Lesní chodci

Lesní chodci https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42964/bmid_lesni-chodci-2Q1-42964.png 4 26 6

Kapesní sága Lesní chodci vznikla přepracováním původního filmového scénáře, který se stal podkladem pro stejnojmenný film režiséra Ivana Vojnara, jehož natáčení v současné době probíhá.

Přidat komentář

EmiClare
29.04.2018 4 z 5

Kapesní sága o opilcích a vandrácích. Upřímná a krásně napsaná.

vlkcz
22.03.2018 3 z 5

Není to napsané špatně, ale celé je to takové bezútěšné. Životy lidí, kteří nechtějí podlehnout stereotypu svého okolí a ve snaze o revoltu nahradí jednu rutinu jinou, aniž by byl zřetelný konečný rozdíl mezi oběma schématy.


knihomoli
05.03.2015 4 z 5

U tohoto dílka jsem si říkala, že bych nechtěla žít jako hrdinové této knihy, pak jsme si ovšem uvědomila, že jsem kdysi žila podobně, ale s pocitem radosti ze života, který tady úplně chybí, z ženských postav jsem cítila naprostý zmar a u těch mužských to není o moc lepší. Ale ti alespoň chodí, prostě lesní chodci

DiskretniBarman
08.10.2013 3 z 5

Je to na mě příliš skečovité, na pár stránkách nahuštěna spousta věcí, které by chtělo hlouběji a šířeji rozepsat, takhle to působí jen jako detailní námět k filmu, po vynikajících Cestách na Sibiř rozhodně zklamání...

blimba
30.05.2013 4 z 5

Taková minimalistická kniha, odehrávající se v trochu neutěšené době. První jsme četla Cesty na Sibiř, tak mě vlastně dost překvapilo, jak je tato kniha jiná.

Sihaja
16.12.2011 2 z 5

Ryšavého román Lesní chodci, který je autorovou prvotinou, se zaujetím popisuje životní příběh hrdiny, kterému se přezdívá Rufus. Rufus je neschopný, ale především neochotný se začlenit do chodu společnosti, která se označuje jako normální. Dává přednost životu tuláka, lesního chodce. Do příběhu se mu vpletou ještě další, kteří s ním sdílejí tulácký způsob života, ve kterém je práce nutností k zajištění živobytí.

Prostřednictvím Kateřiny, přezdívané Puklice, se kterou je si Rufus blízký a rozhodne se s ní žít a vychovávat syna Malého Rufuse, do příběhu probleskává téma minulého režimu i toho, který následuje poté. Malou ikonou komunistického režimu je Pukliččin otec, který žije ve velkém bytě, má se svými blízkými ne zcela vřelé vztahy a vozí se dle Pukliččiných slov v drahém autě. Drahé auto je v životě tuláků vyměněno za vlak, za život bez nějakých daností. To ovšem vůbec neznamená, že by hlavní hrdinové byli nějací odpůrci režimu ve smyslu politickém. Odporují konzumu, potřebě jistot. Zároveň je alespoň některým z hrdinů vlastní i určitá nezodpovědnost, možná i bezohlednost. Román tak vykresluje postavy v opozici, o kterých se běžně nepíše ani nemluví (snad ani není proč…).

Na stylu Lesních chodců je rozhodně sympatické to, že se realita občas mísí s absurdními nebo magicko-realistickými prvky – od mrtvého vlaku po jednonohé slepice. Knize to dodává lehkost a vyvádí to z míry podobně jako chování hrdinů v některých situacích.

Podtitul Kapesní sága má kniha patrně proto, že se Rufus i jeho přítel Čerčil snaží o zachování rodu, ale ne jen v biologickém smyslu, ale i ve způsobu života. To vyvolává nad knihou asi nejpalčivější otázky. Proč je nám tento způsob život předkládán se sympatiemi autora? Kvůli rezistenci a odporu vůči zaběhlým pořádkům? Je-li tomu tak, pak nezbývá než se znovu ptát po tom, zda to přeci jen není málo, zda bychom neměli hledat hrdiny takové, kteří se také snaží odporovat konzumu a konvencím. To ale ovšem tam, kde je to opravdu smysluplné, kde se ve způsobu života nevytrácí ohleduplnost k druhým a zodpovědnost za ně i za vývoj okolností, ve kterých se nachází.

Autorovy další knížky

Martin Ryšavý
česká, 1967
2008  84%Cesty na Sibiř - 1. díl
2010  84%Vrač
2011  77%Cesty na Sibiř
2001  72%Lesní chodci
2021  91%Tundra a smrt

Kniha Lesní chodci je v

Přečtených42x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst10x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x