Léto s Káťou

Léto s Káťou https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11530/leto-s-katou-11530.jpg 4 50 12

Napínavý a uhrančivý román autora proslulého Šibumi je jímavým příběhem tragické lásky a vášně a zároveň i poutavou detektivkou s přesvědčivou zápletkou. Mladý, provinční doktor z malého baskického městečka Jean-Marc Montjean se v létě roku 1914 náhodně setkává s Káťou Trevillovou, záhadnou dívkou z Paříže. Téměř proti své vůli se do ní osudově a beznadějně zamiluje. Nedbá na rady svého staršího, zkušeného kolegy, ani na varování Kátina cynického bratra, který střeží úděsné rodinné tajemství, a ze svého důvěrně známého světa se nechá vtáhnout do víru temných vášní, ústících v hrůzyplnou tragédii.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Summer of Katya , 1983


více info...

Přidat komentář

Tyet
29.12.2023 1 z 5

Po Šibumi je tohle druhá kniha autora, kterou jsem četla. Navzdory tomu, že Šibumi se mi líbila a tomu, jakou auru tajemna okolo sebe autor vytvořil, bylo Léto s Káťou velmi slabé. Možná to je tím, že afektovaný, pokrytecký a šroubovaný způsob mluvy vyšších vrstev společnosti té doby mi způsobuje doslova fyzickou nevolnost, ani zápletka nebyla nikterak zajímavá a závěr byl hloupě předvídatelný. Bída.

soukroma
03.11.2020 4 z 5

Poněkud váhám s hodnocením - není to Šibumi, ani obsahem, ani rozsahem, ani rozmachem a hloubkou. Navíc je to příběh z léta před Velkou válkou (tedy první světovou) a tváří se, jakoby byl napsán někdy těsně poválečně, a přitom stylem jde (občas) spíš do viktoriánské éry, ovšem obsahově je to vcelku moderní psychothriller (rozhodně ale ne horor, jak někteří knihu častují). Dlouho se nic neděje, jen různé tajemné náznaky, až ten závěr rozboří vše, a těch poškozených myslí a zlomených srdcí, co po sobě nechá. Čtivé, krátké, depresivní.
Trevanian si opět nenechal ujít příležitost uvést čtenáře do obrazu (svých milovaných) Basků - na výroční slavnosti poukázal jak na jejich charakter ("Muži nikdy neodpouštějí. Nikdy."), pověry, současnost a minulost, vztahy k cizincům, penězům a tradicím, a to bylo velice povedené (celý příběh se odehrává na francouzské straně Baskicka, v Salies). Pár zajímavých postřehů o morálce, křesťanské morálce (zpověď jako prostředek k vyprázdnění místa pro další hříchy) a životě. Jinak nemůžu říci, že by mne příběh zvlášť uhranul, nicméně pro autora mám slabost, takže 75%.

"Je v přirozenosti věcí, že vedou k jiným věcem."

"Klevetění dává našim ženám příležitost okusit lákavého hříchu bez nutnosti pokání, hříchu, který nikdy nezažijí z první ruky, jelikož jsou chráněny před pokušením nedostatkem odvahy, nedostatkem představivosti a nedostatkem příležitosti - kteréžto nedostatky vidí jako důkazy své morální bezúhonnosti."

"Nikdy jsem nepřemýšlel o lásce jako o něčem, co jedna osoba cítí k druhé. Vždycky jsem lásku chápal jako stav, situaci mimo ty dva lidi, jakési společné útočiště, kde oba nalézají útěchu a jistotu."

"Ohavná medicína, já vím. Ale moji pacienti by nevěřili, že je účinná, kyby byla chutná. Asi to nějak souvisí s křesťanskou domněnkou, že potěšení je špatné a bolest povznáší."


mario.nette
15.07.2017 odpad!

Tak jsem na strane 70 a nic nudnejsiho jsem necetla. Nesympaticky postavy az beda! Jdu si precist konec, protoze ja to cely nedam. Kravina nejvetsi tohleto :(

Jana283
12.07.2017 3 z 5

Čekala jsem trochu něco jiného, ale nakonec se mi letní atmosféra baskického venkova a především vtipné bonmoty hlavních aktérů zalíbily. Kniha však spíše než milovníky akčních napínavých příběhů zaujme ty, kteří nehledají děj nabitý akcí a "potoky krve", ale mají rádi vyprávění psané krásným jazykem plné barvitých popisů a slovních hříček.

Mikisan
16.08.2016 3 z 5

Z téhle knihy jsem trochu v rozpacích. Ačkoliv anotace láká na psychologický horor, byl jsem překvapený milostným příběhem odehrávajícím se na 2/3 knihy lehounce šmrncnutým jakýmsi naznačeným tajemstvím. Autor příběh odpálil na posledních asi 20 stranách, za co má jeden bod k dobru. Nicméně se mi líbil styl psaní, který se i přes počáteční nudu postaral, že jsem zvědavý zdárně došel konce. Celkově mě to to moc neoslovilo, ale na dovolenou dobrý.

sadlo
05.11.2015

skvělá , skvělý horor

Verunka289
07.10.2015 4 z 5

Z počátku romantický příběh, na závěr pořádné drama.... Knížka se mi líbila právě díky nečekanému závěru :)

tanuki
08.01.2015 4 z 5

Krásně napsané - jen ten závěr je možná příliš brutální a mrazivý...

godzilka
19.08.2014

Pro mě nudááá - rozjelo se to na posledních 30 stranách :-(
Oceňuji popis jednoho baskického tradičního svátku a charakteristiku Basků.

Sailorette
17.04.2014

Celou dobu, co jsem knihu četla, jsem byla napjatá, co bude, protože jsem věděla, že se nakonec všechno zvrtne, ale nevěděla jsem jak. První dvě třetiny se mi moc líbily, vtipné, živé, napínavé, konec mě tedy trochu zklamal, takové trochu překombinované. Za přečtení ale určitě stojí, vzala bych si ji třeba na dovolenou, taková lehká letní zábava.

pankaplan
13.02.2011 5 z 5

Koho neodradí lehčí (ale skvěle napsaný!) příběh ze začátku, dočká se vzrušujícího napětí a podmanivé atmosféry. Tuhle knížku od Trevaniana mám hodně rád a rád dávám plný počet hvězd

Brabikate
30.11.-0001 3 z 5

Náhodou je to poměrně dobrá knížka. Jsou samozřejmě i lepší, ale málokterá má tak nečekaný závěr. Zpočátku to působí jako nějaký románek pro ženy - prostě "léto s Káťou". Ale pak se ukáže, co je vlastně Káťa zač a z románku se stane horor. :D

Štítky knihy

20. století Francie léto

Autorovy další knížky

Trevanian (p)
americká, 1931 - 2005
2006  85%Šibumi
2009  81%Incident v Twenty-Mile
2007  77%Léto s Káťou

Kniha Léto s Káťou je v

Přečtených62x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených4x
Knihotéce16x
Chystám se číst16x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x