Leopold Procházka – první český buddhista

Leopold Procházka – první český buddhista https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72479/leopold-prochazka-pr-72479.jpg 4 1 1

Mezi různými tradicemi a školami Buddhova učení, které po roce 1989 získaly v České republice své p říznivce, patří i jeho nejstarší podoba, theraváda. Není to však poprvé, kdy se objevují snahy ukot vit Buddhovo učení v naší zemi. Jedním z prvních, kteří se o to pokusili již v první polovině minul ého století, byl dr. ing. Leopold Procházka, český buddhista, velkopodnikatel, vynálezce a autor ně kolika knih o buddhismu. Tato publikace přibližuje jeho život a dílo, stejně jako širší kontext šíření buddhismu na Západě, v němž se Procházkovo myšlení rozvíjelo. Střízlivé uchopení a osobní praxe Buddhova učení, které Procházka vyjádřil ve svých knihách Buddha a jeho učení (1926), Buddhismus světovým názorem, morálkou a náboženstvím (1928), O buddhistické meditaci (1930), Buddha a Kristus (1933), Besedování s bohem (1934), Kniha o skutečnosti podle Buddhova probuzenského učení (1939) zanechalo působivý odkaz i pro současného čtenáře.... celý text

Klamm
Klamm
28.05.2019 4 z 5

Přiznám se, že až do přečtení této publikace, jsem Leopolda Procházku vůbec neznal. Číst jeho knihy se sice ani teď nechystám, ale má můj obdiv. Informace, které se mu podařilo sehnat v době, kdy u nás nebylo o buddhismu ani ponětí, ho činí úctyhodným.
Je škoda, že upadá v zapomnění a proto má mé uznání i autor Zdeněk Trávníček, který vzdal svou prací čest Procházkovi a vynesl ho tak do dnešního povědomí.
,,Západní buddhistická zahrada je dnes plná rostlin. Jeden z těch, kteří zasazovali první semínka, byl Leopold Procházka."

Štítky knihy

buddhismus

Autorovy další knížky

2002  80%Leopold Procházka – první český buddhista
1959  0%Vlákna budoucnosti
2006  0%Politická moc verzus náboženská autorita v Ázii

Kniha Leopold Procházka – první český buddhista je v

Přečtených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst2x