "wow" efekt, který by to posunul k první příčce, ale aspirace tam jsou a to silné. Budu to sice opakovat, ale opravdu je třeba ocenit, že zvoleným protagonistou je právě Lex Luthor a jeho perfektní záporácká mysl, kde prakticky strávíme většinu celého příběhu. Po celou dobu sledujeme přípravy na Luthorův důmyslný plán, při čemž vám Lex postupně vysvětluje, proč je vlastně Superman pro něj takovým trnem v oku... a vy jeho argumentům rozumíte a chápete ho, protože Lex není jen plochý epizodní záporák. Je to člověk jako vy nebo já a když vidí, že mu před oknem poletuje neporazitelné monstrum se žhnoucíma očima, kterýma by dokázal ukončit vaši existenci, důvod pro obavy je zde více než zřejmý. Jenže co dělat, když proti vám stojí samotný mýtus? Ano, tyto a další otázky kniha velmi důkladně prozkoumává. No a když potom v závěru dojde na provedení onoho pečlivě připravovaného plánu - a jeho následky - nechává kniha v podstatě otevřený konec, jehož interpretaci nechává pouze na čtenáři samotném. Tedy žádné vysvětlování, nebo pokračování, prostě nic... a za mě je to tak naprosto v pořádku. Komiks tedy sice pracuje s velmi tradiční zápletkou, ale její provedení je v tomto směru naprosto brilantní a já mu nedokážu nic vytknout. Za jednu ze slabších, poněkud neukotvených a nepřehledných částí však považuji bitvu Supermana s Batmanem, kterou jsem zde jednoduše nepotřeboval, byť přítomnost Bruce Wayna mi nevadila, jelikož dávala z příběhového hlediska smysl. Vše potom podtrhuje výborná, depresivní, temná kresba se skvělým kolorováním, kvůli kterým jsem si čtení prodlužoval, abych si mohl jednotlivé stránky náležitě vychutnávat. Pro mě se tedy Lex Luthor: Muž z oceli stává velmi výjimečnou záležitostí a pevně doufám, že takovýchto kusů bude v DCKK víc, protože přesně toto od toho chci. Abych to pak uzavřel, dávám silné čtyři.

PS: čtení doporučuji ve večerních hodinách se sklenkou dobrého pití (s ledem) a za světla stolní lampy (protože kdo z nás má doma krb, že jo?).

Yokolobuna
04.05.2020 4 z 5

No konečně. Konečně se v DCKK objevilo něco dobrého. Snad po posledních sedm knih série jsem zklamaně švihal jedno průměrné hodnocení za druhým a bědoval nad tou sbírkou všech doposud vydaných čísel, ze kterých jsem četl zatím necelou čtvrtinu.

Komiks z pohledu padoucha je fantastický nápad a zrovna myslivna Lex Luthor se k tomuto účelu hodí ukázkově. Nádherně detailní a adekvátně temná kresba pak skvělý dojem jen podtrhuje.

Superman, jakožto nevítaná entita a potenciální nepřítel, je vykreslen skvěle. To, že za celou knihu pronese jen asi dvě věty dojem mrazivého mimozemšťana krásně podtrhuje. Člověk však nemusí číst mezi řádky aby pochopil, kdo je ve skutečnosti padouch. I když vám sám svůj příběh vypráví.

Jen mě trochu mrzí, že se komiksový filozof Azzarello nedržel malinko víc při zemi a toho dumání nad smyslem bytí a nebytí do bublinek zařadil na můj vkus až moc. Naštěstí se neopakuje debakl v podobě dvou knih Superman: Pro zítřek a autorovi se to ještě povedlo ukočírovat.

Koupeno v roce 2017 v rámci předplatného celého DC komiksového kompletu za 229,- Kč.

Zkráceně? Po delší době dobrý komiks v rámci série DCKK, který zaujme neotřelým přístupem k vyprávění i povedenou kresbou. Na můj vkus sice Azzarello zase trochu moc filosofuje, ale celkový dojem zůstává pozitivní. Dobrá práce ve všech ohledech!

Hodnocení na DK v době přečtení: 83 %; Moje hodnocení: 75 % jako 45. hodnotící.

