Lev pouště

Lev pouště https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139080/bmid_lev-pouste-139080.jpg 4 55 10

Římský válečník série

< 3. díl >

Píše se rok 260 n. l. Římská říše utrpěla nejostudnější porážku své historie. Císař Valerian podlehl zradě a upadl do zajetí perského krále králů Šáhpúhra. Ten si z něj před zraky všech zajatých Římanů dělá svého otroka. Syrské slunce nemilosrdně praží na potupené Římany a Balista tváří v tvář smrti přisahá, že zrádce najde a potrestá. Nejprve se však musí dostat na svobodu. Ta ovšem nepřijde zadarmo a Balista se musí rozhodnout, jakou cenu je za ni ochoten zaplatit. Bohové však přejí jen odvážným a připraveným, protože jen ti mohou zachránit chřadnoucí říši před katastrofou. Římský vojevůdce Balista stojí před největší výzvou svého života.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Warrior of Rome: Lion of the Sun , 2010


více info...

Přidat komentář

bleekemolen
18.05.2021 3 z 5

Harry, tuhhle knihu jsi psal asi z donucení. Začátek se podařil, kniha pokračuje hanebným zajetím Valeriana Augusta a jeho armády Šahpurem. Mrzelo mě, že se autor nevěnoval této části déle, atmosféra byla tak hustá, že mi lepila stránky k sobě.
Bohužel však Balista se vrací do římany kontrolovaných území poměrně záhy a začíná to drhnout. Gallienus, zabřednutý kdesi na severu v boji s Germány, se snaží udržet si purpur, zatímco další uzurpátoři mají podobné úmysly. A římské armády krváci v bratrovražedných bojích. Autorovi se však nedaří udržet laťku a z politických mocenských bojů nedokáže vyždímat ani kapku zajímavosti. Namísto toho se brodíme zbytečným šarvátkami s Balistou. Každá další je stejná jako předchozí a v intermezzu se zvládá mazlit se svoji ženou a laskat ve vlasech svoje syny. (intermezzo přichází vždy nečekaně, zalitý krví očistí po náročné bitvě svoji spathu, aby v dalším odstavci překročil práh vily, ve které už čeká jeho familia). Střední část knihy je vážně velmi špatně napsaná.
Závěr pak dojem poněkud zlepšuje, jedná se však o jasně nejslabší díl z celé série (snad nebude platit "zatím")

Opět připomínky k překladu, vážně si pan překladatel myslí, že výrazy "mariňáci", "cítím se super", "dělostřelectvo", "make up" se hodí do literatury odehrávající se ve 3. st.n.l.?

kalache
13.03.2021 4 z 5

...mohu potvrdit,nejhorší je,když se ti nohy zamotají do protivníkových střev...


martin č.
01.11.2020 3 z 5

(SPOILER) Mám to za sebou. Třetí díl, který se nejvíc podobá tomu, co nám o postavě jménem Balista zaznamenala Historia Augusta, jsem dočetl, přiznám se už jen z nutnosti. Nejvíc mě bavila bitva Galliena s Alamany, pak už mi ty bitvy ale splývaly jedna s druhou a vlastně se už 900 stran opakovalo furt to samé. Dokonalý Bagrista dokonale bojuje, miluje ženu a děti, čte řecké klasiky, jeho familia je neméně dokonalá, jen jsou všichni vlečeni pohnutými událostmi.
Rád bych si do sbírky pořídil nějakého Quieta, ale bývá sakra drahý, nanicovatého Macriana už mám.
Další díl číst nebudu, myslím, že když v HA Balistu (pokud kdy vůbec nějaký existoval) zabili jeho vojáci hned cca r. 261, měl to ve stejném místě zabalit i autor tohoto románu. I když to, jak se na konci vzdal purpuru, se mi jako jediné možné východisko samozřejmě líbilo a vlastně ta poslední stránka můj dojem z těch předchozích, ke kterým jsem se musel nutit, trochu zlepšila.

Solverino
21.05.2018 5 z 5

Vřele doporučuju každýmu kdo má rad krvavě plnotučný popis historie, jako kdyby to ten člověk sám zažil. Podle knížek by se skoro dala učit historie v dějepisu, to by to ty děti bavilo!

Zdenda20
08.10.2015 4 z 5

Kniha je čtivá a má stále děj. Jen mi to příjde , že je Balista jako James Bond. Pokaždé na poslední chvíli vyvázne . To se tentokrát i povedlo jeho pomocníkům.
No prostě hrdina bez bázně . Předešlé díly mi připadají lepší.

Pet007
21.02.2015 4 z 5

Balista se opět věnuje svému válečnému řemeslu. Poruší už podruhé slib daný vládci a má strach z pomsty bohů, protože tentokrát přísahal na své syny. Jejich matka je však naštěstí ochrání před Peršany i před císařem. Julie se totiž na bohy nespoléhá, věří hlavně sama sobě.

Richie1
16.01.2015 5 z 5

Sidebottom napsal opět historický román, který je nejen velmi čtivý, ale je zpracován i s dokonalou znalostí historie 3. století. Toto období římské říše není tolik prozkoumáno jako např. období na přelomu republiky a císařství. Autorovi to dává možnost popustit více uzdu fantazii a spřádat spletité osudy svého hlavního hrdiny Balisty - barbarského válečníka ve službách římských císařů.
Třetí díl této skvělé série mě rozhodně nezklamal. Knihy Římského válečníka tak řadím mezi nejlépe napsané romány z prostředí starověké římské říše.

Harold
02.12.2014 4 z 5

Další pokračování autentické postavy Balisty. V hlavním úkolu vyrovnat se s rebelií Macrianů a zastavením Šaphůrova perského vojska plenícího východní část říše. Tento příběh je vrcholem skutečného příběhu historické postavy Balisty.
Kniha je místy zbytečně rozvleklá a líčení bojů by mohlo být trochu plastičtější. Bitvy s Peršany mi připadají šité rychlou jehlou. Zde mohl autor více popustit uzdu fantazii a bitvy mírně vyšperkovat - šlo přeci o zastavení tehdejšího největšího nepřítele Říma (Perská říše).
Přesto knihu doporučuji, hlavně znalcům nebo milovníkům římské historie a antiky.
Souhlasím s názorem Stanleyho, knihu není možné přečíst ráz naráz.

kryspin66
18.06.2014 4 z 5

Řekl bych, že předchozí díly byly poutavější, ale stejně doporučuji. Jsem zvědav co mě čeká v díle čtvrtém.

Stanley81
02.10.2013 2 z 5

Ze třech autorů, kteří v současnosti píší na stejné téma, je tento nejvíce těžkopádný. Tituly ostatních autorů zkonzumuju za dva dny, u této knihy jsem se musel hodně přemáhat. Místy až přehnaně dlouze popisné a nudné. Pár stránek se nese v dobrém tempu a pak to zase spadne do těžkopádnosti. Konec jsem už horko těžko dával.

Štítky knihy

doba římská

Autorovy další knížky

2011  84%Požár na východě
2016  81%Železo a rez
2012  85%Král králů
2012  84%Lev pouště
2014  81%Jantarová stezka

Kniha Lev pouště je v

Přečtených88x
Doporučených7x
Knihotéce71x
Chystám se číst15x
Chci si koupit6x