Let čarodějnice aneb Civilní dobrodužství

Let čarodějnice aneb Civilní dobrodužství https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12936/bmid_let-carodejnice-aneb-civilni-dobrod-nhJ-12936.jpg 3 54 8

Hlavní hrdina románu je obyčejný devětatřicetiletý Pražák. Jediné, co jej odlišuje od masy okolních bezejmenných, je, že hned v úvodu nedopatřením zabije jiného bezvýznamného občana. Pochybnosti, výčitky a drobné psychické výmyky se u něj začínají dostavovat až postupně, na pozadí dalšího děje. V něm nescházejí ne vždy chytré a krásné ženy, poněkud komická a nenaplněná láska, a filmy, jakkoliv spíš staré a špatné, než nové a dobré. Nic z toho hrdinu nepřipoutá k přítomnosti natolik, aby se nakonec nepokusil z toho všeho uprchnout. Město v jiné evropské zemi, kde se pokouší zakotvit, naučit se podle stručného turistického slovníku dosud neznámý jazyk a začít nový život, jej zprvu okouzlí. Avšak po roce, naplněném pochybnou obživou a nečekaně vřelými vztahy s jistou vdanou maďarskou emigrantkou a její nepravou budapešťskou tetou, která se živí jako druhořadá věštkyně, se vrací zpátky do srdce Evropy. Když nastupuje do letadla, má dojem, že má za sebou nejnáročnější dobrodružství svého života. V tu chvíli netuší, že to nebylo nic proti tomu, co ho čeká po přistání.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Argo
více info...

Přidat komentář

Melanka
01.12.2019 3 z 5

Knihy a filmy o plácajících se životem čtyřicátnících jsou mi z duše protivné. Tahle knížka mně chvílemi protivná byla velmi a chvílemi mě bavila. Některé obraty a obrazy byly kouzelné, celkový dojem nic moc.

Alex_Jura
05.12.2018 2 z 5

Nějak jsme se nesešly... kniha a já. To, co mě na jiných Haklových knihách a textech baví a zajímá, tady kdovíproč dostává jiný podtón... možná se k ní vrátím, nevím...


kitja
11.05.2018 5 z 5

Let Čarodějnice mne sice v průběhu dvakrát trochu naštval, nejdřív když jsem si myslel že to bude o vraždě, pak o drogách a to spojení a navazování my přišlo trochu umělý. Ale pak se to v tom Portugalsku tak dobře spojilo a ukázalo se, že je to o životě a o tom, jak s ním chce člověk naložit. A k tomu všechny ty kouzla, vztahy, kamarádský, milostný, rodinný. Moc dobrá věc a tohle mi stojí za to citivat: “Na chodnících postávalo tolik nevratně utahaných, vyšisovaných lidí, že to nešlo nevidět. Lidí, které už nečeká žádná budoucnost, protože se nechali odkráglovat vlastními nadějemi. Protože dopustili, aby jim mediální buchar vymlátil z makovice i poslední vzpomínku na to, jaké to je, když moucha leze po skle, z kafe se kouří a člověk nikam nemusí.” Asi pro mne zatím nejsilnější Hakl.

Abulafia
12.01.2018 3 z 5

Doteď jsem nevěděla, že čtení knihy může fyzicky bolet.

Není to špatná kniha. Něco v ní je, ale já nejsem cílová skupina. Nemám ráda příběhy o čtyřicátnících, kteří hnilobně probublávají životem odnikud nikam. Navíc se mi nečetla dobře. A to jsem zvyklá na knihy, které jsou komplikované a vyloženě špatně se čtou. Let čarodějnice se nečte špatně, spíš tak nějak nepříjemně; zůstává po něm pachuť jako po přesmažených hranolkách ve smíchovské nádražce.

zuza.floderova
16.07.2017 odpad!

Bohužel mi kniha vůbec nesedla, příběh nedotažený a jazyk nesrozumitelný.

-Pečivo-
29.01.2017 3 z 5

Hakl psát umí, o tom žádná, co trochu pokulhává je příběh. A občas vlastně i ta forma. 40ti letej editor omylem v rozmaru někoho zabije v Tescu na Andělu (teda aspoň si to myslí) a pak utíká před svým svědomím do Portugalska. Paralela s Cizincem je doufám čistě náhodná.

Tendle pán středního věku pak dohání mládí a hledá sám sebe ve fetu a v jeskyních v Portugalsku. Jeho ženský protějšek z Prahy je vykreslen jako úplná píča, která ale neni tak úplná, protože občas řekne něco chytrýho. Stejně tak Hakl občas napíše něco chytrýho a něco vtipnýho. Občas taky napíše totální hovno, typu "Phil Glass se hodi k tuňákový rolce" a "V ošatce ležela houska, roztrhl jsem jeji křehké tělo".

Silně intelektuální nádech podtrhuje nejen častování Philipa Glasse Philem, ale hlavně obliba hlavního hrdiny v intelektuálních filmech, kde Hakl předvádí co všechno zná za filmy.

6/10. Přiznám se, že kdyby to na Kosmasu nebylo ve slevě, tak si to nekoupim. Stejně tak jako bych si tenkrát nekoupil dres Teplic s Pavlem Verbířem na zádech, kdybych byl střízlivej.

playada
12.01.2017

Jsem na straně 56 a nemám sílu číst dál. Připadá mi, jako by byl autor zfetovaný :-(.

Radhus
21.08.2014 3 z 5

Kniha byla dobrá, bohužel nebyla "čtivá" - neměla jsem nutkání ji otevřít znovu a pokračovat, čtení totiž nebylo úplně jednoduché.

Autorovy další knížky

Emil Hakl (p)
česká, 1958
2001  74%Konec světa
2016  62%Když ti to udělá radost...
2008  78%O rodičích a dětech
2013  62%Skutečná událost
2016  74%Umina verze

Kniha Let čarodějnice aneb Civilní dobrodužství je v

Právě čtených1x
Přečtených75x
Doporučených1x
Knihotéce40x
Chystám se číst15x
Chci si koupit1x