Falešný tolar / Tichý jazyk / Boskovická svodnice

Falešný tolar / Tichý jazyk / Boskovická svodnice https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/213970/mid_letopisy-kralovske-komory-ii-213970.jpg 4 428 70

Tři detektivní příběhy z doby české renesance. Královský písař Jiří Adam z Dobronína se svým pomocníkem Petrem Korcem a služebnou Rozárkou řeší případy, s nimiž si pražští královští úředníci nevědí rady. Příběh Falešný tolar přivede pana z Dobronína do jihočeské tvrze, kde se dozví o podivné vraždě.

Přidat komentář

Kanylka
předevčírem 3 z 5

Tato druhá ze série se mi líbila víc. Díky

Vojslava
17.02.2024 4 z 5

Tento soubor jsem kdysi dávno už jednou četla, ale ráda jsem se k němu vrátila - ranější Vondruškova díla jsou prostě propracovanější a čtivější, autor se nevyhýbá charakteristice, vypracování drobnějších epizod a občas i náznaku slušného humoru, což činí detektivky čtivější a zajímavější, alespoň pro mne. Všechny tři případy jsou pěkné, byť každý samozřejmě jiný - ale všechny dohromady (protože na sebe aspoň letmými zmínkami postupně odkazují) tvoří příjemný soubor oddychového čtení.


hana4834
31.01.2024 5 z 5

Zase super čtení

bábuška
11.12.2023 5 z 5

Část třetí. Boskovická svodnice.
I tato částt knihy se mi velice líbila, chválím pana Vondrušku za krásnou češtinu, to se pak čte samo.

bábuška
20.11.2023 5 z 5

Dočetla další příběh Jiřího Adama z Dobronína TICHÝ JAZYK. Za vlády Habsburků v Rakousku-Uhersku, českých krajích panovalo několik rodů, které mezi sebou soupeřily jak o větší moc nad ostatními, což mi dost připomímá současnost, že Češi se nikdy nepoučí. Stále se opakuje boj o moc. Ale početla jsem si hezky.

trudoš
15.11.2023 2 z 5

Spisovatel Vlastimil Vondruška je bezesporu slušný románový vypravěč, avšak jeho vize středověku mi zkrátka nesedne. Ovšem v povídkách je tak bezostyšně neoriginální, až jsem si chvílemi říkal, jestli to není nějaká finta. Texty dlouhé, pointy chabé, průběh vyšetřování nulový, jen gradující události, aby se to ke konci všelijak sešmodrchalo, přičemž autor si na posledních řádkách vyboxuje ještě malý prostor na osvětlení celého toho spektáklu. Co mi přitom vůbec neštymovalo, byly autorovy pokusy o zachycení nejstaršího ženského řemesla a výraziva s tím souvisejícího. Nejen, že to působí amatérsky, ale ono to i amatérské je - představy o chování, jednání a vyjadřování šlapek jsou pak natolik vzdáleny realitě, až jsem měl chvílemi pocit, že čtu nějakou rozprávku, a ne historickou detektivku. Osobně nejvíc mi ale vadily bodré rozpravy Jiřího Adama, jeho poskoka Petra a svlečny Rozárky, které měly vyprávění asi okořenit a osvěžit humorem. V mém případě měly naneštěstí efekt zcela opačný.

bábuška
15.11.2023 5 z 5

Mám přečtený první příběh trilogie. Přestože čteme o našich předcích před několika stoletími, poznáváme, že povahově se člověk nemění a z chyb se nepoučí. Ale početla jsem si pěkně.

katka134
21.09.2023 4 z 5

Příběhy, při jejichž poslechu příjemně ubíhá práce doma i na zahradě.

m2056
05.09.2023 4 z 5

Pohodové čtení tři povídky krátké tak se to dobře četlo není to moc natažené.

BaPe895
02.09.2023 5 z 5

Skvělé detektivní příběhy,tentokrát s Jiřím Adamem z Dobronína a Petrem Korcem. Doporučuji.

martineknatasa
01.09.2023 5 z 5

V.Vondruška mě opět nezklamal. Kniha se dobře čte. Líbila se mi.

bekule
27.07.2023 5 z 5

Každý ze tří příběhů je trochu jiný, jeden se celý odehrává ve Vídni,druhý vyšetřuje sám Petr a ve třetím jsou tak trochu "odstraněni všichni tři na Moravu". Ač nemám historické romány ráda už první díl mě chytil a tento druhý je ještě napínavější a zábavnější .

IvaKo
16.07.2023 3 z 5

Další tři čtivě a vtipně napsané příběhy ze série Letopisy královské koruny. Oddechová záležitost.

