Let plachého čaroděje

Let plachého čaroděje https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144195/let-placheho-carodej-144195.JPG 5 4 2

Dobrodružný román pro mládež. Příběh českého cestovatele Jana Viléma Helfera (1810-1840), který tragicky zahynul na Andamanských ostrovech při útoku domorodců.

Přidat komentář

Rup
06.11.2018 5 z 5

Na monografii příliš poetické, na dobrodružství příliš poetické, na literaturu faktu příliš poetické. Faktografického materiálu měl autor k dispozici poskrovnu, tak si příběh vysnil. Ale krásně. Doporučuji.

tenax
24.09.2017 5 z 5

Tak tohle je velmi příjemné překvapení. Dal jsem se do čtení jen v rámci kompletace vlastní sbírky edice Karavana a objevil vynikající knížku. Nejen tím, že připomíná nespravedlivě zapomenutého českého přírodovědce a cestovatele Helfera a jeho cestu po Orientu (1836-40), která sama o sobě byla dobrodružná a vzrušující. S karavanou velbloudů projel Mezopotámií, na prvním parníku plul po Eufratu do Basry, na slonech pronikl do pralesů Barmy. Kniha je psána jakoby pohledem jeho ženy Pavly, která ho na cestě doprovázela, zpočátku jen proto, že byla jeho manželkou a považovala to za svou povinnost, postupem času se ale stala jeho nejbližší spolupracovnicí a partnerkou – odjela jako žena přírodovědce, vrátila se jako přírodovědec. To v první polovině 19. století určitě nebylo běžné. Je to napínavé, místy i lehce humorné čtení, i faktograficky zřejmě přesné, protože autor vycházel z pamětí Pavly, pozdější hraběnky Pauline Nostitz, publikovaných v roce 1873. Knížka rozhodně stojí za přečtení a je škoda, že docela zapadla (jako Helfer sám…).