Poslední cantilena / Tajemství Tudorovců

Poslední cantilena / Tajemství Tudorovců https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37810/bmid_letopisy-kralovske-komory-v-PAG-37810.jpg 4 299 46

Dva příběhy písaře královské komory Jiřího Adama z Dobronína se odehrávají v polovině 16. století. Poslední cantilena zavádí královského písaře mezi bratrstvo chrámových zpěváků. Podivná smrt jednoho z nich by královskou komoru zřejmě vůbec nezajímala, pokud by se současně neztratil starodávný kancionál. Jen zasvěcení ale vědí, proč je ta kniha tak cenná. V Tajemství Tudorovců odjíždí Jiří Adam z Dobronína jako vyslanec ke dvoru anglické královny Marie a spolu s ním i známá z teplických lázní Kateřina Dolanská, která se vyzná v diplomacii mnohem lépe než on. Jenže záhy se ukáže, že její úkol je úplně jiný. Snaha odhalit dávnou vraždu je zavede nejen do cel ponurého Toweru, ale i do ruin zničeného opatství nedaleko Canterbury...... celý text

Přidat komentář

bekule
22.03.2024 3 z 5

"Tohle bylo snad nejmizernější vyšetřování,jaké jsem kdy vedl"povzdechl si královský písař. A já s ním musím souhlasit, obzvlášť Tajemství Tudorovců bylo nesmyslně nelogicky překombinované.

hana4834
10.03.2024 4 z 5

Zase skvělá oddychovka


sloncekhk
03.12.2023 5 z 5

Další kniha ze série Jiřího Adama z Dobronína opět nezklamala, oddechové, klidné čtení

olívoil
04.09.2023 5 z 5

Jako vždy jsem i s touto knihou spokojena, jen mě děsilo, co se asi mohlo odehrávat za vlády Tudorovců v Anglii, když popravili kohokoli, aniž by věděli, kdo to je...........brrrrrr, v takové době bych vážně nechtěla žít......pro milovníky knih pana Vondrušky doporučuji

Senza Jenka
13.07.2023

Poslední cantilena byla - až na pitomosti, kterých se dopouštěl Petr, celkem fajn. Velké plus za ženskou postavu, která není hloupá, hamižná, sebestředná a labilní dorota. Mínus za únik z ostrova - všichni hoši z města si tam stejně hrají již mnoho let, ale v dospělosti nejspíš vždy utrpí ztrátu paměti.

jarin58
31.05.2023 4 z 5

První povídka klasika,druhá je o vyšetřování na Tudorovském dvoře.Tentokrát měl Jiří Adam z Dobronína za pomocnici ženu,sympatickou Kateřinu Dolanskou.

Jiruka Kareru
29.04.2023 5 z 5

Opět skvělá část. Líbily se mi obě povídky. Oceňuji zejména, že v druhé povídce se děj přesune jinam, než je Habsburská monarchie. Jako příznivci detektivního žánru se mi líbila zapeklitost a zamotanost dění v Londýně.

Malarkey
30.01.2023 5 z 5

S již několikerou zimou přichází pro mě období, kdy ladím při cestě do a z práce audioknihy. Nic víc ve tmě a zimě nepotěší víc, než když posloucháte nějaký povedený příběh. A zde jsem pro první audioknihu letošního roku trefil doslova do černého.

V předchozím roce jsem se do Letopisů královské komory zaposlouchal a byl nadšen stejně tak, jako když jsem v minulosti četl příběhy Oldřicha z Chlumu. Kromě století v tom totiž nejsou moc rozdíly a tak si určitě každý čtenář, co má rád knihy Vlastimila Vondrušky, jistě přijde na své.

V tomto balíku dvou novel jsem se ale nakonec rozhodl pro první pětihvězdičkové hodnocení v této série. Může za to především fakt, že obě novely mi přišly něčím zvláštní a originální. První s názvem Poslední cantilena se odehrává v mém oblíbeném Nymburce a tak jsem se v příběhu docela rád nechal orientovat.