Čmeláček
02.07.2023 5 z 5

Jako oddechovka dobrý, není to nic náročného, ale hezky se to čte. Dávám pět stars, protože jsem se fakt bavil a kniha se mi líbila. Takže asi tak :).

tittanie
22.02.2023

Knihu jsem četla asi 14 dní. Vůbec se mi do ní nechtělo. A ani teď nedokážu říct, jestli se mi líbila nebo ne.
První příběh se strašně vlekl, druhý mě docela bavil a ve třetím jsem přišla už na začátku, kdo je vrah.
Knihu jsem se rozhodla číst, jenom protože se mi hodí do výzvy a kdysi jsem přečetla první díl.

olívoil
06.12.2022 5 z 5

Další 3 příběhy královského písaře Jiřího Adama a jeho pomocníka Petra, kdy vyřeší zapeklité případy..........v jednom jde Petrovi o život, opět poutavé čtení

DuncanIdaho
03.12.2022 5 z 5

Tato kniha je další pěkné čtení od Vondrušky.

PREBURDA
23.02.2022 2 z 5

Přečetla jsem, ale už pokračovat nebudu. Zbytečně rozvláčně popsané a z druhou povídkou "Tichý jazyk", jsem při čtení bojovala...........kolik tam bylo postav a jak a kde je zařadit....... už ne.
I když jsem začala touto knihou ze série, s úmyslem že si pořídím celou sérií ........ na Oldřicha z Chlumu, pán z Dobronína prostě nemá. Nesedí mi vůbec hlavní postavy, jak starý písař Jiří Adam, nepřekonatelný a sebestřední Bakalář Petr, snad jen milá Rozárka. Je to, ale jen můj názor, každému se líbí něco jiného. Styl rozvláčného psaní mi nesedl.

Malarkey
19.02.2022 4 z 5

Druhý knižní díl Letopisů královské komory se ničím neliší od předchozího kousku. Opět zde nabízí tři relativně krátké novely, tři nicméně různorodé příběhy, které spojuje Jiří Adam z Dobronína, jeho pohunek Bakalář Petr a udatná švarnice Rozárka. Sympatické je, že každý z příběhů se odehrává různě (nejen) po Českém království a nabízí trošičku jiné nápady. První příběh - Falešný tolar - z Bakaláře Petra dělá trošičku Fanfána Tulipána. Tichý jazyk pro změnu pošle hlavní hrdiny až za hranice Čech - do Vídně - a přidá i trošku té královské politiky. Třetí příběh - Boskovická svodnice - z nenápadného odklizení Jiřího Adama z Dobronína před papalášským setkáním v Praze přivede jeho družinu na Moravu, kde ale zažijí zatím největší nebezpečí, co jsem s nimi zatím četl. Ve všech ohledech se příběhy krásně čtou (v mém případě hezky poslouchají) a potvrzují tak autorův dar vyprávět. Osobně mi přišlo zajímavé, jak umně s jazykem pan Vondruška pracuje a přitom ani nemusí hluboce sahat k historickým znalostem dané doby.

poiu
02.02.2022 3 z 5

(SPOILER) FALEŠNÝ TOLAR: Jiří Adam a jeho pomocník Petr Korec projíždějí šumavskými hvozdy, aby vyřešili problém solného cla mezi královskými městy. Na malebné Čkyňské tvrzi, kde najdou útočiště poté, co se pod nimi proboří most na rozvodněné říčce, je dcera majitele Lucie žádá o pomoc pro svého milého obviněného z vraždy sklářského obchodníka Wolfa. Při rozplétání všemožných souvislostí je objevena penězokazecká dílna....

"Máš pravdu. O spravedlnost musíme bojovat do posledního dechu, i když není jisté, zda vyhrajeme. V životě jsem zažil už spoustu porážek, které mě ve vzpomínkách pronásledují. Viděl jsem kráčet na popraviště chudáky, o nichž jsem si byl jistý, že se ničím neprovinili. Právě proto se snažím ošidit vlastní svědomí důvěrou ve spravedlnost boží."

TICHÝ JAZYK: Špionážní příběh o intrikách u dvora byl pro mě poněkud náročný značným množstvím jmen a postav a bylo pro mě náročné si zapamatovat, kdo je kdo a kdo je s kým. "A kdo není se mnou, je proti mně, D´Artagnane.", že. :-)

BOSKOVICKÁ SVODNICE: nás přivádí na Moravu, kde jsou J. A. z Dobronína, Petr a Rozárka na "nucené dovolené" než v Praze skončí zemský sněm. Rozhodnou se navštívit Petrova přítele ze studií doktora Pauluse v Boskovicích. Po jejich příjezdu dojde k záhadné vraždě místního rychtáře a krátce poté je doktor Paulus povolán na hrad, kde za podivných okolností umírá nastávající pána z Boskovic – urozená panna Žofka. Zdá se, že oba byli otráveni cizokrajným jedem…

„Jsem vrchnostenský služebník,“ upozornil lhostejně hubený písař. „To znamená, že sloužím. Nikdo ode mne nemůže očekávat, že bych měl vlastní názor. Stačí souhlasit s panem purkrabím.“

„Láska je něco neuvěřitelně krásného, když ji máš,“ začal zachmuřeně. „Ale je to strašlivé prokletí, pokud po ní toužíš a svět ti ji odpírá. Abys mi rozuměl, hovořím o lásce, kterou si člověk nosí v duši. Nehovořím o rozkoši na jednu noc. Hovořím o citu.“