Les vzpomínek

Les vzpomínek https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441827/bmid_les-vzpominek-OLr-441827.jpg 4 76 27

Nadějná třináctiletá šachistka Elissa je na parkovišti uspána chloroformem a unesena. Probudí se v naprosté tmě v jakémsi sklepení a je jí jasné, že její vyhlídky na přežití opravdu nejsou nadějné. Občas za ní přijde muž, z něhož jde strach, a nějaký kluk, který si s ní chce povídat. Šance na přežití jsou mizivé, ale Elissa se v temnotě naučí orientovat jako na šachovnici a využít to jako svou výhodu. Mezitím policistka, jež pracovala na podobném případu uneseného a poté zemřelého dítěte už dřív, svádí závod s časem, aby ji vypátrala ještě živou. V Lese vzpomínek čeká na čtenáře jedno překvapení za druhým, nakonec je vše úplně jinak, než se původně zdálo.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Memory Wood , 2020


více info...

Přidat komentář

Danago
04.02.2024 3 z 5

Příběh je podle mě tak nějak jednostranně popsaný. Hlavní hrdinka je skvělá a moc se mi líbilo jak chytré se chovala. To je to nejlepší na knize. Čtenář detektivek určitě hned na začátku odhalí to ,co se v anotaci vydává za záhadu,to by mě ještě tak nevadilo. Ani že vyšetřování bylo takové nijaké a místy nelogické. Co mi nejvíce vadilo , že nebyl vysvětlen motiv pachatele.
Víc nemůžu prozradit.
Obálka je nádherná , téma zajímavé, ale má to své chyby.

moudivlacek
28.10.2023 5 z 5

Četla jsem již mnoho thrillerů i psychologických románů, a tahle kniha bude mezi nimi na vysokém postu.
Začátek byl takový matoucí. Ale unesená Elissa je bojovnice. Chodí ji navštěvovat kluk Eliáš. Jsou teď Jeníček a Mařenka. On rozhodně není hrdina, ale má ji rád a nechce, aby se jí něco stalo.
A tak si čtenář rychle udělá úsudek. Jenže najednou mnohá poznání přináší šok a vše se obrací, a rozhodně ne jednou.
Konec jsem prostě obrečela, pomoc se našla tam, kde ji nikdo nečekal. Konec je takový hořkosladký.
Dlouho budu na knihu vzpomínat, na monstra, na naději a nezdolnost a dané sliby. Knihu doporučuji.


apq
19.08.2023 5 z 5

Kniha mě hodně bavila, závěr byl jedno velké překvapení.

Julinka679
10.08.2023 2 z 5

(SPOILER) První polovina kniha zajímavá, druhá už téměř vůbec a konec byl za mě tak nedotažený, že jsem si po dočtení říkala "proč jsem to vůbec dočítala?!"

Začátek mě bavil, do děje jsem se dostala celkem rychle, hlavní hrdinka na svůj věk poměrně inteligentní - to všechno jsou plusy, které bohužel celek nijak nezachraňují.

Tady si dovolím menší citaci z anotace: "Občas za ní přijde muž, z něhož jde strach, a nějaký kluk, který si s ní chce povídat." Upřímně mi skutečnost, že se jedná o jednoho a téhož muže, tedy Kylea přišla do očí bijící ale to bych ještě prominula. Dost mi ale vadilo, že nebyl kladen důraz na ty "pravé" pachatele a vysvětlení proč se to vlastně dělo, z jakého důvodu a jaká byla jejich "motivace" je mi doteď záhadou...

Les vzpomínek je sice hezký název, obálku má také pěknou ale příběh sám o sobě je nijaký a nebýt první půlky, která za mě byla dobrým startem, hodnotila bych ještě hůř.

Za mě 2* s oběma přivřenýma očima a bohužel nedoporučuji, v žánru thrilleru je mnohem více lepších knih než tato...

