Léto na druhý pokus

Léto na druhý pokus https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208615/bmid_leto-na-druhy-pokus-208615.jpg 4 355 83

Poslední léto, které by mělo trvat navěky… Rodina Taylor Edwardsové nepatří zrovna mezi ty, co drží pohromadě. Pak ale přijde táta s tou hrozivou novinkou, zbývá mu už jen pár týdnů života a přeje si strávit svoje poslední léto s rodinou ve starém letním domě u jezera, kde byli naposledy, když bylo Taylor dvanáct. Nacpaní do domečku, co se najednou zdá mnohem menší a mnohem víc venkovský než kdy dřív, se teď snaží najít cestu jeden k druhému. Taylor má moc ráda třpytivé jezero a vonící les, večery na pláži… ale před lety tu zklamala nejen svoji nejlepší kamarádku, ale i první lásku, takže vrátit se sem pro ni vůbec není snadné. Teď se to pokouší napravit, neutéct od odpovědnosti a co možná si nejvíc užít tohle léto a poslední dny se svým tátou, které se nenávratně krátí. Každý si ale zaslouží druhý pokus – rodina, kamarádi i láska. Nová kniha od Morgan Matsonové, autorky Amya Rogera: Na Cestě, vám zase zlomí srdce!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Dívčí romány

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Second Chance Summer , 2012


více info...

Nale
Nale
04.08.2022 4 z 5

Skvělá letní oddechovka pro náctileté.
Líbilo se mi, jak se Taylořina rodina snažila sblížit. Romantická linka (u které mi přišlo, že je tam vecpaná spíš násilně) mě naopak otravovala, ale to je otázka vkusu. Člověk při čtení zavzpomíná na své dospívání a blbosti s kamarády.
I když mě Taylor občas štvala, její chování se dá pochopit... Vždycky od problémů utíkala, od rodičů měla všechno a žila pohodlný, bezstarostný život. Navíc se její rodina snažila předstírat, že se nic neděje a odmítala o všem mluvit - což není zrovna dobrý příklad.
Při slovních přestřelkách, honu na pavouka a Warrenových výkladech jsem se dost nasmála. Takže kniha není jen smutná! Naopak si myslím, že je v ní dost komedie a nese se v takovém lehkém tempu.:) Asi nejvíc se mi zamlouvaly momenty mezi otcem a dcerou.
Přestože byl konec jasný, stejně jsem ho obrečela. Taylořin otec byl sympaťák a lehce přirostl k srdci.

jitka_dankova
jitka_dankova
10.03.2022 3 z 5

Silný příběh o posledních chvílích dcery s nemocným otcem a zachraňování rodinných vztahů. Přesně o tomto primárně kniha byla, romantický příběh mezi dvěma mladými lidmi podle mne probíhal hodně na pozadí. Hrdinka se v nově začínajícím vztahu chovala hodně nedospěle a podle mne vlastně tak nějak hloupě. Navíc letní prázdninové vztahy obvykle nesou nepříjemné konce s nutným rozloučením a vzájemnou vzdáleností. Ne, romantiku jsem si tady neužila. Kniha je posmutnělá, myslím, že na takové silné čtení opravdu musíte mít "náladu".


ovsemzectu
ovsemzectu
02.09.2020 5 z 5

Sice byl příběh takový pomalý, ale mě se to líbilo. U čtení jsem nemusela přemýšlet, což bylo fajn. Doporučuji.

Damonka12
Damonka12
21.06.2020 3 z 5

Velice smutná kniha s pomalým dějem.

lucka1998
lucka1998
02.03.2020 5 z 5

Super prázdninový příběh, který nám ukazuje, že vše co pokládáme za samozřejmé, samozřejmé není a můžeme o to přijít...
Výborně napsáno

Petra-1
Petra-1
04.01.2020 3 z 5

Dávám 3*, ale již nejsem cílová kategorie. Já jsrm se občas trochu nudila, ale je to tím, že se již nedokážu úplně vcítit do léta u vody, prvních lásek a kamarádství. Doporučovala bych přečíst všem pubertakum, které štvou jejich rodiče, protože nikdo z nás tu nebude navěky.

Jak již někteří psali, Taylor je občas až moc ustrasena. Kdo z nás ale ve 12 nebo v 17 nebyl? Kdyz je člověk mladý, řeší každou prkotinu jako by to byl konec světa. To je to krásné na mladí, pro staršího člověka je těžké se zpátky vzít do doby, kdy byl mladý a neměl žádné starosti.

Kniha je o poutech a o tom, jak může smrt nebo ztráta důležité osoby v našem životě změnit život a uvědomit si, co je v životě důležité.

Padfoot
Padfoot
25.11.2019 2 z 5

Taylor s rodinou se na léto vrací do svého letního domu. Tím se vrací na místo jakéhosi tajemného příšerného činu, který je naprosto neodpustitelný a stále ji budí hrůzou ze sna. To je základní premisa celého příběhu. Problém je v tom, že tím neodpustitelným příšerným činem, o kterém všichni vědí a přejí jí za něj upálení, je to, že se ve dvanácti letech chovala jako dítě. (Přitom to působilo, že minimálně někoho utopila.) Velký překvapení, velký odhalení A tak se pořád dokola omílá hrozně velká zrada, která je už ale dávno pryč a tisíckrát promlčená. Nehledě na to, že takhle chození ve dvanácti letech vypadá – nebo jsem snad jediná, kdo začal se svým prvním klukem chodit stylem „Ahoj, chceš se mnou chodit?“ „Tak jo.“ a pak se s ním rozešel psaníčkem během hudebky? Základ, na kterým celá ta romance stojí, mi prostě nedává smysl. A tím pádem i většina knihy. Navíc rakovina v domě u jezera je podle mě hodně laciná karta na vytáhnutí.

