Aokigahara - Les sebevrahů

Aokigahara - Les sebevrahů https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341677/mid_les-sebevrahu-aokigahara-tcH-341677.png 4 372 136

Strhující hororový román, ve kterém se jednoduchá exkurze do míst kde „údajně“ straší, promění v noční můru, když lidé začnou umírat nápadně nepřirozeným způsobem. I když se jedná o horor, je autorův přístup k příběhu velmi promyšlený, postupně vytváří napětí a zneklidňující prostředí. Nikdo si není jistý tím, zda neviditelný padouch je člověk, nebo zjevení, či zda jsou prostě oběťmi nešťastných okolností.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory

Vydáno: ekniha , XYZ (ČR)
Originální název:

Suicide Forest , 2014


více info...

Ferda43
Ferda43
26.12.2023 5 z 5

Jedna z těch knih, co vás opravdu pohltí a zároveň jste rádi, že realita je jiná. Velmi čtivé. Málokdy se mi stává, že se u knihy bojím. Jen u této a u Osvícení :)

Niu
Niu
14.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Tohle mne opravdu bavilo, přímo vcuclo do děje. Před nedávnem jsem četla Kořist od Darcy Coates. Zdá se mi to podobné, ale v mnohém lepší, už jen tím, že Les sebevrahů skutečně existuje. Mám tyhle knihy o tápaní po lese ráda. Vlastně musím zmínit i Trhlinu od Kariky. Nečetla jsem před spaním, protože ta atmosféra byla děsivá, temná, mysteriózní a napjatá, že by se dala krájet. Ten začátek, kdy se postavy v knize rozhodnou a je to TO ROZHODNUTÍ, které vám může změnit život, je vždy TEN okamžik - buď, anebo. Trošku jsem očekávala, že je to parta vědců, kteří se rozhodli přijít na kloub tomu, proč zde chodí tolik lidí ukončit svůj život. Ale nakonec to nabralo jiné grády. Taky jsem si říkala, jestli za tím vším není někdo z party. Závěr někoho asi překvapí, někoho ne. Byl vcelku dost rychle ukončen - ale u této knihy nebo u těchto žánrů obecně to většinou končívá příjezdem policie nebo záchranou a pak už se nedozvíme, co bylo dál. Tady autor ještě trošku odkryl. Kniha nabídla i nějaké zamyšlení o životě.


0323
0323
08.07.2023 4 z 5

Líbil se mi styl, jak byla knížka napsaná. Žádné přeskakování, vše z pohledu jedné osoby. Autor dokázal vyvolat napětí, jen ten konec byl takový zvláštní. Líbila se mi.

jprst
jprst
11.05.2023 3 z 5

Kniha, která mě až tak moc neupoutala. Opravdu pomalý rozjezd, který by méně trpělivé čtenáře snad i dokázal odradit, ale je třeba vydržet, postupně se to rozjede, rozuzlení je poměrně nápadité a navíc i poměrně logické. Prostě slušný průměr, ale jednou stačilo.

Snapeova
Snapeova
17.04.2023 4 z 5

Začátek příliš nezaujal. Potom to začalo být mnohem zajímavější. Přišla ta správná mrazivá atmosféra a napětí bylo opravdu hmatatelné.
K postavám jsem nedokázala pocítit žádné velké sympatie. Nikdo z nich mi příliš nesedl, což je trochu negativum.
Kniha se jinak celkově četla dobře a rychle, nenudila jsem se. Konec už byl na mě možná trochu příliš. V tomto případě bych, asi zcela výjimečně, vynechala epilog, protože ve výsledku by to asi bylo lepší bez něj.
Celkově mě ale kniha bavila.

Babo
Babo
03.04.2023 2 z 5

Nejsem milovník hororů a toto byla snad 1. kniha patřící do tohoto žánru. Pokus a teď vím,že ani v budoucnu se nebudu bát nad knižním hororem. Kdyby to byl film,tak bych ho zařadila do nízkorozpočtového,kam zařadit knihu,nevím.
Je to prostě oddechovka.

