Poplach v trpasličím lese

Poplach v trpasličím lese https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/117771/bmid_poplach-v-trpaslicim-lese-HqS-117771.png 5 10 3

Lesní lid série

< 3. díl >

Příběhy trpaslíků a zvířátek z jednoho lesa. A co se stane když do vesnice zavítá jeden obr a další dva jeho příbuzní.

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Pohádky

Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

The Woodland Folk Meet the Giants , 1983


více info...

Přidat komentář

jitka_dankova
09.09.2022 5 z 5

Třetí díl příběhů lesních zvířátek. Tentokrát mezi zvířátka a trpaslíky zavítá obr a ze soužití s ním vzniká spousta zajímavých situací. Obr potřebuje vyvrtat bolavý zub, potřebuje nabrat energii po takovém zákroku, potřebuje někde bydlet. Taky se obyvatelům lesa hodí jeho síla. Mají ho ale rádi a řeší i to, aby měl přátele... v knize se objevila témata tomboly o zájezd, soudu, ale i kouzel - vše dobře pochopitelné pro školáky, kteří už sami čtou. Pro předškolní děti je to ale diskutabilní.
Syn četl knihu na začátku třetí třídy a byl nadšený, opět pro něj byly velmi nápomocné krásně propracované obrázky pana Lupatelliho, zvládl číst dva příběhy denně. Kniha mu dobře obohacuje slovní zásobu. I když jsou v knize i kouzla, vše se nese ve velmi příjemném milém duchu, žádné strašení. Zvířátka v knize stále řeší spíš takové věci "běžného" života, třeba to, že si uspořádají tombolu a budou mít zájezd :-)
Jediná rozporuplná věc je příběh o stroji na výprask. Výprask je u nich trest namísto vězení. Je to jediná věc, která odkazuje na to, že kniha už je staršího data. Ale synovi to při čtení nevadilo, probrali jsme spolu, že je to u těch zvířátek namísto vězení nebo pokuty, jak by se to řešilo v dnešní době.

Metla
09.06.2019 4 z 5

Příběhy z trpasličího lesa mají takový seversky podivínský nádech, což píšu navzdory vědomosti, že autorem je Ital. Inspiraci dost možná poskytli Šmoulové: partička trpaslíků různých jmen a profesí žije ve své vesničce (spolu se zvířátky), čelí problémům (jak pomoct obrovi s bolavým chrupem a podobně), cestují, objevují magické artefakty, vynalézají, zkrátka zažívají různá dobrodružství. To vše s povedeným výtvarným doprovodem, jakkoliv bych uvítala větší odlišení ve vizáži jednotlivých trpaslíků - většina z nich je jako "sádrová klasika" z předzahrádek: špičatá červená čepička a bílý vous pod bambulovitým nosem.
Text mi občas přišel pro předškolní dítě poněkud složitý (soudní tribunál, cestovní kancelář, tombola, zájezd a podobně), navíc mě osobně při předčítání dost krkalo zcela chaotické a zbytečné přeskakování mezi přítomným a minulým časem. Ovšem jakmile jsme knížku po dočtení poslední pohádky zavřely, cácorka mi oznámila, jak je smutná, že "Trpaslíky" musíme vrátit do knihovny. No, blíží se jí čtvrté narozeniny, jdu shánět Lupatelliho knihy. 85%


mot33
17.11.2016 5 z 5

Příběh opravdu pro malé čtenáře ale ilustrace trpaslíků opravdu velká bomba.

Štítky knihy

pohádky trpaslíci

Autorovy další knížky

Tony Wolf (p)
italská, 1930 - 2018
1992  93%Lesní majáles
1994  90%Poplach v trpasličím lese
1991  100%Má velká kniha
1999  92%Draci a trpaslíci
2007  0%Můj adventní kalendář

Kniha Poplach v trpasličím lese je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce9x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x