Leonardův stín

Leonardův stín https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51270/bmid_leonarduv-stin-JLb-51270.jpg 4 44 10

Milán, 1497. Renesance vrcholí a patnáctiletému Giacomovi, mladému sloužícímu věhlasného umělce Leonadra da Vinciho, začíná nejtěžší období v životě. Jeho mistr už dva roky pracuje na nástěnné malbě POSLEDNÍ VEČEŘE, svém největším díle. Ale dokončí ji vůbec? Vždyť sotva začal! Mocný milánský kníže si přeje, aby byl obraz hotov do Velikonoc, kdy má město navštívit papež. Giacomo ví, že pokud Leonardo knížeti nevyhoví, vládce Milána se chystá pozvat jistého mladého výtvarného génia jménem Michelangelo, aby malbu dokončil místo něj. To znamená, že by Leonardo nedostal zaplaceno. Milánští kupci, u nichž si za dva roky nadělal už pořádné dluhy, se bouří. Nejenom že už Giacomovu pánovi odmítají dávat zboží, ale chtějí na něj podat žalobu k milánskému soudu. Ale Giacoma trápí i něco jiného. I když si poradí s tímhle problémem, ocení to mistr? Vypadá to, jako by mu Leonardo stále nedůvěřoval. Odmítá Giacoma učit malovat a splnit tak chlapcovu největší touhu. A odmítá mu pomoci při hledání Giacomových rodičů, po nichž chlapci zůstal jen dřevěný křížek, tajemný prsten a medailon. Giacomo se však náhodou setkává se záhadným cizincem, alchymistou, který tajně přijel do Milána, sbírajícícho síly před válkou s Francií. Mág Giacomovi slíbí, že když mu chlapec pomůže zprostředkovat jisté setkání, změní tím svůj život ... i dějiny, které se teprve začnou psát...... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Leonardo´s Shadow , 2006


více info...

Přidat komentář

Saela
01.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Knihu jsem četla po druhé, poprvé to bylo více, jak před 10 lety a už tenkrát vím, že se mi líbila, ač jsem si děj téměř vůbec nepamatovala. Tak jsme si ji teď přečetla podruhé a i tak byla velice zajímavá.

Kniha vás zavede do doby Leonarda da Vinciho, kdy pracuje na Poslední večeři v Miláně, objasňuje, proč tak dlouho trvalo dílo dokončit a i to, proč nemělo dlouhého žití a že dílo bylo předurčeno k záhubě už v době malby. Také jsou dobré zajímavosti o tom, kdo da Vincimu byl vzorem pro postavy v malbě a koho použil jako Ježíše a koho jako Jidáše.

V závěru knihy je přidána i část o tom, jak da Vinci pracoval na létacím stroji, Giacomo měl tu čest být prvním člověkem, který vzlétnul (i když jen na chvíli) a proč da Vinciho vynálezy nebyly dotažené. Trošku napětí bylo do příběhu přidáno v době, kdy se papež přijede podívat na Poslední večeři - plánuje se na něj totiž atentát od alchymisty Assanti. Jestli popis těchto událostí je pravdivý, to netuším.

Knihu v každém případě hodnotím kladně, hvězdičku strhávám za někdy zbytečné pasáže, které mě moc nebavily a také pro mě trochu jednoduchý styl psaní. Právě ale pro tu jednoduchost knížku doporučuji i mladším čtenářům.

Torrnet
11.10.2017 3 z 5

K téhle knížce jsem se dostala po dlouhé době, co mi jen stála v knihovně, díky čtenářské výzvě. Po dlouhém pátrání vyhovovala bodu - kniha, která začíná otázkou.
Děj se odehrává kolem slavného obrazu Poslední večeře. Knížka se pěkně čte, i když mohla by být trošku napínavější a mít větší spád. Obsahuje různé historické události a skutečnosti podsunuté nenásilnou formou. Při čtení jsem se nemohla zbavit vzpomínky na seriál Byl jednou jeden vynálezce :)


kendllajf
29.04.2017 5 z 5

Samozřejmě vím, že každý máme jiný vkus na knihy, ale nevím, proč se ostatním tak kniha nelíbila. Velmi poutavá a úžasná, líbily zvídavé otázky Giacoma. velmi pěkné čtení.

LenkaKa
04.01.2016 4 z 5

Čtivá pohodová knížka pro každého, kdo má rád historii.

Peleus
17.09.2015 4 z 5

Příjemná oddechovka se zajímavou pointou z období italské renesance, která nenamáhá mozkové závity a kde děj plynule odsýpá.

Nic víc a nic méně.

FerryTaz
30.07.2014 5 z 5

Velmi odpočinková záležitost. Pokud jste stejní milovníci známých historických postav a příběhu ve stylu, tak se mohlo klidně stát, tak po knize určitě sáhněte. Kniha je velmi poutavá a vtipně napsaná.

knihomilka
19.04.2014 5 z 5

Veľmi pekný príbeh a hlavne netradičné na ňom bolo to, že nedošlo k žiadnemu veľkolepému odhaleniu, kto sú Giacomovi rodičia. Zdalo sa, že otcom bude nejaký šľachtic, čo má veľkú moc, ale bol to omyl. Práve to sa mi páčilo, že očakávanie na niečo jasné poukazovalo a predsa sa Giacomo nedozvedel, kto vlastne je. Ale to vôbec nevadí. Ani jemu, ani mne. A inak aj to maľovanie Poslednej večere bolo veľmi zaujímavé sledovať a vôbec celý súkromný život Leonarda i jeho sluhu, i domácej.

kacka29
16.12.2013 4 z 5

Tato kniha změnila můj pohled na Leonarda da Vinciho a hlavně na obraz Poslední večeře. Už to není prostě jen jeden z dalších obrazů, ale má svůj příběh. O každé z postav jsem si něco přečetla.

Barbastelle
17.04.2012 5 z 5

Knížka pro mně byla velkým překvapením - koupili jsme ji namátkou. Bylo to ale ohromné překvapení! Je kouzelná, krásně čtivá, napínavá. Chcete-li si přečíst něco milého, rozhodně po ní sáhněte.

KateCullen
30.08.2011 5 z 5

Narazila jsem na knihu jen náhodou a nic moc jsem od ní nečekala, ale opak byl pravdou - skvělý děj, takže jsem knížku zhltla jedním dechem :)

Štítky knihy

15. století Itálie

Autorovy knížky

2007  82%Leonardův stín

Kniha Leonardův stín je v

Přečtených66x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce32x
Chystám se číst12x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x