Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39707/leonardo-da-vinci-39707.jpg 4 30 8

Kristus a Antikrist série

< 2. díl >

Životopis velikána italské renesance z pera skvělého ruského autora. Leonardo, malíř, sochař, vynálezce, architekt, filosof, přírodovědec, fyzik, který chtěl ovládnout přírodu, génius, který předstihl dobu o několik generací, vzrušoval spisovatele všech epoch a národů. Z bohatého autentického materiálu, skutečných dramatických událostí a básnických vizí tká Merežkovskij mistrovskou rukou předivo velkého románu, jenž je pro čtenáře zážitkem i zdrojem poučení. Obraz velikosti a tragédie života Leonarda da Vinci rámují autentické historické události a reálné postavy italské renesance. ... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Academia
Originální název:

Воскреслі боги. Леонардо да Вінчі. , 1922


více info...

Přidat komentář

vodovodnice
13.01.2021 4 z 5

Mám knihovnu plnou starých knížek a postupně je pročítám, je to skvělé dobrodružství číst knížku, která má víc jak sto let :-).
A s nadšením jsem se pustila i do Leonarda da vinci.
Musím říct, že se knížka nečte tak snadno, jako když jsem četla pana Arbesa, ale jsem ráda, že jsem si knížku přečetla.
Dozvěděla jsem se o Leonardovi da Vinci ne to co udělal, napsal, vytvořil, vymyslel, namaloval... Ale dozvěděla jsem se jaký byl člověk, v jaké konkrétní době žil, co se konkrétně v roce 1497 dělo, dětští inkvizitoři, moc církve a "jednoduchého" lidu, myšlení učenců Leonardových a tlak společnosti na Leonarda a jeho zastánce...
Bylo pro mne hrozně zajímavé a krásné objevovat jaký byl Leonardo člověk, všestranný, umělecky založený, nadšený do objevování, matematik, mírumilovný, člověk, který dělá deset věcí na jednou a dělá mu potíž u něčeho vydržet delší dobu, člověk, který svou práci odevzdává se zpožděním, ale v perfektním stavu (neexistuje, aby jeho dílo mělo vady, takovou věc nepustí z ruky) a dobrosrdečný člověk.
Pro mne to bylo skvělé poznání tak velikého člověka, z té neformální, soukromé stránky.
Jsem moc ráda, že se ke mě knížka dostala :-) .

Fillipa
04.12.2020 2 z 5

Po Agónii a extázi (Irving Stone) o Michelangelu Buonarrotim jsem se nadšeně vrhla po knize o dalším umělci a vědci, který žil v téměř stejné době. Opět jsem se těšila na množství informací o Leonardovi a jeho díle - zbytečně, anotace vůbec neodpovídá. Musela jsem se hodně přemáhat, aby kniha neskončila v nedočtených.


Rihatama
30.11.2020 5 z 5

Člověku nedochází, jakým tento velký, nadaný, talentovaný, skromný a nesmírně pracovitý muž s velkými vizemi čelil překážkám své doby plné ignorance a předsudků, pro kterou tak byl cizí, divný, nepochopitelný, a tedy nástroj ďáblův atp. Nedochází nám proto, jaké máme štěstí my, ve své době, na které hledáme titěrné mouchy, abychom ji mohli ocejchovat a odsoudit. Těžko uvěřit, že Leonardo byl Ital :). Člověk musí četbě věnovat plnou pozornost, jinak o mnoho přijde a dílo nedocení.

"Lež je špatná proto, že velebí velikost Boha a tím jej snižuje.
Pravda je krásná proto, že chválí nejnepatrnější věci a tím je povznáší.
Mezi pravdou a lží je rozdíl jako mezi tmou a světlem."

DavidGreňa
13.01.2020 2 z 5

Mňa tento román nijak zvlášť neoslovil. Čitateľ sa v knihe začne pomerne skoro strácať a naplno si nevychutná dej.

Jaruš7
12.04.2019 5 z 5

Leonardo Da Vinci z pera autora má nádhernou auru kolem své mimořádné osobnosti. V audio provedení v podání Viktora Preisse snad nemůže být lepší.
Přes všechny skutky je touha létat tím okřídleným - věčným snem, dopřán jen duši.
Citace:" Namlouval jsem si, že jsem svůj osud upjal ke hvězdě".
"Ze všelikého dřeva rajského jez, ze stromu pak poznání dobrého a zlého ať nejíš, neboť kterÿkoli den bys z něho jedl, smrtí zemřeš."
Pocta mistrovská.
Doporučuji.

Petr.c17
11.03.2016 2 z 5

Od Merežkovského mám Láska nad smrt silnější - příjemný text: zábavný, vtipný, oduševnělý. Pod tímto dojmem jsem si půjčil Leonarda - bohužel, kniha je příliš rozvláčná, přelidněná pro mě zbytečnými postavami, rozhovory.

Izzy_
28.05.2013 3 z 5

Leonarda považujem za úžasného človeka plného protikladov- maliar zo zmyslom umelca a záujmom o vedu. Bol matematik a vynálezca- muž, ktorý dokázal mnoho a jeho tajomstvá zostávajú stále neodhalené.
Preto som sa rozhodla prečítať si túto knihu- teda požičať si jej prvú časť.
Leonarda tu vidíme s pohľadu ľudí tej doby hlavne jeho žiakov a Giovanniho Beltraffia, ktorý sa stal jeho žiakom.
Na pozadí prebieha viacero zápletiek (nedokončená Posledná večera, vojvodova smrť, Giovanniho odchod..)
Postáv v knihe je veľa a čitateľ sa medzi nimi môže zamotať..
Na začiatku knihy (v prvých kapitolách) som objavila veľa krásnych výrokov ktoré som si aj zapisovala, napríklad : "Všetko krásne umiera v človeku,ale nie v umení",alebo "Pamiatka na bohatých hynie zároveň s nimi,pamiatka na múdrych nikdy nepominie.."
V posledných kapitolách sa však dej začal stále viac a viac zamotávať, pridávalo sa viac postáv a knihu som ani nedočítala od konca.
To dobré čo som z tejto knihy získala si chcem zapamätať a záver mi možno raz bude prístupnejší, ako teraz ...

p.stranska
08.11.2012 4 z 5

Životopisné romány, to je moje. A Leonardo stojí za to, něco se o něm dozvědět.