Poslední bitva

Poslední bitva https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42680/mid_posledni-bitva-9sT-42680.png 4 1491 137

Letopisy Narnie série

< 7. díl

Dějiny Narnie se nachylují ke konci. Mnoho věcí se změnilo od té doby, kdy Narnii vládli Petr, Zuzana, Edmund a Lucie. Mnoho dobrého se obrátilo ve špatné a Aslan se po dlouhé roky neukázal. Moci v Narnii se ujímají nepřátelé a spolu s nimi do země přichází i nové zlo a temné nebezpečí. V tomto dílu se v Narnii sejdou všichni hrdinové předchozích dílů, aby společně vybojovali poslední bitvu proti zlu. Na samém konci se shledávají s Aslanem a stávají se svědky zániku Narnie a jejího času…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Návrat domů
Originální název:

The Last Battle , 1956


více info...

Přidat komentář

LuciaSangster
28.03.2024 5 z 5

Tohle byl nejvíc epický díl celý své série. Za celou sérii se mi zde vystřídalo nespočet pocitů a strachů o postavy. Upřímně? Nikdy jsem nevěděla, že Narnie končí takto. Doteď jsem smutná z toho, protože jsem to opravdu nečekala.
To, co se stalo na konci mi vyrazilo dech. Nečekala jsem, že to takhle skončí se smutným i veselým koncem. Trvalo mi nějakou chvíli, než jsem se s tím srovnala. Na druhou stranu je to krásné zakončení celé série, kterou miluji.
Tenhle díl ve mně vyvolal asi nejvíce pocitů, a to hlavně negativních. Byla jsem hned ze začátku naštvaná, že jsem to nechtěla číst, ale pak jsem se k tomu vrátila. Jsem vzorný Narnian, takže slzička ukápla, co si budeme.
Autor si opravdu dal záležet na atmosféře. Dokázal i čtenáře překvapit, že na to zíral s otevřenou pusou. Popravdě tady jsem absolutně nic nepředvídala.
Jen je tady nejvíce cítit náboženská víra, kterou autor tady prosadil ze všech dílů nejvíce.

jejda.majda
27.02.2024 5 z 5

Podruhé jsem dočetla poslední díl Letopisů Narnie. Stejně jako kdysi jsem se při čtení nemohla zbavit pocitu naštvání nad tím, jak mohou být všichni takové ovce a věřit tomu, co „jedna paní povídala”, bez toho, aby si ověřili všechny informace. A pak jsem si vzpomněla, v jakém dnes žijeme světě.

Letopisy Narnie jsou plné různých podobenství a narážek na náboženství, v tomto posledním díle je to úplně nejvýraznější. Z náboženského hlediska byl asi závěr opravdu velkolepý, pro mě byl ale trošku zklamáním. I přesto ale Narnii nikdy nepřestanu milovat.


Vjeerus
22.12.2023 3 z 5

Člověk by čekal jakési vyvrcholení série, které se pro mě moc nedostavilo. V tomto díle jsem nejvíc cítila náboženský vliv, který chtěl autor asi předat a tak mě poslední třetina knihy o juchání o tom, co se všem stalo úplně nenadchla.
Narnie je krásné místo a fakt mě mrzí její konec a celkově nerozpracovanost postavy Taše, která mohla nabídnout víc, než jen „ukažme si na zlouna“. O to víc jsem vděčná aspoň za Opičáka a úplně nejvíc mě vlastně bavili trpaslící, kteří šli sami za sebe a díky tomu trošku rozhýbali jinak dost jednotvárný děj k zajímavosti.
Opět jsem knihu poslouchala v audioverzi od pana Táborského a nebýt jeho práce s intonací, rozhodně bych se s knihou mořila dýl, protože pro mě nebyl příběh ničím moc výjimečný a ani ta dětská jednoduchost to nezachraňovala.

ArkAngel
17.12.2023 4 z 5

Falešný prorok, krize víry, apokalypsa a posmrtný život. Takhle stručně bych mohl popsat Poslední bitvu, patrně nejsilnější díl z Letopisů Narnie. Lewis zde opět hravě využívá křesťanských motivů, kdy opět využívá těch arabských jakožto nepřátelských a stejně jako Aslan zpodobňuje Krista, dostáváme zvířecí verzi falešného boha/Allaha/Satana, kterým je Taš, sup se čtyřma rukama. Záporák v podobě opičáka byl skvělý a děj knihy byl poměrně hutný, kdy je opět škoda, že se autor nerozhodl pro třeba i dvojnásobný rozsah.

dana_vrana
07.10.2023 5 z 5

Matně si vzpomínám, že mi v dětství knížky o Narnii někdo předčítal. Filmy mě nijak nezaujaly, takže mě celkem minuly. Dnes už jsem asi dost stará na to, abych začala pohádky číst znova... a tak jsem se do světa Narnie konečně odvážila vypravit sama...
Knížky jsem četla chronologicky, podle roků vydaní. Co se mi líbí je fakt, že pokud chceme, najdeme ve všech knihách přesah náboženský či filozofický. Pokud nechceme, ať jsou pouze příběhem dětí v kouzelné zemi.

