Letní kraťasy

Letní kraťasy https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473206/bmid_letni-kratasy-94j-473206.png 4 80 29

Kniha Letní kraťasy (obsahuje 4 novely + 1 pohádku) vás vezme hned na čtyři dovolené najednou. Projdete se bosky po vlhkém mechu v okolí Dolského mlýna, kde voní borovice a v noci vám svítí na cestu světlušky. Přesunete se v čase do Jinolic devadesátých let a připomenete si vůni plátěných stanů a praskání táboráku. Projedete se gondolou ve slunné Itálii a ochutnáte to nejlepší gelato na světě. A úplně nakonec se podíváte do Bulharska, kde vás bude do chodidel pálit zlatý písek a ze spaní budit zvuk cikád. Novely: Díky ti, Franzisko / Miriam Blahová -- Teorie prvního polibku / Theresa Black -- Jinolický trip / Jana Jánská -- Klíčové rozhodnutí / Sarah Parsley + pohádka - Tlapka a Hvězdička / Šárka Hieke.... celý text

Přidat komentář

Janis060
20.01.2024 5 z 5

Tohle mě úžasně bavilo, vtipné letní příběhy. I když jsem to četla v lednu u horkého čaje .

lenickakrasno
29.11.2023 5 z 5

Naprosto parádní sborník!


martineknatasa
30.09.2022 5 z 5

Příjemné čtení, moc se mi líbily všechny povídky. Vřele doporučuji.

mstychov
02.08.2022 5 z 5

Knížka plná novel se mi četla jedním dechem. Každý příběh měl svou vlastní zápletku a pointu. Všechny jsem si skvěle užila. Na léto ideální čtení. Nechyběla láska, záhada, zrada i rozřešení. Každá z autorek pojala novelu po svém. Každá má svůj vlastní osobitý styl. Kniha navíc pomáhá tam, kde je potřeba.

Těším se na další díla od autorek.

hazelfox19
27.07.2022 5 z 5

super oddechovka k vodě.

VeruMalfoy
02.01.2022 3 z 5

4 příběhy. Co mají společné? Léto a koupání, tedy až na čtvrtý, ten mi do letní nálady jaksi nezapadal. Působil tak nějak navíc. U dvou příběhů jsem měla dojem, že si jsou svým vývojem děje dost podobný. Knížka je odpočinková a opravdu letní.

medvídě
31.12.2021 4 z 5

(SPOILER) Tato kniha se ke mě dostala díky betování. Jinak je možné ji získat jako e-knihu (odkaz níže) a to zdarma.
Kniha je totiž dílo trošku zvláštní a to v tom, že se snaží zviditelnit dětský hospic v Brně - Dům pro Julii. Sama jsem o jeho existenci neměla ani tušení. Celý týn honoráře ve prospěch tohoto zařízení a čtenář má možnost také přispět.

Miriam Blahová: Díky ti, Franzisko
Příběh nás zavede do nádherné přírody Českého Švýcarska, konkrétně Dolského mlýna, který je většině z nás znám z pohádek Pyšná princezna nebo Peklo s princeznou.
Zde jsem si vybavovala místa z loňské dovolené. Hned bych se tam vrátila.

Theresa Black: Teorie prvního polibku
Autorka nám ukáže taje a zákoutí Benátek a jednoho průvodce.

Jana Jánská: Jinolický trip
Jana nás přenese do kempu v Čechách v 90. letech. Zde čtenáře nečeká jen klidná voda rybníka, ale i chvíle napětí.

Sarah Parsley: Klíčové rozhodnutí
Tentokrát se příběh odehrává nejen u nás, ale i ve slunném Bulharsku, kde si na začátek nedáme pozor na sluníčko, ale odměna za utrpení bude stát za to. A aby nám nebylo pouze teplo, ochladíme se s příchodem zimních svátků.