Matyesak
Matyesak
15.03.2023 3 z 5

Celkem podařená žánrovka, v níž se autorovi podařilo pěkně gradovat napětí. Atmosféra je v Lese sebevrahů totiž tím zdaleka nejlepším. Hlavní postavy jsou tupé, bez charisma, takže s nimi horko těžko čtenář tak nějak soucítí. Na druhou stranu, Bates se nebojí šlápnout na plyn a poměrně dlouho drží svůj příběh na pomezí uvěřitelnosti/duchovna. Za mě fajn jednohubka, ke které se sice nevrátím, ale nezapomenu na ni.

eraserhead
eraserhead
13.03.2023 3 z 5

Tohle se četlo takřka samo. V místě, čase a prostoru dobře ukotvený příběh s dobrou péčí o postavy. Nic těžkého ale ani ne žádná zcela spotřební kusovka. Škoda té pointy a závěru, který se v mých očích stal poměrně velkým šrámem na jinak dobré knize. Vůbec to není špatně napsané, ani to nekončí hloupě, jen mi tenhle závěr prostě nesedl.

Metla
Metla
02.02.2023 3 z 5

Mám docela v oblibě knihy nebo filmy, ve kterých se parta lidí snaží přežít v nějakém odlehlém prostředí, není tedy divu, že mě tenhle román vábil. Bohužel má jednu výraznou slabinu: bandu zhulených ko*otů a hysterických pipin s morbidními choutkami (jůůů, pojďme tam, třeba narazíme na mrtvolu!). Většinu stránek jsem obyvatele nechvalně proslulého lesa pobízela, aby už ty zpovykané turisty konečně vymordovali do posledního nanicovatého kreténa. Nedivte se mému despektu, coby mládě jsem strávila spoustu času v maskáčích, kanadách, s nožem u pasu a celtou + spacákem na zádech, tudíž pohrdavě ohrnuji čumák nad civilizovanými dementy, ztracenými v parčíku o rozloze 35 km². No vážně, třicet - pět - kilometrů - čtverečních, k tomu debilní chování zúčastněných, kteří se nepotkali se správnou trasou, s logikou, s normálními reakcemi ani se snesitelným chováním.
Zápletka je značně přitažená za vlasové folikuly a z japonských policajtů dělá ťulpasy, po vzoru hlavních postav neschopné najít vlastní zadnici, i kdyby k ní měli nakresleny turistické značky. Po obdobně laděném Nevillově "Rituálu" opět zklamání, Scott Smith a jeho "Ruiny" zůstávají neporaženy, s Karikovou "Trhlinou" v závěsu. 60%

libuse6749
libuse6749
03.01.2023

Můj první opravdový horor, který jsem si přečetla i proto, že jsem místo sama v roce 2017 jako turistka navštívila. O to více na mě dýchala při čtení ponurá atmosféra tohoto místa.

Autor s každou další stránkou stupňuje napětí, a tak plně udržoval moji pozornost a zvědavost, jako to celé skončí.

Přečtěte si také, jak dopadne nápad několika přátel stanovat v "lese sebevrahů". Osobně bych se raději vydala na výstup hory Fuji, který byl původně v plánu.
Ač se mi konec úplně nelíbil, i tak to byl zajímavý čtenářský zážitek. A nenechte se odradit počtem stránek, čte se to opravdu samo.

niki-chan
niki-chan
26.05.2022 3 z 5

Ze začátku příběh těžce o ničem, plný slintů mezi jednotlivými postavami. Děj se tedy vlekl jako natahovaná žvýkačka a o něčem začal být kolem strany 300. Kolem strany 400 už se začalo opravdu něco dít a přišel zřejmě hororový okamžik plný násilí. Naprostý konec mi ale přišel mimo a vložený vyloženě násilně.

čef
čef
30.04.2022 3 z 5

Zpočátku, nuda, nuda, která se nedala ani přežít. Pak gradace až totální, závěr neuvěřitelně krvavý, celkově se to snad dalo přečíst a kdo má rád horrory ten si dobře počte, já to však nebyl. Těch pár dobrých scén, historek z minulosti a něco reálií Japonska bylo uhašeno nekonečnými sny a zběsilým koumáním o ničem. Tak to tedy ne, vážení přátelé.

