Let číslo TPA 545

Let číslo TPA 545 https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24298/let-cislo-tpa-24298.jpg 4 129 24

S mistrovstvím sobě vlastním spojil Crichton v tomto románu napětí s autentickým prostředím letového provozu. Letadlo na lince z Hong Kongu se dostane do fatálních turbulencí a celý vnitřek kabiny je zničen. Přesto se letadlu podaří přistát a následuje vyšetřování vedené za velkého zájmu znepokojené veřejnosti. Současně však probíhá velký obchod mezi výrobcem tohoto typu letadel a Čínou, a tak někteří lidé mají velké obavy z možných závěrů o příčinách nehody…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Knižní klub , Baronet
Originální název:

Airframe , 1996


více info...

Přidat komentář

madem
06.08.2022 5 z 5

Knížka mě nadchla, silná hrdinka, i když knihu napsal muž. Vše udělá, vše zařídí, vše ví.
Jen nechápu, proč má tedy další kolegy, když by to zvládla i bez nich.

Terror
28.07.2022 3 z 5

Čekal jsem větší katastrofu. Místo boje o přežití v poškozeném letadle, se mi ale dostalo místy nelogického vyšetřování podivného incidentu. Kniha je napsána čtivě, hlavní hrdinka je sympatická, chvílemi ovšem připomíná superhrdinku, která na všechno přijde a navíc je fyzicky zdatná. Na pozadí vyšetřování se odehrává druhá rovina knihy, která se však s oním vyšetřováním prolíná. Souboj o moc a peníze a všechny ty špinavosti, které s tím souvisí. A nesmím zapomenout na novinářské hyeny a honbu za senzací za každou cenu. Konec mne trochu zklamal, ale jak jsem psal na začátku - Čekal jsem větší katastrofu.

Návrh: Když se vzduch kolem křídel letadla tetelí, nemohlo by se letuškám říkat tetelušky? :)


denib
28.07.2022 4 z 5

Oceňuji, kolik jsem se toho dozvěděla o letadlech, ať už o jejich konstrukci nebo o politice a obchodu s nimi. Líbilo se mi téma. A většinou mě to opravdu bavilo. Od začátku bylo ale jasné, co se s letadlem stalo (i když ne jak), takže mi celé vyšetřování přišlo trochu nelogické a zdlouhavé. Některé scény byly také podle mě dost přehnané.

Metroušek
10.09.2020 2 z 5

Crichton mi hodně chybí, byl to vizionář, něco jako Elon Musk nebo Steve Jobs. To ale také znamená, že se mu leccos nepovedlo. A právě tahle kniha patří mezi ty, které tu laťku nepřelezly.

Arev122
09.04.2020 3 z 5

Skoro všichni čtenáři byli nadšeni, ale mě tentokrát román moc nebavil. Pro mě málo opravdového dobrodružného děje a příliš mnoho technických popisu a údajů.

čef
06.03.2020 5 z 5

Opravdu dramatický a poutavý příběh o tom jak složitá mašina je letadlo a co všechno se může podělat. Zvláště pokud se kolem toho vyskytnou vykukové, které z toho chtějí pro sebe lepší postavení a více peněz. A nejen v oboru, ale také v médiích. Pro mne je nejvíce významná věta: „Realita je to, co média předvedou…“, vidíme to pořád okolo nás, jaký je to cirkus. Toto je velmi dobrá kniha, všestranně propracovaná a podložená, ale pořád jenom kniha. Bůh ví jak je to vše ve skutečném životě, ještěže se s tím ale nemusíme trápit.

denniys
23.12.2018 4 z 5

Napínavý detektivní příběh plný technických detailů..dobře se to četlo, bavilo to, napětí nechybělo a zejména se jednalo o přitažlivou zápletku - a totiž bezpečnost letového provozu..je jasné, že bezpečnost je to poslední a jde hlavně o politiku, mocenskou hru a ohromné peníze.. kniha zajímavá a rozhodně dobrá, ale za chvíli mi splyne s množstvím dalších..

Igor1311
26.09.2018 5 z 5

hned po prvých stránkach sme vtiahnutí do deja, ktorý neustále graduje. sem tam sa vyskytli zdlhavé opisné pasáže, no po rozbehnutí vyšetrovnia nehody som si ani neuvedomil, že som už knihu prečítal. na príklade Draka vidieť, ako prebieha konkurenčný boj medzi veľkými firmami a ako sa robí ,,senzáciechtivá" žurnalistika

zahadum
22.09.2018 5 z 5

Zaujímavý opis pozadia leteckého priemyslu v USA a silný vplyv médii na celonárodnú mienku. Je to špekulácia a silný zákerný konkurenčný boj kde sa nikto s nikým nehrá. Cestujúci je posledný element v tomto chamtivom biznise ktorý postupne zožerie sám seba. Autorovi patrí vďaka za ďalší verný až maniakálny opis a realistický pohľad tam kam sa bežne nepozrieme.