Závěrečný díl série je opravdu velkolepý. Radostný i smutný zároveň. Plný velké odvahy i beznaděje. Velmi poučný. Tady už se opravdu nejedná "jen" o pohádku, ale více o filozofické dílo. Autor pracuje s myšlenkami Platóna, s představou ráje, posledního soudu. Setkáváme se všemi důležitými postavami ze všech předchozích dílů ( s výjimkou Zuzany, což mě velmi mrzelo). A i když je to konec ..."teprve teď začínali první kapitolu velkého příběhu, který na zemi nikdo nečetl, který trvá věčně a v němž každá kapitola je lepší než ta předchozí."

jaja4
22.04.2023 2 z 5

Opis "neba" na 2 kapitoly? C, S. Lewis sa k náboženskému podtextu Narnie v poslednej knihe prihlásil tak dôrazne, až to zatlačilo dej do úzadia a zo zaujímavej ságy vzišiel nudný záver, plný opisov.

Terezka05
12.04.2023 4 z 5

Poslední bitva, jako poslední knihou série Narnie, mě velmi překvapila. Byla jsem zklamaná ukončením příběhu.

Kate3003
17.02.2023 3 z 5

Další návrat po letech a musím říct, že tady to bylo malinko zklamání. Oproti předchozím dobrodružstvím v Narnii byl děj trochu táhlý a poměrně dost se točil v kruhu. Zde je hodně vidět jak mě ovlivnil odlišný věk při prvním čtení knihy. V tomto díle je hodně znát náboženský vliv, který autor do celé série zakomponoval a i když se svým způsobem jedná o poučné zakončení. Kdy ti co zůstali věrní budou za svou víru odměněni tak mi svým způsobem přišel takový konec poměrně ... No vlastně ani nevím jak to popsat.

Rilian
31.01.2023 5 z 5

Velkolepé zakončení celé série. Tento příběh pojednává o ztrátě víry v nejistých dobách a pokušení lidí přiklánět se k falešným prorokům. Jako malý jsem příliš nerozuměl, proč Narnie vlastně zanikla. Příběh totiž začíná zdánlivě nevinnou událostí, kdy vychytralý opičák předvádí ostatním zvířatům falešného Aslana. Autor nám tu ukazuje, že z nepatrných událostí mohu vzniknout velké problémy. Právě v těžkých časech bychom se měli snažit stát vzpřímeně, jakkoliv se nám to může zdát obtížné. Závěr knihy je smutný a radostný zároveň. Stará Narine zanikla a hlavní hrdinové zakončili svoji pozemskou pouť. Nicméně teprve v tento moment začíná to pravé a skutečné dobrodružství, na jehož počátku stojí smrt.

Kopretina
23.01.2023 4 z 5

Nějak nás při čtení tohoto posledního dílu Letopisů Narnie stále napadala kniha Bratři lví srdce a opravdu v podobném duchu i skončila.

Miliarda
08.01.2023 5 z 5

Velkolepé zakončení této bravurní fantasy ságy, které od začátku do konce přináší skvělý čtenářský zážitek s mistrným vyvrcholením. Mohu jen vřele doporučit.

sgjoli
29.12.2022 4 z 5

Přiznám se, že když jsem tuhle sérii začala týden - dva týdny zpátky začala poslouchat, nemyslela bych si, že mi vlastně bude líto, až budu na konci. Nějak mi ten svět i postavy přirostly k srdci. A to jsem přitom při prvních dvou knihách, co jsem poslouchala, cítila určité rozpaky. Nakonec jsem moc ráda, že jsem vytrvala. Protože ta magie, s níž se tu člověk setkává, je vlastně dost příjemná a ty postavy, bojující za dobro a ve víře v něco "víc", jsem si vlastně oblíbila. Boj nejen se zlem, ale se sebou samým, aby se člověk sám vnitřně posouval a učil se být lepším člověkem, věrným a statečným přítelem, to mi přišlo jako hezké poselství, které si čtenář z celé té série může odnést.
Tento závěrečný díl v sobě ukrývá jistou melancholii, bolest a smutek, ale také nemalé zrnko naděje. Ten konec byl právě takový - smutný, ale přitom v sobě nesl něco vlastně hezkého. Sladkobolného. Přemýšlím, kolik dětských knih v sobě obsahuje taková témata, s nimiž se dětský čtenář musí umět srovnat. Nechci tu psát spoilery, ale prostě ten konec??? Kdo jste četl, asi víte, o čem píšu.
Každopádně jako vyvrcholení téhle série mi to přišlo povedené a pro mne nečekané. Také o to víc oceňuji, jak moc dobře tu autor nakonec dokázal spojit všechny díly a postavy. Vymyšlené to bylo zajímavě.
Opět vyposlechnuté jako audiokniha v podání M. Táborského, za kterého tímto děkuji, že se zhostil role vypravěče.

