Les a louka na talíři

Les a louka na talíři https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446396/bmid_les-a-louka-na-taliri-sq4-446396.jpg 4 8 4

Od svěží zelené louky a okraje lesa až po pastviny a zahrady kolem domů: všude tam najdete chutné divoké byliny a plody, které navíc blahodárně působí na váš organismus. Autorka vám bude vyprávět jejich příběhy a ukáže, kdy a kde najdete ty nejlepší z nich. Nabídne vám také víc než 150 zdravých a levných receptů. Většinu z nich připravíte velmi jednoduše z toho, co nasbíráte kolem domu. Některé vyžadují víc času při přípravě i hledání a občas narazíte i na recept, který naši předkové používali při různých rituálech. Pomalu totiž znovu začínáme chápat, co oni věděli po staletí: to nejlepší, co si můžeme dopřát, roste v našem bezprostředním okolí.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Kuchařky , Příroda, zvířata

Vydáno: , Grada
Originální název:

Wald und Wiese auf dem Teller , 2009


více info...

pajaroh
pajaroh
22.03.2022 5 z 5

Pro toho, kdo se trochu o bylinky zajímá, kniha neobsahuje až tam moc nových rostlinných objevů, ale obměny receptů jsou nápadité a kniha je psána s takovou láskou k přírodě a s moudrostí, že mám chuť vyběhnout na louku a hledat začínající jarní bylinky, medvědí česnek tlačím očima a denně se modlím pro déšť, vláhu, ať se kořínky napijí. Kuchařka bylinných specialit ze mě nebude (nejčastěji "vařím" stylem utrhnout a strčit do huby), ale ta dochucená vína určitě zkusím.
Jak jen autorce závidím podhorské prostředí...

Blaufik
Blaufik
08.01.2021 5 z 5

Milovníky přírody tato kniha prostě musí zaujmout. Je libo čipsy z kopřiv a nebo zajímavě znějící polévku z kostivalu? Ano, i takovéto kousky si pro nás autorka připravila a já jsem opravdu zvědavá, až některý z receptů vyzkouším na vlastní kůži (a chuťové pohárky).


Medvědářka
Medvědářka
07.09.2020 5 z 5

Napadlo vás někdy, když jdete přírodou nebo třeba jen parkem, že rostliny kolem vás jsou jedlé? Že i obyčejný šťovík, kopřiva nebo pampeliška vám mohou dát základ na dobré jídlo? Že ne? A co kdybyste dostali návod - kuchařku, která vám ukáže taje přírody a ještě vás navnadí na dobrotu na talíři? Les a louka na talíři je toho důkazem.
Grada na konci června vydala svou netradiční kuchařku, která je plná inspirativních receptů a nejen jich. Jsou v ní krásné fotografie a povídání o přírodě a jak jejích darů využít co nejvíce.
Já si na zkoušku vybrala recept Nebeský malinový koláč, protože letos jsme měli malin požehnaně. V receptu jsem tedy nepoužila čerstvé maliny, ale zamražené, protože je přeci jen už po sezoně a kupovat je v krámě nehodlám. Aby toho nebylo málo, tak jsem si k němu přidala i malinový krém a kokos na ozdobu. Koláč jako takový mi totiž přišel lehce suchý a s malinovým krémem je to teprve to pravé, co mají mazlíčkové rádi. Kokos jsem zvolila k vůli tomu, že jsem jej použila na vysypání formy a myslím, že se dobře doplňuje s chutí malin.

TheMelorry
TheMelorry
30.08.2020

Netradiční kuchařka, v níž se autorka vrací k osvědčeným receptům a rostlinám našich babiček, které můžou být chutným zpestřením naší stravy. Kromě receptů kniha obsahuje také mnoho popisů použitých rostlin a míst, kde se dají najít. Velkým plusem je nádherné grafické zpracování knihy. Velká většina fotek je opravdu úžasná a na první pohled naláká.
Tento druh četby obvykle nevyhledávám, ale za možnost přečíst/prohlédnou si tuhle knihu jsem vděčná. Už teď plánuju, co všechno vyzkouším za recepty.
Pokud má člověk aspoň trochu rád vaření, přírodu kolem nás a zkoušení nových věcí, je tahle kuchařka ideální.

Autorovy knížky

Gisula Tscharner
švýcarská
2020  83%Les a louka na talíři

Kniha Les a louka na talíři je v

Právě čtených2x
Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce5x
Chystám se číst17x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x