Let do nebezpečenstva

Let do nebezpečenstva https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73316/let-do-nebezpecenstva-73316.jpg 4 497 84

Posádka lietadla skolabuje po konzumácii pokazeného jedla. Aj cestujúci, konzumujúci rybu, zápasia o život. Medzi tými, ktorí jedli niečo iné je vyslúžilý pilot, a ten sa v spolupráci s navigačným centrom podujme s lietadlom pristáť...

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Thrillery

Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Flight into Danger , 1958


více info...

ludek.n
ludek.n
18.03.2024 5 z 5

Rutinní let 714 Kanadské společnosti příležitostných letů z Winnipegu do Vancouveru se vinou špatného jídla proměnil v dramatický boj o život. Otravou jsou postiženi jak cestující, tak posádka a do pilotního křesla čtyřmotorového kolosu musí usednout bývalý válečný pilot, který však seděl v kokpitu bojové stíhačky naposledy před dvaceti lety. Odborník na letectví John Castle dodal specifikace a technické podrobnosti, bestsellerista Arthur Hailey přidal charaktery, dramatickou zápletku a vlastní příběh. Výsledkem je jeden z nejúžasnějších katastrofických thrillerů všech dob. Úderný, realistický, přesvědčivý, krystalicky čistý, úsporný v použitých výrazových prostředcích, přesto s neuvěřitelnou vypovídací schopností. Pánové se s ničím nepárali a zaměřili své úsilí na autentickou reportáž. Okamžitě jste na stejné vlně a přímo na palubě onoho nešťastného letu 714. Společně s Georgem Spencerem, doktorem Bairdem a letuškou Janet Bensonovou prožíváte všechny dramatické chvíle jejich nočního dobrodružství. Tohle je slabikář všech katastrofických příběhů, dokonalý a i po letech neuvěřitelně čtivý.

Han-nah
Han-nah
26.02.2024 4 z 5

Mám ráda Haileyho a tato brožovaná kniha z poličky do "Výzvy" a pro mě další velké plus, že je napsaná ve slovenštině. Jsem generace Československa a tento jazyk mi je hodně blízký.
Napínavý příběh na palubě letadla čtenáře uchvátí. Samozřejmě se musí oprostit od toho, že dnes je technika úplně jiná.


KarelKeslly
KarelKeslly
07.02.2024 5 z 5

Mám to doma jako LP a tato dramatizace se mi zdá o něco lepší než film i kniha, ale může to být tím, že jsem se k filmu a i knize dostal až poněkud později a znám to téměř doslova, páč si to pouštím co chvíle... hihihi
není co vytknout, jednoduchý a napínavý příběh, ale když si člověk uvědomí, kolik náhod bylo na začátku a i v průběhu letu, tak si řekne, že to není možné, ale je, protože takto náhody fungují :))

Pine
Pine
20.01.2024 4 z 5

Jediná noc s dramatickými událostmi po otravě jídlem na trase Winnipeg – Vancouver. 
Poslechnuto na ČRo, skvělá dramatizace, skvělí herci - chvílemi jsem měla pocit, že sedím na palubě letadla.

„Mayday, mayday, mayday. Zde 714, letadlo Kanadské společnosti příležitostných letů. Jsme v nebezpečí. Oba piloti a několik cestujících jsou postiženi otravou žaludku. Kapitán a pilot jsou v bezvědomí. Hovoří George Spencer. Jsem jedním z cestujících, nouzově zastupuji pilota. Létal jsem ve válce, mám za sebou asi tisíc letových hodin, ale pouze na jednomotorových stíhačkách. Naposledy jsem měl letadlo v ruce před dvaceti lety. Tak, a teď najděte urychleně někoho, kdo mi bude rádiem dávat pokyny, co mám dělat, abych tuhle strašnou bednu dostal na zem.“

Verika
Verika
16.01.2024 4 z 5

Napínavá kniha o letu z Winnipegu do Vancouveru, která nemá moc stránek. Rychle přečteno. Malinko na mě technická.

mgeisselreiter
mgeisselreiter
13.12.2023 4 z 5

První kniha Haileyho a hned povedená. I když namísto detailně propracovaného příběhu jde "jen" o velmi jednoduchý děj, čte se výborně, má to spád a je to prostě taková ochutnávka toho, co autor umí. 75%, 13. 12. 2023.

twigxi
twigxi
16.10.2023 4 z 5

Skvela, napinava kniha. Cetla jsem do Ctenarske vyzvy a priznam se, ze jsem nemela velka ocekavani. Od knihy jsem se ale nemohla odlepit. Moc me bavila.

walkingdead
walkingdead
06.10.2023 5 z 5

Nevěděl jsem večer, co číst, tak jsem sáhl do knihovny po téhle knížce, kterou tam mám asi 20 let, nic extra jsem od toho nečekal... a dal jsem to na jeden zátah. Kniha se dobře se čte, má jednoduchý děj a neustále drží čtenáře v napětí. Trochu matoucí je, že se tam opakovaně zmiňuje, že George Spencer nepilotoval letadlo 20 let, od války, tu časovou osu si evidentně upravil překladatel, protože kniha v originále vyšla v roce 1958 (ještě o 2 roky starší je televizní film se stejným názvem podle scénáře Arthura Haileyho, takže předpokládám, že půjde o stejný příběh a je tedy zajímavé, že v tomto případě vznikl film dříve než kniha). Celkově mi to sedlo, včetně toho téměř dokumentárního popisu různých (i banálních) činností jak v letadle, tak hlavně na letišti.

