Léto bude ve čtvrtek (Deník mého horšího já)

Léto bude ve čtvrtek (Deník mého horšího já) https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126811/leto-bude-ve-ctvrtek-126811.jpg 4 7 2

Autor glosuje sám sebe i dnešní život s příjemně ironickým nadhledem, vypovídá o důležitosti vnitřního světa každého z nás, který umožňuje konfrontaci s tím, co nás obklopuje. 2. vydání.

Přidat komentář

Mruskulka
19.08.2020 2 z 5

Tenhle styl psaní není nic pro mě. Dlouho mi trvalo, než jsem se začetla. Dočteno jen díky čtenářské výzvy, jinak bych ji zavřela hned

kap66
27.01.2020 4 z 5

Malý balíček pocitů, postřehů a úvah. Zajímat bude hlavně ty, kteří Jana Schmida znají, byť třeba jen díky Ypsilonce. Připadá mi jako nearogantní, slušný člověk s širokým kulturním záběrem, citlivým pohledem na lidské vztahy, přírodu i celý svět a píše svěží češtinou, takže mě to zajímalo a bavilo zároveň. Pojato je to jako takové pásmo v próze, navazující asociace, jejichž souvislost jsem většinou pobrala (ale někdy jim rozumí asi jen autor sám). Témata jsou především osobní a lehce, lehoulince ekologická či politická – přece jen, rok vydání 1985 je znát; i mně přišlo, že v závěru jsou autorovy úvahy malinko posmutnělé, což přičítám v jeho případě spíš atmosféře 1. poloviny 80. let připomínající to šedé léto plné deště (viz název), než osobnímu životu, který vychází z této knížky jako šťastný a naplněný.

"Maliny taky ještě jsou. Jakub říká, že jsou veliké jako telata. Koukáš jak tele na nový vrata, říkával mi můj tatínek. A to mi zůstalo. Život je velký divadlo a pan redaktor by si přál, abych psal o tom, že život je velký divadlo, ale já mám zatím jen oči navrch hlavy a koukám jako tele na nový vrata, a tak vidím i soudruha redaktora Pavlíka.
Život je sice velkolepé divadlo, ale jeho zákonitosti jsou v maličkostech. Tak koukám, jak píšu, jestli to taky nedává nějakej řád a jestli to taky nejni i vo něčem jiným, a jestli v těch podrobnostech není takzvanej hlubší smysl. A je. Na to si vemte, pane redaktore, jed."


Autorovy další knížky

Jan Schmid
česká, 1936
1989  80%S očima navrch hlavy
1995  71%Léto bude ve čtvrtek (Deník mého horšího já)
1992  80%Třináct vůní: hry a texty z Ypsilonky
1995  80%Jak mě zabil slon
2008  0%Nejen prstem po mapě

Kniha Léto bude ve čtvrtek (Deník mého horšího já) je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě6x
Knihotéce6x
Chystám se číst2x