Leonora a Klementina

Leonora a Klementina https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45857/mid_leonora-a-klementina-Xr1-45857.png 3 36 4

Tři kapitoly z Filozofického románu věhlasného a celou svou tvorbou značně rozporuplného francouzského spisovatele a filozofa, předchůdce prokletých básníků a surrealistů.Příznivci markýzových zvrhlostí si však tentokrát nepříjdou na své,neboť zde markýz pouze prostřednictvím svých dvou hrdinek prezentuje své názory na tehdejší společnost - dívky se nejprve ocitají v tlupě cikánů a poté upadají do spárů inkvizice ...... celý text

Přidat komentář

jiri77
28.01.2019 4 z 5

V téhle knize Sade více filozofuje o morálce a přírodních zákonech a jak se každý jedinec díky ní chová.Poukazuje na bezpráví a útlak od tehdejší aristokratické společnosti,která kázala pod rouškou falešné morálky a ve jménu boha a mravních hodnot a sami si užívaly neřesti a týrali a zneužívali chudší lid. Určitě se nedá se vším souhlasit ale některé pohledy mi přišli celkem rozumné a pomocí příběhu,to jde lépe přiblížit.

ivana1975
07.10.2017 2 z 5

Neviem... Ja mam velmi rada de Sadeho, ale toto mi prislo take dost nudne... Neviem sa do toho zacitat tak, ako do jeho ostatnych knih.


paulinschildie
13.02.2016 3 z 5

Leonora a Klementina je zatím jediná věc od Markýze de Sadea, která mě opravdu zaujala. Vnímám ho zde skutečně jako filosofa, a ne jako autora prasečinek. Jeho filosofie se mi sice děsně protiví, protože Sade zastává názor, že konání zla je v podstatě v pořádku, neboť zlo vychází ze zákonů přírody, zatímco ctnost je věc naprosto nepřirozená, ale přesto mě to vedlo k zamyšlení. Svůj postoj Sade ukazuje téměř na všech postavách, včetně na těch z prostředí církve, kteří - i přes svoji roli mravokárců - se poddávají právě zlu, a ne ctnostem, takže existence církve nemá žádný význam, když se sama podřizuje zvrhlým zákonům přírody. Je možné, že Sadeovi prostě jen nerozumím, ale mám pocit, že v některých věcech si trochu protiřečí. Velebí zde zlo, ale hlavní hrdinka Leonora svým chování v zásadě ctnost a ostatní křesťanské hodnoty nepopírá - jediný problém je v tom, že ctnost jí způsobuje mnoho těžkostí. Spíš mi připadá, že Sade klade důraz na individualitu člověka, kdy ctnost není vlastnost daná přírodou, ale životní postoj, který však není v souladu s lidskou přirozeností. Ctnostný by měl být člověk jen do určité míry, protože její veliké množství způsobuje lidské bytosti neskutečné utrpení.

Widow Embalmer
12.05.2015 odpad!

Víc se mnou morálně pohnula i reklama na podprdu. V tomhle století už to prostě nemá smysl číst. Ani jen tak pro zajímavost.