Carpinus-CZ
Carpinus-CZ
07.08.2023 4 z 5

Čtivé, Haileyho klasika, se svým pomalejším tempem čtení to byla asi první knížka, kterou jsem zvládl přečíst za jediný den. Pro laika je především ve druhé polovině novely s ohledem na děj poměrně dost detailů z oblasti řízení letadel, ale i s tím si autor poradil přijatelně i pro běžného čtenáře, který není z oboru letectví ..
Hodnocení 4*

Ladys
Ladys
31.05.2023 5 z 5

Nasaďte si masky, letíme střemhlav!
A kdo letadlo řídí?
A pak masky sundejte a dočtěte, jak to s letadlem dopadlo!
Krátká kniha, po které jsem byl napěchován adrenalinem až po kapitánskou čepici.
Chtěl jsem dál otáčet stránky, ale už žádné nebyly.

Mateo67
Mateo67
22.03.2023 5 z 5

Neplánované, a o to báječnější. Po více letech jsem nedávno cestovala letadlem. A hned druhý den po příletu domů mi v knihobudce padla jako první do očí tato kniha. Brožované vydání z roku 1986 a ve slovenštině k tomu. Střih a já byla zase mladá a hltala opět toto vydání, které se mi (i tenkrát) podařilo sehnat. V publikování určitých knih byli na Slovensku před revolucí mnohem pružnější, průbojnější a úspěšnější než u nás.
Užila jsem si to parádně! Prostě Hailey je jen jeden! A kdo jste mí vrstevníci, vy mému vytrženíurčitě rozumíte:-).
P.S. Vedle Letu na mě na poličce v budce mrkala i Konečná diagnóza. Už taky změnila adresu:-).

DomYell
DomYell
17.03.2023 5 z 5

Vemte si pasy, pristavame! Vyborna kratka kniha. O adrenalin tady neni nouze. Dej, leti stejne rychle, jako letadlo a vy budete do posledni chvile trnout, jak to dopadne.

Pri cteni jsem si vzpomel na nejaky rozhovor s nekym od letadel a ten rikal... ze je dobre, ze cestujici neslysi, co se deje v kabine pilotu..jinak by vetsina z nich uz neletela. Neni vyjimkou, ze sem tu a tam se na letadle neco pokazi..

Letu zdar!

danizna
danizna
18.01.2023 5 z 5

Arthur Hailey se do vás zakousne od první věty a nepustí až do poslední.
Ano, příběh náhle skončil... Ale stejně rychle i začal...

Luigi1
Luigi1
23.12.2022 5 z 5

ještě teď jsem rozechvělý z krásného děje.

rm
rm
15.10.2022 5 z 5

Přečteno během jednoho odpoledne. Má to "grády". Plný počet! :-)

Tatrman
Tatrman
12.08.2022 5 z 5

Nejlepší kniha resp. "knížečka" od autora. Má spád, napětí a dostačujících 122 stran, aby vaše oči připoutala k řádkám a vy jste proletěli dějem stejně velkou rychlostí jako její hlavní aktéři.

malýčtenář
malýčtenář
19.01.2022 5 z 5

Asi moje první kniha od tohoto autora, ale o to napinavější. Dramatické chvíle na palubě letadla nás udrží v napětí až dokonce. Kniha na jedno odpoledne nás nenechá vydechnout. Doporučuji .

Ladislav73
Ladislav73
12.01.2022 5 z 5

„Sedm set čtrnáct volá všechny stanice! Mayday, mayday, mayday! Jsme v kritické situaci. Ozvěte se! Přepínám.“

Knihu jsem četl v mládí a tenkrát mě úplně pohlitila. Po té jsem přečetl i všechny ostatní autorovi knihy.
Nyní jsem knihu poslouchal ve výborné rozhlasové adaptaci, která je spíše filmem beze obrazu.
Doporučuji.

Meda77
Meda77
25.11.2021 4 z 5

Opět jedno drama na palubě od autora, který to s těmi plechovými bazmeky umí. Ačkoli ve vymezeném prostoru, přesto udrží v napětí. Pro fanoušky letadlových dobrodružství, kromě flirtování s letuškami asi povinnost. Červená knihovna si tu místo nenajde, jelikož žádné šmajchlovačky na toaletách nejsou. Ale k tomu není kniha určena takže čtěte. Průměrné 4starsy.

katy87
katy87
09.05.2021 2 z 5

Během letu jsou oba piloti a jiní pasažéři otráveni jídlem. Pilotování se ujímá jeden z pasažérů, prakticky nezkušený. Kniha mapuje průběh letu, krizovou komunikaci s pevninou a přistání. Nic víc, nic míň. Mě osobně to naprosto neskutečně nudilo. Jsem asi zmlsaná jinou akční literaturou, ale já čekala nějakou zápletku, něco navíc. Vlastně od prvních stránek víte, o co půjde a to na konci i dostanete. Akorát já jsem měla asi jiné očekávání - ani atmosféru prameníci z této krizové situace jsem v knize necítila vůbec.