Letenka do neznáma aneb Rozhovory přes oceán

Letenka do neznáma aneb Rozhovory přes oceán https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471490/bmid_letenka-do-neznama-aneb-rozhovory-p-HUp-471490.jpg 4 41 10

Fascinující příběh Elišky Krausové-Chaves, sestry spisovatele Ivana Krause, politologa Michaela Krause a moderátora Jana Krause, která na jaře roku 1968 vyrazila do Kolumbie zdokonalit svoji španělštinu, jako by jela na Slapy! „Nic jsem předem nevěděla, vypadalo to jako zajímavá, dobrodružná cesta do neznáma. Brzy jsem pochopila, že Amerika je jiný pohled na svět, jiný pohled na život, trošku jakoby jiné století,“ vypráví v rozhovoru s moderátorem Českého rozhlasu Vladimírem Krocem. Když přišla 21. srpna okupace Československa, rozhodla se v Kolumbii zůstat. Díky silným genům a lásce osudového muže dokázala zvládnout nejrůznější nástrahy a vystoupat vysoko na společenském žebříčku. V jejím strhujícím životě se objevují známí herci, básníci, umělci, učenci, bohatci, dobrodruzi, váleční hrdinové, diktátoři, prezidenti. Elišku poznáváme nejen jako profesorku francouzštiny na univerzitě v Bogotě, ale i jako telefonní spojovatelku, prodavačku paruk, manažerku knihkupectví či příležitostnou televizní herečku. Současně nám dává nahlédnout do životů Kolumbijců a do historie neobyčejné rodiny Krausových zpopularizované zejména nejstarším bratrem, spisovatelem Ivanem Krausem a nejmladším Janem. „Eliška drží slovo, nenechá si nic líbit od nikoho, chodí včas, a pokud jde o rodinnou loajalitu, jako by patřila do románových postav nejslavnějších mafiánských rodů. Umí být diplomaticky shovívavou, stejně jako nekompromisně a pevně přímou,“ popisuje svoji starší sestru známý herec a moderátor. Vše, co se dočtete v této knize, jeho slova potvrzuje. Vyprávění nechybí typická „krausovská“ přímočarost a charakteristický humor, čtenář zároveň ocení krásný jazyk a styl, kterým se Eliška Krausová po tolika letech na jiné polokouli vyjadřuje. Text doprovází velké množství fotografií z rodinného archivu.... celý text

Přidat komentář

hanap
včera 5 z 5

Pěkně popsaný životní osud jedné milé a statečné ženy, která odjela nalehko z domova do světa a neztratila se v něm.

Janina2609
30.04.2023 5 z 5

"Přijela jsem do Kolumbie jako bych jela na Slapy."

Příjemný rozhovor Vladimíra Kroce s Eliškou Krausovou-Chavez, který vznikl v období pandemie. Dozvíte se něco o rodině Krausových, Eliščině vycestování do Kolumbie (i proč zrovna tam), o počátečních útrapách, lásce, stesku i kariéře. Na obálce knihy je uvedena zmínka o krásném jazyce a stylu, kterým se Eliška Krausová vyjadřuje, zcela s touto poznámkou souhlasím.


Pišingr
03.02.2023 4 z 5

Mám ráda rozhovory, mám ráda biografie a Vladimír Kroc je můj oblíbený moderátor a Krausovi zajímavá rodina. Sečteno a podtrženo = kniha, která stojí za přečtení. Nedokážu si představit, že bych žila tak daleko od rodiny jako paní Eliška...

Jirinamac
29.11.2022 5 z 5

Mám ráda skutečné životní příběhy a život Elišky Krausové je zajímavý. První část pojednává o životě v rodině, kde každý člen byl osobnost, která se chtěla prosadit a později se dostali každý do jiného konce světa, ale i tak rodina byla stále stmelená. V druhé části se dozvíme o životě v Kolumbii, ať soukromém, tak i profesním. Příjemné čtení probíhá formou rozhovorů s Eliškou a autorem.

SilviiM
08.09.2022 4 z 5

Zajímavá kniha. Vůbec si nedokážu představit, že bych někam odjela na určitý čas a pak se nemohla vrátit domů. Ale paní Eliška to zvládla, dokonce se dokázala vypracovat v cizí zemi. Vyprávění o životě v Kolumbii i o svérázné rodině Krausových bylo moc fajn. Klidně víc takových hezkých knih.

NannyOgg24
03.07.2022 5 z 5

Nádherná kniha s laskavým humorem, který se rodině Krausových vlastní. S životním optimismem překonávají i stinné stránky života.

Odehnalka
23.04.2022 5 z 5

Zajímavý knižní rozhovor s Eliškou Krausovou, starší sestrou moderátora Jana Krause (díky rozhovoru dostáváte nový pohled na jeho osobu, kdy se třeba chopil plně starosti o rodiče apod.). Člověk se toho mnoho dozví o její rodině, nejen o dalších úspěšných sourozencích, ale také rodičích. Nahlédne, jak to funguje v Kolumbii a jak tam prožívá svůj život. Zajímavé a velmi čtivé. Klidně bych uvítala, kdyby kniha byla delší ještě o pár otázek.

PetraDD
17.04.2022 3 z 5

zajimava knizka o pani Elisce Krausove. Pro me nepochopitelne, jak tam mohla zustat cely zivot. Nektere useky knihy byly velmi zajimave, nektere az moc zdlouhove a moc do detailu.
Ale knihy formou rozhovoru mam moc rada.

Lukyn96
12.12.2021 4 z 5

Krausovi jsou opravdu zajímavá a úspěšná rodina. O paní Elišce jsem se vlastně dozvěděl až díky této knize a ukázalo se, že o její osobě rozhodně obě uvedené charakteristiky také beze zbytku platí. Obdivuji paní Elišku, že se tehdy rozhodla opustit domov a bez jasného plánu zamířila tisíce kilometrů daleko. Vyšlo to, v Kolumbii se přes určité potíže dokázala prosadit. Sám bych životní příběh paní Elišky v něčem potřeboval následovat, jelikož ve studiu španělštiny se považuji za věčného začátečníka.

rozvera
29.07.2021 5 z 5

Poutavé vyprávění ,vedené formou rozhovoru, paní Elišky ze známé rodiny Krausů o její dobrodružné cestě na strýcovo pozvání do Kolumbie, kde posléze zakotvila, provdala se a prožila velmi zajímavý život s manželem od skromných začátků až po zakotvení ve vyšších společenských kruzích .Pro čtenáře, který o této exotické zemi mnoho neví, je knížka přínosná a podána čtivě a s humorem, který je vlastní jí i bratrům. Text je doplněn řadou fotografií, což umocňuje zážitky z celé knížky.