Druhá s názvem Tajemství Tudorovců pak hlavního hrdinu pošle až za La Manche, ale nebude tam sám. Ve vyšetřování mu nečekaně pomůže i diva Kateřina Dolanská, která se v předchozích dílech už objevila, ale až tady se ukázala jako taková dobová Lara Croft. Což se mi hodně líbilo :-)

drakamena
23.01.2023 3 z 5

Poslední cantilena se mi líbila víc než Tajemství Tudorovců. V Poslední cantileně byla identita pachatele kupodivu velmi nasnadě, když se nad tím člověk zpětně zamyslel. Tajemství Tudorovců ale bylo příliš zdlouhavé a překombinované, až jsem se nakonec začala trochu ztrácet v tom, o co komu vlastně jde.

SSTknihy
25.08.2022 3 z 5

Fajn čtení jako obvykle. První příběh z Nymburka mě bavil, ten druhý z tudorovské Anglie už míň. Ne že by se špatně četl, dokonce mě bavila i Kateřina Dolanská jako dočasný vyšetřovatelský parťák pána z Dobronína, ale ta česká role v boji o anglický trůn byla nějak nevěrohodná a trochu moc překombinovaná. Vlastně to byl spíš špionážní příběh než detektivní, tak možná proto.

Le Chat
11.05.2022 5 z 5

Případy mne bavily oba, proto uděluji 5 hvězdiček. A hned se pustím do Ďáblových čísel.

animovanej medv
08.03.2022 2 z 5

První povídka z Nymburka mě bavila hodně, druhá z Anglie, vůbec.

evineckY
27.02.2022 4 z 5

'' Velké'' vyšetřování českých detektivů na dvoře Tudorovském.
Posloucháno jako audiokniha pěkně namluvená.

ErikaKej
27.01.2022 5 z 5

Vypočuté ako audiokniha v precítenom podani pana Hyhlíka. Mne osobne sa obe knihy páčili.Prvý príbeh bol napínavý a uveriteľný. Klasika- za všetkým hľadaj peniaze. Tajomstvo Tudorovcov sa dohráva v Anglicku na pozadí nástupu Krvavej Mary na trón. V dejinách sa orientujem dobre, takže žiadna postava mi nebola neznáma, hoci časovo si autor dej samozrejme upravil a chronologicky sa v skutočnosti veci nestali tak ako píše- ale to je už právo každeho autora pri písaní fikcie. Dej bol napínavy, autor ma úplne vtiahol do príbehu a mala som pocit že som v anglicku v 16. storoči- prostredie bolo vykreslené velmi dobre a celé ma to velmi bavilo. Pán Hyhlík svojim vynikajúcim prednesom celu atmosféru ešte umocnil. Nevedela som prestat počúvat a akosi som mala pocit akoby to bol posledný diel v budúcnosti pána z Dobronina!

zdenaR
24.11.2021 3 z 5

Další z oddechových příběhů, raději je ale poslouchám v audioverzi.
První příběh docela zajímavý, druhý už za hranou.
I když historické detektivky pana Vondrušky určitě neaspirují do hoch literatury, jsou docela zábavné, hezky se poslouchají před spaním nebo při vaření.

Jarka_rybář
29.12.2020 4 z 5

Moc pěkná kniha Druhý příběh je sice trochu zmatený a plný intrik, ale přesto dobrý. První mne chvílemi velmi bavil.

Ava365
28.12.2020 5 z 5

Další dvě výborné detektivky s Jiřím Adamem z Dobronína. V té druhé se s ním podíváme do Anglie.

Páájinka
15.06.2020 4 z 5

Příběhy byly hezké. Líbí se mi styl psaní pana Vondrušky.

Standa24
04.06.2020 5 z 5

Oba příběhy se mi líbily. Mám rád britskou historii a proto oceňuji, že se Jiří Adam z Dobronína vydal i do Tudorovské Anglie. Bylo to zajímavé zpestření.

Pavelpi
19.10.2019 4 z 5

První příběh byl celkem dobrý,zato Tajemství Tudorovců se mi moc nelíbilo.Připadalo mi to hrozně překombinované a nereálné.