Kacennnka
Kacennnka
04.11.2019 3 z 5

Kdyby nebylo 300 stran venovano malichernym problemum Taylor z doby, kdy ji bylo dvanact, bylo by to mnohem lepsi.

Market = )
Market = )
11.10.2019 5 z 5

No, to teda bylo něco :-(. Moc se mi líbí, jak autorka pojala takhle smutné téma, že nic nevynechala a zároveň se nesnažila nic zbytečně "dramatizovat". Nakonec je docela překvapující, jak velkou část knížky je čtení vážně hlavně "fajn a hezký" a jak byla díky sourozencům a kamarádům i celkem rozmanitá :-). Ale teda dědeček mě dorazil. No nic, doporučuju, připravte se na slzavý údolí.

Lofda
Lofda
04.08.2019 3 z 5

První autorčina kniha mě dost nadchla, tentokrát dávám 3*, a to za dějovou linku týkající se táty, jeho nemoci a loučení. Tady autorka vyždímala emoce na maximum, přiznávám, že dlouho už jsem u knížky tolik nebrečela. To téma je moc hezky zpracované a toho chlapa jsem si vážně zamilovala. Podle všeho workoholik, ale i když to tak na první pohled možná nevypadalo, rodinu měl úžasnou.. Zbytek příběhu mi ale moc neseděl. Neumím to dost dobře vysvětlit aniž bych zbytečně prozradila kus děje. Mladší čtenáři určitě ocení příběh celý, já už ale bohužel ne.

vlkove
vlkove
09.06.2019 5 z 5

Krásná kniha, plná léta, krásných chvilek a také i bolesti. Od autorky jsem již četla Amy a Roger: Na cestě a musím říci, že tato kniha je stejně dobrá. Doufám že od této autorky budou vydány i jiné knihy.

Haňulilinka
Haňulilinka
20.04.2019 5 z 5

Kniha byla úžasná, ale taky hodně smutná - asi tak 1/3 jsem probrečela.

Ewwe
Ewwe
18.12.2018 5 z 5

Krásná kniha s životním příběhem. Je smutné, jak si člověk uvědomí o co přichází, až když to ztrácí.
Krásně napsáno, čte se to svižně :)

Mr.Fox
Mr.Fox
13.11.2018 5 z 5

Příjemné oddechové čtení. Tay je sympatická hrdinka a její chování je uvěřitelné. Stejně tak i celý příběh. Kniha se mi velmi líbila. Přirovnal bych ke knihám Jojo Moyes, více “v dívčím odlehčeném podání”, ale neurazí ani opačné pohlaví a starší čtenáře. Dějová linka byla (za mě) propracovanější než u předešlé knihy a měla k závěru větší spád. Nevyšuměla do hlucha. Dle anotace a obálky bych po ni nesáhl - naštěstí jsem četl roadtrip Amy a Rogera, kde mě zaujal styl, jakým byla napsána. Další knihu autorky v českém překladu si rozhodně nenechám ujít.

Pár postřehů z četby: Tay mi mnohdy chováním připadala vyspělejší, než její o dva roky starší bratr Warren (resp. kdyby byl o dva roky mladší, zapadal by mi do příběhu více); oceňuji, jak se autorka i nadále vyhýbá zakomponování moderních technologií do příběhu; v úvodu knihy mě zahřálo u srdce, když se objevili Amy s Rogerem (byť jen na okamžik) - znalého roadtripu připomínka na předešlou knihu jistě posteší. :)

Heyhey
Heyhey
03.09.2018 4 z 5

Děj byl předvídatelný, ale slohově byla kniha dobrá a postavy byly uvěřitelné. Kniha nebyla nudná, i když jsem ji zvolila kvůli Výzvě.

rozvera
rozvera
02.07.2018 3 z 5

Vyprávění mladé dívky o létu, které po pěti letech trávila celá rodina u jezera. Plnili přání otce, pro kterého to bylo léto poslední. Je to celkem milý příběh, místy dosti rozvláčný, dospívajícím čtenářkám by se mohl líbit, i když konec je smutný. Můj žánr už to není.

Leanis
Leanis
27.02.2018 3 z 5

Nejsem z příběhu nijak uhranutá, ale pěkné odpočinkové čtení. Hlavní hrdinka mi sice připadala místy zbabělá, ale i vysvětlení pro její chování se nakonec objevilo.
Slabší 3*.

Mistylady
Mistylady
04.01.2018 3 z 5

Za mě jen 3 hvězdičky. Kniha se dala přečíst, ale že by mě nějak uchvátila se říct nedá. Konec jsem sice probrečela, ale to bylo jediné z knížky, co mě nějak víc chytlo. Znám spoustu lepších knih.

VaskovkaG
VaskovkaG
14.09.2017 5 z 5

Posledních několik stran knihy jsem probrečela, že jsem ani nevěděla jak. V knihách Morgan Matsonové je romantika vždy až na druhém místě. V této knize se hlavně jedná o rodinné pouto, lásku k otci a uvědomění si toho, že rodina je ta nejcenější věc, kterou máme. Perfektní příběh.

Evule114
Evule114
04.08.2017 4 z 5

Ačkoliv kniha byla hezky psaná a konec mě opravdu rozbrečel, tak nemůžu dát 5 hvězdiček. Ty okolnosti, proč se Taylor s Henrym a Lucy nebavila mi přišly povrchní. Čekala jsem, že se stalo něco vážného, když už to téma bylo dost smutné a ne, že se dvěma kamarádkám líbí stejný kluk a jedna bez vysvětlení uteče.