Letmá známost

Letmá známost https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179584/letma-znamost-179584.jpg 2 11 8

Pátý román Heleny Němcové vypráví opět o hledání štěstí a střetávání lidského snění s realitou. Mladá učitelka pražské základní školy Hanka odjíždí v časném létě osmašedesátého roku na školení pedagogů do Písku. Ani pomyšlení na hodného manžela a pětiletou dcerku jí nezabrání ve vášnivém románku s učitelem z Hradce Tomášem. Oba jsou sebou posedlí, vědí, že našli toho pravého. Ani jeden však není ochoten bourat své manželství, a tak se jejich vztah pozvolna vytrácí. Po více než dvaceti letech se Hanka s Tomášem, oba ovdovělí, znovu setkávají a zdá se, že nic nebrání svatbě a společnému životu v lásce… Poutavé vyprávění o snaze začínat nový život tam, kde jsou léta utvořené pevné vazby a návyky a kde to, co bylo dosud součástí každodenního snění, naráží na nepřikrášlenou rovinu skutečnosti.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Eroika
více info...

ZÓNA
ZÓNA
26.10.2023 4 z 5

Reportážní román o lásce, jež dokáže být krásná i netečná. Ženský, výborně pojatý pohled na soužití muže a ženy, na jeho nálady, postoje, náhledy; psaný až příliš slušnou formou, ale drobný nedostatek lze snadno přejít.
Výjimečnost útlého románu najdete v jeho hloubce. Zažijete mrazení v zádech, radost z obyčejných pocitů, ale také pochopíte, že nikdy člověk není pánem svého osudu.
Velice uvěřitelné, ač jednoduše psané, stylově velice povedené a bez výraznějších pasáží, které by mohly nudit.
Smířit se s mnohými úskalími života je někdy nad lidské schopnosti.
Paní Němcová stvořila obyčejný příběh několika lidí, na kterém je snadno rozpoznatelný strach, jenž je schopen udolat nejednoduchý záměr dvou lidí.
Přesto nejde nikdo odsoudit. Život dovede být NEBE, PEKLO i RÁJ. Pokud přečtete, dozvíte se více...

gargamelka
gargamelka
29.01.2019 4 z 5

Nebe, peklo, ráj. Hra nebo motiv v životě? Kniha o životě, pobláznění, lásce, která si k sobě cestu najde, ale... Souhlasím, že časové linie jsou ve velkém rozestupu.


Jana283
Jana283
06.07.2018 1 z 5

Literatura? Tak trochu ztráta času...

NikolaVyb
NikolaVyb
05.03.2018 1 z 5

První kniha od této autorky a bohužel poslední. Další díla mě po této zkušenosti prostě nelákají. Kniha na mě celou dobu působila jako jasný důkaz toho, že autorka píše divadelní scénáře. Je uchvátaná, plná dialogů a monologů. Chyběl mi aspoň nějaký popis postav, situací, míst. Zkrátka cokoliv, co si člověk dokáže skládat v hlavě. Bez ničeho je to opravdu těžké.
Vadil mi také styl psaní. Občas jsem se pozastavila nad tím, že bez zjevné změny najednou mluví jiná postava nebo se děj v jednom odstavci (nebo jedné dlouhé větě) posunul o velký časový úsek.
Příběh jednoduchý, konec hloupý, styl mi nevyhovoval. Za mě nedoporučuji.

Jana_Hlus
Jana_Hlus
01.01.2018 4 z 5

Tuto knihu jsem přečetla na jeden zátah. Velmi zajímavé téma, věřím, že takové příběhy se odehrávají v reálném životě a autorka jej dokázala dobře popsat. Je ale škoda, že více nerozepsala další dějové linie, třeba život Tomáše v Hradišti, a také život Hany byl hodně zjednodušený. Mihlo se tam i velmi zajímavé téma roku 1968, dále nemoc jejího manžela atd., a to vše bylo tak nějak popsáno "letem světem", jakoby autorka pospíchala, aby už honem tento příběh dovyprávěla. Moc literární kvality jsem v knize nenašla, ale příběh na mě skutečně zapůsobil a budu nad tím ještě přemýšlet. A určitě si přečtu i další autorky knihy. (4/5)

simonabr
simonabr
28.04.2014 3 z 5

Téma zajímavé, ale vyznělo vcelku plytce a trochu hluše, čekala jsem větší hloubku prožitků, což u předchozích knih bylo a člověk si některé jejich části pamatuje, tady se to bohužel určitě nestane a už za pár dní se mi kniha vykouří z hlavy.

koprifka
koprifka
29.03.2014 2 z 5

Zmítání se mezi rodinou a jejím zázemím a domělou láskou a pak už jen důchodový věk - velké časové odstupy a skoky jednotlivých dílů vyprávění. Co dělaly postavy mezi tím, Jak se vyvíjely jejich životy? A dosti rozpačitý závěr k tomu- přečetla jsem, ale nevrátím se k ní.

RADOST
RADOST
05.01.2014 2 z 5

Žena vzpomíná na svou mimomanželskou známost, na sílu svých citů tehdy v mládí, když ji prožívala. Tehdy byla tato zakázaná láska prioritní. Ve stáří jsou bývalí milenci ovdovělí, znovu se sbližují, zdánlivě jim nic nebrání ve štěstí. Jenže vlastní životní priority se u ženy již změnily... Soudím, že nejlepší na knize je její obálka.

Autorovy další knížky

Helena Němcová
česká, 1937
2007  73%Andula a ty druhé
2005  82%Irena
2013  49%Letmá známost
2011  66%Jeden život navíc
2012  68%Zastávka na znamení

Kniha Letmá známost je v

Přečtených18x
Knihotéce2x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x