Luna7
16.12.2022 4 z 5

(SPOILER) Z tohohle dílu jsem měla při čtení trochu depresivní pocit. Líbil se mi návrat postav z minulých knih, ale celkové zakončení se mi už moc nelíbilo. Zánik Narnie byl zajímavý, ale to rozuzlení, že to vlastně nebyla pravá Narnie a že jsou všichni mrtví a mají se z toho ještě radovat, bylo zvláštní.
Ještě bych chtěla poznamenat, že celé Letopisy Narnie mají na mě moc náboženskou tématiku, ale dalo se to překousnout.
Jinak chudák Zuzka. Celá rodina ji umřela při vlakovém neštěstí a ona zůstala úplně sama a vůbec nikdo si na ni nevzpomněl.

MUDr.Scorpion
04.12.2022 2 z 5

Jednoznacne nejhorsi dil cele serie, ktery me, navic, jako obrovskeho antiteistu opravdu znechutil cele Lewisovo dilo...

anonymní.Ilja
09.10.2022 2 z 5

Za mne velké zklamání. Vyvrcholení serie je jako samostatná kniha nečitelná; jako poslední kniha serie je dost zmatená. Bohužel jediný pohled, z kterého má tahle kniha smysl, je křesťanská Lewisova alegorie. To je méně než jsem od velkého autora čekal.

Emily82
02.09.2022 3 z 5

Tak Narnie skončila. Díl vypadal slibně, ale ten konec mě překvapil, čekala jsem asi jiné vyvrcholení.

Hakate
23.08.2022 4 z 5

Pěkné zakončení serie, i když jsem očekávala lepší zakončení.

Obelix15
23.08.2022 3 z 5

Kdo čekal epický souboj a monumentální ukončení celé série, musel být trochu zklamán. Celá tato série měla skončit již dávno, ale...

puczmeloun
12.08.2022 1 z 5

Tohle je strašně strašně špatné a jako poslední díl bohužel i to nejhorší z Narnie. Kniha se totiž soustředí a točí kolem toho, co některé z předchozích dílů dělalo ty nejméně povedené a nejvíce otravné. A zároveň zdůrazňuje některá dříve skrytější témata, která se do tohoto typu literatury prostě nehodí. Ano, mluvím o i v dalších komentářích často zmiňované náboženské lince, která tady na povrch vybublala už trochu nad míru...

Co je tedy Poslední bitva? Znovu čteme o orientálně černobílém Kalormenu, ale oproti knize Kůň a jeho chlapec přicházejí do Narnie naposledy také návštěvníci ze Země. A i když se tak vrací unikátnost propojení obou světů, je to v tomto příběhu prakticky jedno. Všichni se totiž chovají neuvěřitelně hloupě, postavy jsou psány zjednodušeně až černobíle, to, co lze těžko popsat dějem, člověka až fyzicky bolí a je až neuvěřitelné, že mravoučně-otravná a slizká "aslanovitost" se dá vytvořit i bez něj (na konci se ale samozřejmě dočkáme i jeho). Máme tady debaty o náboženství a víře, jakýsi podivuhodný duoteismus (jakože opravdu po šesti dílech?), zpochybňování práv dospívajících dívek, posmívání se "mouřenínům" a jako bonus i zlehčování smrti až jakýmsi fatalismem, kde je ale konec života brán jako odměna (opravdu? v pohádce?).

Celkový dojem je pak takový, že Poslední bitva nedává smysl s ohledem na předchozí knihy. A to nejen v onom dvojbožství, ale i v tom, že Narnie je najednou středem veškerého dění (dříve byla jen středem vyprávění) a my ani nevíme, co se děje se zbytkem světa (Kalormen, Archenland, ostrovy...). Celé téma je navíc psané strašně náboženským jazykem, kde oproti mnohem lépe a poetičtěji napsané knize Bratři Lví srdce, je tady jen utrpení a propaganda.

Nemít možnost i poslechu audiobooku, odložím knihu někdy okolo čtvrté kapitoly. Jestli někdy budu (třeba jednou s dětmi :) ještě jednou číst Letopisy Narnie, oba "kalormenské díly" rád vynechám. Opravdu by mě zajímalo, co jimi autor myslel, resp. co ho donutilo najednou přestat pracovat s pohádkově zlými čarodějnicemi, magickými tvory nebo černou magií a psát o "česnekem páchnoucích mouřenínech", kteří jako by vypadli z facebookových statusů krajně pravicových politických stran...

Uff...

knedlíček55
15.06.2022

Hodně dobrá kniha. Ale nestihla jsem jí celou přečíst. A baví mě to.