OldaB
10.02.2019 5 z 5

Ne úplně tak prvoplánovité, jak by člověk mohl předpokládat po přečtení anotace. Což ale není vůbec na škodu. Tu Luthorova motivace je rozhodně uvěřitelná. Celkem překvapení, tak dobré jsem to rozhodně nečekal.

P1tr
28.05.2018 5 z 5

Tradičně komiksové příběhy prezentují osudy kladných hrdinů, kterým záporáci znepříjemňují život. Nyní se mi do rukou dostal pravý opak, tedy komiks v hlavní roli se záporákem, kterému z jeho pohledu komplikuje život superhrdina. Po počáteční skepsi jsem po dočtení byl naprosto nadšen. Všichni vědí, že Lex Luthor je zlý člověk, ovšem díky tomuto dílu se mu dostává větší hloubky a v určitých místech také polidštění a lehkého pochopení, neboť jeho vnitřní monology prezentují jeho myšlenkové pochody, které jsou poměrně často celkem pochopitelné a pár pasážím se dokonce daří Luthora vykreslit jako klaďase, který to vlastně nemyslí špatně. Tvůrcům je nicméně jasné, že Luthor kladným charakterem není a tak převládá jeho nevypočitatelnost a nekompromisní krutost jít si za svým za jakýchkoliv podmínek. Hloubavý příběh výborně doplňuje krásná, detailní a ponurá kresba, která mnohdy působí téměř fotorealisticky a lepší vizuální doplnění si Luthorův příběh nemohl přát.

fvalek
27.04.2018 5 z 5

Původně jsem si myslel, že půjde o nějaké vyobrazení Lexe jako hrdiny a Supermana jako padoucha - v doslovném smyslu, prostě obrácení rolí. Dočkal jsem se ale klasického příběhu, kde jen byla přehozena důležitost postav. Z pohledu Lexe se dá dost dobře pochopit proč se chová, jak se chová, nicméně pořád vidíme i jeho paranoiu a nevraživost. Nicméně nevnímáme ho jen jako příležitostného záporáka, ale doopravdy do něj vidíme, že to není nikdo reálně zlý, jen... nedůvěřivý a vypočítavý. Trošku mě mrzí osud Naděje, nejsem fanoušek toho, aby se ze záporáků dělali klaďasové, ale ona zlá nikdy nebyla. Když už, tak ji minimálně mohli víc využít do boje se Supermanem, ale chápu, že tam nešlo o jeho porážku a boj, ale o jeho znelíbení veřejnosti a sociální boj.

RaggamuffinSVK
29.03.2018 5 z 5

Veľmi originálny a unikátny počin. Málokedy dostaneme príležitosť sa na svet pozerať očami hlavného záporáka. Lexov svet je temný, zbavený bežných ľudských emócií a ženie ho vpred len jeho dravosť dosiahnuť zaumienený cieľ. K porazeniu Supermana sa Luthor rúti egomaniackym tempom, ktoré je aj jeho pádom. Úchvatná kresba a naozaj unikátny príbeh robí z tohto dielu DC kompletu jeden z najlepších.

Ivan Kučera
10.01.2018 4 z 5

„Keď čelíte mýtu, nemožno zvíťaziť.“ Parádna záležitosť. Supermana pokladám za jedného z najslávnejších a zároveň najnudnejších komiksových hrdinov, takže ma potešilo, že Azzarello našiel originálny spôsob, ako sa na Muža z oceli pozrieť tak, aby to bolo inovatívne a strašne zaujímavé. Ako sa mu to podarilo? Dal Supermanovi len (takmer nemé) cameo, spravil z neho zápornú, miestami až hororovú postavu, postavil proti nemu Batmana (dosť zbytočná dejová linka, tak ale zas Batmana nikdy nie je dosť) a hrdinu spravil z Lexa Luthora - pomýleného egomaniaka, presvedčeného o tom, že Superman je zlý mimozemšťan, ktorý sa skôr alebo neskôr vymkne spod kontroly. K tomu nádherná kresba a prekvapivo plno drsných vecí (masová vražda detí, Toyman, sex, nadávky). Ku koncu je to už troška nuda a vadilo mi príliš veľa fúzatých mužov (strácal som sa v nich), ale inak skutočná bomba a určite jeden z najkľúčovejších Supermanových zošitov.