Morbidus
Morbidus
30.03.2022 4 z 5

Množství superlativ a generická obálka způsobily, že jsem knihu docela dlouho odkládal. Nakonec příjemně překvapila svižným tempem a čtivostí, sympatickým prostředím a zajímavě vykreslenými postavami. Musím říct, že několik záležitostí zde bylo vykresleno dostatečně nepříjemně, aby se u mě kniha zařadila k mírnému nadprůměru. Atmosféra příběhu je navíc místy až dusivě depresivní, kniha tedy funguje.
V tomto světle trochu zamrzí, že knize by prospělo zahuštění v podobě kratšího rozsahu. Vzpomínky a hloubání o životě a smrti se držely na můj vkus spíše „při povrchu“, takže i když se to dobře četlo, dějový význam příliš neměly. Taktéž mě trochu mátlo střídání poloh horroru, které v nejlepším pokaždé přeskočily jinam namísto rozvinutí předchozí myšlenky do skutečně nervydrásajících rozměrů (a ten potenciál tam byl!).
Pro milovníky lesního horroru a svižného, temnějšího čtiva rozhodně dobrá volba.

Veroba
Veroba
26.02.2022 5 z 5

Skvělý horor, který se odehrává na skutečném místě.

kiki11
kiki11
21.02.2022 5 z 5

Neskutečně čtivá kniha, nedokázala jsem se odtrhnout. :) Konec byl sice dost překombinovaný, jak už je u tohoto autora zvykem, některé věci byly těžko uvěřitelné, ale mně to ani nevadilo. Ani minutu jsem se nenudila, bylo to napínavé od začátku do konce. Potřebovala jsem se v karanténě nějak zabavit a to mi bylo splněno na jedničku. Jo, líbilo se mi to.

jitkapeldova
jitkapeldova
25.01.2022 4 z 5

Pěkná, čtivá kniha :)
Do děje sem se začetla a nemohla se odtrhnout..
Trochu mě zklamalo, ža za dějem nejsou "záhady lesa" ale "lidská ruka" ;) ale i tak to bylo nepředvídatelné a hezky napsané..
Každopádně knihu doporučuji!

LuckaLO
LuckaLO
07.01.2022 4 z 5

Kniha je napsaná velmi čtivě, vůbec jsem ji nemohla odložit. První dvě třetiny knihy super, mrazilo mě v zádech, občas jsem se i bála. Atmosféra lesa, kam cca 100 lidí ročně přijde spáchat sebevraždu, byla skvělá. Ale jak se blížilo rozuzlení, strach i atmosféra opadala, jen jsem si říkala "jako že fakt? Cože?". Ale kniha určitě stojí za přečtení.

Weu_94
Weu_94
30.12.2021 4 z 5

Ze začátku jsem váhala, zda knihu vůbec číst dál, postavy mi byly od začátku nesympatické a styl vyprávění mi taky úplně nesedl, ale dostala jsem knihu jako dárek, tak jsem se překonala. Ve finále jsem byla ráda, příběh dostal spád a strhl mě, takže jsem měla za dvě odpoledne přečteno, ale ten závěr příběhu v lese byl dost přitažený za vlasy. Epilog mi už taky moc nesedl.
Zahrnutí japonské kultury, jazyka, legend - super. Příběh byl strašidelný, napínavý, u některých popisů zranění se mi dělalo zle - ale jsem slabší povahy :)

Satalin
Satalin
16.11.2021 3 z 5

Slušný průměr. Spíš, než horor nebo thriller mi to připadalo jako survival příběh. Přečteno na jeden zátah. Nicméně popis lesa byl super, postav málo, příběh celkem uvěřitelný. Doporučuji k přečtení, ale spíš si to někde pujčte, za tu cenu jsou lepší knihy.

twigxi
twigxi
13.11.2021 1 z 5

Prekombinovane.

Štítky knihy

sebevražda Japonsko japonská literatura lesy horory

Autorovy další knížky

Jeremy Bates
kanadská, 1978
2017  73%Les sebevrahů
2020  70%Hora mrtvých
2017  76%Paříž: Katakomby
2023  66%Ostrov panenek

Kniha Aokigahara - Les sebevrahů je v

Právě čtených6x
Přečtených442x
Čtenářské výzvě40x
Doporučených17x
Knihotéce251x
Chystám se číst215x
Chci si koupit49x
dalších seznamech6x