Misute603
28.02.2023 4 z 5

Ze začátku mi to moc nebavilo, docela trvalo,než jsem se začetla.
Tak od půlky knihy mi to začalo bavit a knihu jsem nemohla odložit.
Nějaké věci jsem odhadla správně.
Určitě doporučuji

jarin58
07.12.2022 5 z 5

Kniha plná zvratů,určitě doporučuji.

Dajine
19.06.2022 4 z 5

Napínavé, nečekané zvraty, něco nevysvětlené, nedotažené, chvílemi trochu zmatek, ale zcela jistě kniha, která stojí za přečtení.

Pepina19
07.03.2022 5 z 5

Skvělé, napínavé, stále nějaké zvraty, překvapivý závěr. Není možné Elissu neobdivovat a nedržet jí palce.

Allla9
14.01.2022 5 z 5

Napětí od první stránky až do poslední. V knížce nastávají neuvěřitelné zvraty a nečekaná odhalení. Další spisovatel, kterého jsem si oblíbila.

kniha
20.11.2021 5 z 5

Výborně napsaný psychologický thriller. Byla jsem v napětí celou dobu až do gradujícího závěru. Bavil mě i do příběhu zapojený osobní život hlavní vyšetřovatelky.

Hella
28.10.2021 2 z 5

(SPOILER) Na rozdíl od jiných komentářů mně přišlo, že kniha naopak ve druhé půlce zpomalila a ztratila dosavadní drajv, objevily se řekněme nelogičnosti (jak se dostal Kyle ze zahrady až na pobřeží?), nedotaženosti (proč není vysvětlena motivace Kylea k natáčení takových videí a proč není vůbec věnována pozornost osobám za vším stojících pachatelů? O koho vůbec šlo?). Druhá polovina knihy, osoba hlavního pachatele a závěr pro mě byly jednoznačně zklamáním.

iška
04.10.2021 3 z 5

Napínavé až do samého konce. Z počátku jsem byla lehce nejistá, co si myslet, ale dočítala jsem na jeden zátah.

Lusle
02.09.2021 4 z 5

Kniha byla skvělá, přečteno za tři dny Moc mě zajímalo, jak to dopadne.

Poník
02.08.2021 1 z 5

No já nějak nevím.. rádoby napínavé to možná bylo.. ale za celou dobu se tam v podstatě nic nestalo.. nijak zvlášť se mi ani nelíbí přeskakování z jednoho dne do druhého, kdy se už na začátku dozvíte, jak bude kniha vypadat zhruba v polovině, takže ani nemáte moc důvod tu polovinu číst..

Při čtení nepotřebuju, aby byl příběh nějak zvlášť realistický, ale tohle už bylo chvílemi příliš.. - aby dvanáctiletá holka po tom co jí unesou a schovají v nějaké díře uvažovala takhle dospěle a logicky (přičemž si z jelenví jakého důvodu rozčlenila celu jako šachovnici a jednotlivá místa si označila souřadnicemi) mi přišlo až komické..

Taky se mi úplně nezdá způsob, jakým se v knize utvářejí ony "překvapivé" momenty.. jakože tvrdit čtenáři vyprávěním v ich formě něco, a pak prostě říct, že to je celou dobu jinak (..takhle to asi zní dost zmateně, ale nechci spoilovat..).. to mi přijde jako dost primitivní způsob vytváření překvapení ..

Možná to bude někomu připadat jako příjemné odlehčení, náhled do soukromí postavy či co já vím, ale když se vyšetřuje únos malého dítěte tak mě dramatický osobní život hlavní vyšetřovatelky opravdu nezajímá (jsou knižní výjimky, kdy mě život postav zajímá.. jenže to musí být něčím zajímavý, že jo..)..

A aby mi děj přišel strhující a dramatický.. to bych se u toho nejdřív potřebovala vydržet nesmát tuposti příběhu.. ale možná už sem trochu defektovaná "normálním" thrillerem, kde to prostě jede trochu jinak..