Kopta
25.12.2017 5 z 5

Kupodivu obrovské překvapení. Je na jednu stranu zajímavé, že linka nějaké skoro až vedlejší postavy může být někdy zajímavá než linka jakékoliv jiné postavy. Sama o sobě mluví skvělá atmosféra díky barvám a způsobu jakým komiks vypadá. Taky nemusí vyprávět extrémně silný příběh, aby šlo o něco skvělého. Lex v tomto skoro Kenta převálcoval.

FireOfFilth
04.10.2017 5 z 5

Pff zase další Supermaní komiks, ale ejhle po začtení se do knihy jsem rázem zjistil, že toto není klasický Superman plná kravin. Tady samozřejmě jak název napovídá vidíme příběh ze strany Luthora, který je napsán krásně civilně. Hlavní myšlenka je jasná, Superman a hrozba pro lidstvo, není to člověk je to mimozemšťan.
Nejlepší jsou scény, kde se Superman vznáší u oken Luthorovi kanceláře.
Jinak kresba je naprosto úžasná, hlavně správně dospělácká a temná. I Superman vypadá drsně a hrozivě, ne jako šašek jako ho většinou známe.

V bonusovém retro komiksu mě pobavila hláška Supermana kdy vyslýchá zločince, "Buď na mou otázku odpovíte, nebo vám vymlátím mozek z hlavy o támhletu stěnu". Dost drsná výhrůžka i na Supermana.

Komiks mě hodně překvapil a bavil, takže hodnotím 4,5* a považuji za další kvalitní komiks v DCKK.

hroubek
19.09.2017 4 z 5

Na tento komiks jsem se v kompletu DCKK dost těšil a proto mě mrzí, že mě nechytl, tak jak jsem čekal. A je to škoda, jelikož jsem čekal velkou pecku a místo toho dostal, parádní komiks, který má hluboké myšlenky a zajímavou pointu. Což samo osobě není málo, jen jsem čekal něco trochu jiného. Brian Azzarello nepíše typický mainstreamový komiks. V jeho podání je to filozofické dílo s přesahem a hlavně novým a zajímavým pohledem na jednu velkou rivalitu(posedlost). Samotný Luthor je zde vykreslen jako člověk zahnaný až na samý okraj příčetnosti a neváhá pro svou pravdu obětovávat nevinné. A my ho zde nevidíme jako zaporáka, ale jako člověka, který to celou dobu myslí dobře, jen používá extrémní metody a svým způsobem nám ho je i líto. Tohle se Azzarellovi velmi povedlo. Dost se mi páčila kresba, která je hodně intenzivní. Starý komiks je též velmi dobrý a zábavný. Lex Luthor: Muž z oceli je velmi dobrý komiks a pro fandy Supermana povinnost.

Lenka.Vílka
13.09.2017 5 z 5

Jak koukám, první vydání jsem pouze hodnotila a nenapsala komentář, tak to v tom druhém napravím. Poprvé čteno pár let zpátky. Takže doplňuji komentář a hodnotím po druhém přečtení stejně jako po prvním. (Knihu jsem měla půjčenou z knihovny, takže jsem ráda, že jí mám konečně doma a mohu se k ní vrátit, kdykoliv se mi zachce.)
Příběhově nádhera. Chvíli mi trvalo, než jsem se "zakoukala" do děje (i napodruhé), ale nakonec se to srovnalo a já si tu vizuální nádheru uživala, protože to opravdu stojí za ten strávený čas s knihou. Doporučuji? Jo.

Štítky knihy

komiksy DC Comics

Autoři knihy

Lee Bermejo
americká
Brian Azzarello
americká, 1962
Jerry Siegel (p)
americká, 1914 - 1996

Kniha Lex Luthor: Muž z oceli je v

Právě čtených1x
Přečtených85x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce77x
Chystám se číst9x
Chci si koupit5x
dalších seznamech3x