+se zde nachází menší literární překvapení. Takže vzhůru do čtení a příjemného léta s cestováním a láskou.

Lauramystic
07.12.2021 5 z 5

Super lehké a vtipné čtení na dovolenou či relax

divabara.zoz
15.10.2021 5 z 5

Pohodove cteni nejen na leto.

czerteek
13.10.2021 5 z 5

Super oddechovka za prázdniny jsem to stihla dvakrát a na Vánoce si dám opáčko.

Stázka1808
12.09.2021 4 z 5

I přes to, že nejsem cílová skupina, kniha se mi líbila.
V knize na vás čekají čtyři romantické povídky se špetkou humoru, každá povídka od jiné autorky. První dně povídky od Miriam Bláhové a Theresy Black se mi nečetly vůbec špatně. Obě měly něco do sebe a já bych je hodnotila jako lepší průměr. Nejvíce mě zklamala povídka od Jany Jánské. Ne proto, že by byla špatně napsaná, ale příběh se mi zdál nelogický. Navíc byla povídka zvláštně a rychle zakončená. Poslední povídka od Sarah Parsley se mi líbila ze všech nejvíce. Text se četl plynule a i jsem se u povídky upřímně zasmála. Postavy se mi zdály nejreálnější a dokázala jsem se do nich víc vcítit a vybudovat si k nim nějaký vztah.
Za mě jsou tedy Letní kraťasy fajn oddechovka, která neurazí. Navíc výtěžek jde na dobrou věc, což se mi moc líbí. :)

Renata294
07.09.2021 5 z 5

Kniha se mi velice líbila. Povídky jsou čtivé a vtáhnou do děje. Přečetla jsem ji jedním dechem, vřele doporučuji.

AndreaCekanova
28.08.2021

Myslím, že to bude ideální dárek pod stromeček, protože letní atmosféru dokázaly všechny příběhy navodit skvěle. Některé více jiné méně, ale každá věková kategorie si tam najde tu svoji na ááchárnu. Závěrečná pohádka se možná zdá být trochu mimo mísu, ale protože je kniha charitativního rázu a místo koupě můžete přispět na Dům pro Julii, dává nakonec i tahle závěrečná tečka smysl.

Katulinka69
28.08.2021 3 z 5

Jednohubky

Magrata15
03.08.2021 3 z 5

Krátké příběhy ideální na deku k vodě.
Povídky jsou krátké, četly se rychle, ale já osobně preferuji jiný žánr.
Každopádně jako nenáročné čtení určitě doporučuji.

Krukron
13.07.2021 3 z 5

Jak tak koukám, většinou se tady zatím komentáře hodně věnují tomu, co v této knize najdete. Povídky jsou dobré, ale za mě tak nějak průměr. Je pravda, že nejsem úplně cílovou skupinou. Ale na druhou stranu, je to pro mě sonda do toho, co by asi mohly rádi číst mladí lidé...YA literatury... Paradoxně se mi asi nejvíc líbila ta poslední, která je nejkratší a za mě má tak nějak nejblíž k tomu poselství a snaze podpořit DPJ. Za to především patří všem, kteří se na knize podíleli obrovský dík.

pogmanka
12.07.2021 4 z 5

Knížka splnila přesně to co slíbila. Společně s hrdinkami a hrdinou jsem si užila letní dobrodružství, navštívila cizinu, nebo se dostala do prostředí plného napětí a strachu o život. Všechny povídky byly něčím originální. U první se mi líbilo, že jsem se nenásilnou formou seznámila s historií jednoho mlýna. U druhé se mi líbilo malebné prostředí Benátek. U třetí se mi líbilo, že šlo o akčnější povídku a že jsme měli pro změnu hlavního hrdinu. U čtvrté se mi líbilo ztvárnění postav a hlavně to, jak tam bylo vidět, co dokáže pár let pod střechou s tchýní. Dodatečná pohádka o Tlapce a Hvězdičce byla pěknou a sladkou tečkou, ač si myslím, že tam nutně být nemusela, protože úplně nezapadá do celku. Takže pokud si chcete na chvíli odpočinout a zapomenout na starosti rozhodně doporučuju. Letní pohoda z toho úplně sálá.

boeink
06.07.2021 4 z 5

Nenáročné, odpočinkové čtení. Na začátek dovolené značka ideál.