Tvářilo se to zajímavě no.. ale myslím že by autorka měla na víc.. styl má, jen se z toho vymotala taková ptákovina :D

alzbeta4340
27.07.2021 4 z 5

Až na to, že já knihu četla a neposlouchala jako audio, bych podepsala každou větu komentáře mé knižní přítelkyně 85098211. Navíc musím za sebe uvést, že ačkoliv je děj doopravdy čtivý až strhující, na mé mateřské nervy toho někdy bylo snad až moc. Pokud si ale troufáte na thriller, kde je dítě obětí zločinu, pak je Les vzpomínek určitě dobrá volba.

Marekh
04.07.2021 5 z 5

Na tuto knihu mne nalákal Zanícený knihkupec.

Jedná se thriller roku. Dívka ELLISA (13 let, hraje šachy) je unesena a probudí se ve sklepě pod chalupou uprostřed lesa. Případu se ujímá vyšetřovatelka MAIREÁD. Kdo dívku unesl a proč? Podaří se dívku zachránit? O tom se už dočtete v této knize.

Jedná se první autorčin thriller. Kniha je hodně obsáhlá, napínavá, dojímavá, četla se dobře a jak je na přebalu knihy uvedeno, je neodložitelná. Řekl bych, že je to pravdivé tvrzení, protože knihu jsem přečetl skoro na jedno posezení. Kniha má 2 části, je vyprávěna z různých úhlů pohledů, což bylo fajn. Kniha je překvapivá a nedala mi vydechnout. Do poslední chvíle jsem byl zvědavý, jak to všechno dopadne.

Myslím si, že kniha stojí za pozornost pro všechny čtenáře, kteří mají rádi napínavé thrillery a určitě by si tuto knihu neměli nechat ujít.

Kniha je napsána dobře, vtáhla mne do děje. Vyskytovalo se pár drobností, za které bych strhnul body (některé události mne hodně iritovaly), ale celkově hodnotím knihu pozitivně. Je vidět, že autorka věnovala hodně času přípravě této knihy a umí psát. V PODĚKOVÁNÍ píše: "Ze všeho nejvíc srdečně děkuji tobě, mému čtenáři, že jsi sešel z cesty a vydal se za mnou mezi stromy. Doufám, že jsem tě v bezpečí navrátil, bez mnoha šrámů a modřin."

něcosivymysli
26.06.2021 5 z 5

Ze začátku mi knížka nepřišla moc čtivá a děj se teprve rozjížděl, ale jakmile jsem se dostala přes tuto část, knížka mě neskutečně chytla. Autor velmi dobře popsal všechny charaktery a svědčí o tom i fakt, že jsem několikrát čtení utnula a doufala, že to pro všechny dopadne tak, jak si přeji. A to já si většině případů k postavám moc silné pouto nedělám, zde to ale nešlo jinak :). Celkově je knížka moc pěkně napsána a troufám si prohlásit, že potěší i náročnější čtenáře než jsem já. Má jediná větší výtka je snad jen to, že jsem část rozuzlení odhadla.

Ja.Yitka
23.05.2021 5 z 5

Thillery mám ráda a přestože témata spojená s únosy dětí mě už moc neberou protože mi přijdou většinou hodně podobná, tato kniha mě příjemně překvapila. Dějová linka sledována třemi úhly pohledů mi přišla akorát - Elissa byla milá, chytrá a sympatická, Elijáš zajímavý, neotřelý a průběžný vývin a vykreslení postavy skvělé a poslední úhel, vyšetřovací, taky fajn, asi by mi tam chyběl. Za mě mohu určitě doporučit a už teď se těším na další díla autora. Na to že to byl debut, paráda.

monushka
08.05.2021 5 z 5

Na Les vzpomínek jsem se těšila od doby, co jsem ho zahlédla v edičním plánu nakladatelství. Kniha mi dala přesně to, co jsem očekávala. Byla skvělá!

plamínek21
20.04.2021 3 z 5

Jsem nějak na vážkách...je to spletitý, zamotaný a šokující příběh. Vlastně dost šílený. Ale Elissa je zlatíčko.