de_baques
04.07.2018 5 z 5

Výborná kniha, pátrání na které má Casey jen několik dní se podobá Případu dívky v tísni, tenhle styl zkrátka autorovi sedí

Radous79
11.07.2017 5 z 5

Perfektní kniha! Donutila mě hledat informace o fiktivním Nortonu N-22 na internetu. :-))

kyssling
13.03.2017 5 z 5

Přečetl jsem to tak rychle, že si ani neuvědomuji jestli to mělo nějaké nedostatky :-)

cantona
07.11.2016 4 z 5

Michael Crichton opět nezklamal. Opět se v knize zaobírá nějakým problémem(tentokrát je to letadlo), kde je dost často do podrobna popisována nějaká technická věc, která by mohlo čtenáře od čtení odradit jako nudná část knihy. Ano to mohla, ale pokud je s tímto jevem čtenář smířen a ví jakým stylem Crichton píše (jako třeba já), tak se nad tím povznese a vydrží až do konce, protože chce vědět jak to vlastně s tím letadlem vlastně je! Za mě čtyři hvězdy. Jen škoda, že tato kniha nebyla zfilmována narozdíl od jiných od Crichtona.

Eldar80
15.07.2016 4 z 5

Crichton pomocí znalostí letového průmyslu vytváří technický detektivní příběh. Pátrání po příčině dopravní nehody totiž závisí pouze na vyspělosti techniky a pracovitosti týmu kontroly havárií. Nehledá se tak pachatel, ale příčina technické závady. Přesto je děj napínavý, protože situace se mění každou hodinou. Vlastně ani nevím nakolik byly postavy literárně propracované, protože mě fascinoval popis letadel, jejich výroba až prodej. Postavy se chovaly natolik uvěřitelně, že se člověk začal podivovat nad jejich chováním až na konci, kde to bylo autorovým záměrem. Svým způsobem to byla naučná literatura rozprostřená v napínavém příběhu, protože děj trvá pouhých pět dní. (Koho obtěžují popisy technických detailů, měl by se knize vyhnout.) 90%

Zuzu88
15.01.2015 2 z 5

Příliš rozvláčné,detailní,až ubíjející..Autor patří k mým oblíbeným,ale tuto knihu řadím na spodnější příčky.

bagger95
30.11.2014 5 z 5

Pokud máte zájem o nahlédnutí do útrob letecké fabriky, zatím jsem neobjevil knihu, kterou bych mohl více doporučit. Ačkoliv se jedná o smyšlený příběh, mnohé situace jsou nepochybně převzaty ze skutečnosti (praktiky soupeřících výrobců, dělníci bojující za udržení továrny v chodu, zákulisní intriky atd.). Knihu jsem získal zadarmo při "výprodeji" ve škole, což považuji za obrovské štěstí.

BTW: zkratka "TPA" je podle mě mixem dvou leteckých společností: Trans World Airlines (TWA) a Pan American World Airways (PA). Ale jde jen o můj odhad. :)

vysypanel
26.05.2014 4 z 5

Zajimavý pohled do zákulisí výrobce letadel. Poutavě napsáno

kocour_mikeš
24.10.2013 3 z 5

Kratší kniha s přímočarým příběhem o vyšetřování, které má spád a dobře se čte, dávám 60%.

Ječmínek
13.09.2013 2 z 5

Nuda, nuda, šeď, šeď! A to je Crichton můj oblíbený autor!

Phoenix16.cz
04.08.2013 3 z 5

Tuhle knížku si na svém pomyslném žebříčku Michaela Crichtona dám na spodnější příčky. Zápletka je poměrně zajímavá, rozjed knihy, kdy se dovídáme hlavní postavy a co se bude řešit, je dobrý. Bohužel prostředek knihy se věnuje jen a jen vyšetřování, která v podstatě stále nikam nevedou a tím pádem se téměř nic neděje. Nakonec se "správnou odpověď" dozvíme, ale po tom rozcamraném obsahu je to jak když po mírném větříku přijde tornádo, přežene se a je konec. Sice je čtenář nakonec spokojen, protože se dověděl vše, co potřeboval, ale bohužel akce na začátku a na konci nestačí. Zbytek je poměrně ubíjející.

Štítky knihy

thrillery

Autorovy další knížky

Michael Crichton
americká, 1942 - 2008
1993  88%Jurský park
2008  82%Kmen Andromeda
1994  83%Pojídači mrtvých
1998  87%Koule
2006  82%Říše strachu

Kniha Let číslo TPA 545 je v

Právě čtených3x
Přečtených182x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených8x
Knihotéce108x
Chystám se číst29x
Chci si koupit6x
dalších seznamech4x