Aggama
01.07.2021 5 z 5

Poslední roky nejsem moc intenzivní čtenář, ale tuhle četbu jsem si moc užila. Nemám moc trpělivost na sáhodlouhé popisy krajiny, míst a osob. Ale tady byla hlavně akce, pohoda, dobrodružství a napětí.
Celou knížku jsem zhltla ani nevím jak. Všechny povídky úžasně čtivé od začátku až do konce. Tleskám všem autorkam, smekám a děkuji ️

Anna_Malik_Ova
29.06.2021 5 z 5

(SPOILER) Letní knihu čtyř novel, kterou autorky napsaly s neskutečným nápadem pomáhat potřebným se náramně povedla. Níže popisuji proč si to myslím a proč knihu budu doporučovat všem lidem okolo.

První - Díky ti, Franzisko od Miriam Blahové
Příběh se odehrává v Českém Švýcarsku, konkrétně u Dolského mlýna. Sledujeme dvě nejlepší kamarádky, které se na cestu vypravily z rozdílných důvodů. Za prvé musím říct, že styl autorčina popisování byl skvělý. Po celou dobu čtení jsem si připadala, že tam jsem s nimi. Děj krásně ubíhal a já otáčela stránku za stránkou s pocitem vnitřního štěstí. Dýchla na mě atmosféra českého léta a prázdnin. Zážitek ze čtení je prostě na jedničku. Mělo to vše, co jsem si přála. Jmenovitě: letní láska, přátelství až za hrob, spaní pod širákem, lehkou erotiku, zklamání, rozchod a šťastný konec. Prostě perfektní oddechovka.

Druhá - Teorie prvního polibku od Theresy Black
Setkáváme se zase se dvěma kamarádkami, ale tentokrát odlétáme do Benátek. U téhle novely jsem se neskutečně bavila - fakt jsem se uculovala a smála. Byla psána lehce, čtivě a prostě vtipně. Popisy byly psány tak šikovně, že vlastně ani nevíte, jestli jste nějaké četli a zároveň přesně víte, o čem autorka píše a o co v příběhu jde. Tleskám a gratuluji. Jediné, co mě lehce zamrzelo byl konec, chtělo to ještě aspoň pár řádků navíc, ale chápu a vlastně… když jsem dočetla, tak jsem si sama v sobě chvíli filozofovala.

Třetí - Jinolický trip od Jany Jánské
S tímto příběhem se vracíme zpět do Česka a dokonce i do minulosti - konkrétně do devadesátek. Oproti předchozím novelám je tato neskutečně napínavá a akční. Naprosto nečekáte jakým směrem se bude vyvíjet a hltáte stránku za stránkou. Prostředí kempu zase skvěle plní zadání letního čtení. Kniha je zatím bravurně namixovaná a její čtení je opravdu zábava.

Čtvrtá - Klíčové rozhodnutí od Sarah Parsley
Dokonalá novela plná zrady, přátelství, sexu a lásky a ten pocit zadostiučinění? Třešnička na dortu a já tleskám.

Musím říct, že jsem z této knihy nadšená a to stále není konec. Čeká nás totiž bonusový příběh - lépe řečeno, pohádka.

Pohádka Tlapka a Hvězdička od Šárky Hieke
Krátký a krásný příběh sice na první dobrou nepasuje k ostatním novelám, ale vůbec není na škodu a nijak nepřekáží ba naopak. Odkáže vás zpět k nádhernému gestu, které autorky vymyslely. Pomáhat se prostě vyplatí. ️