Agent 6

Agent 6 https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164935/bmid_agent-6-0Ez-164935.jpg 4 380 85

Lev Děmidov série

< 3. díl

Lev Děmidov, hlavní postava kriminálních bestsellerů Dítě číslo 44 a Utajovaný projev, už není členem moskevské tajné policie. Poté co byly jeho žena Raisa a dcery Zoja a Jelena zařazeny do delegace nazvané Mezinárodní mírové turné studentstva a vyslány do Spojených států, však znejistí. A právem: bez možnosti jakkoli zasáhnout sleduje, jak politická mašinerie šedesátých let nemilosrdně zničí jeho rodinu. Lev však není z těch, kdo se s tím smíří. Na vlastní pěst se vydává po stopách člověka, který ví, co se v New Yorku té tragické noci odehrálo. Člověka označovaného jako Agent 6.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Agent 6 , 2011


více info...

Přidat komentář

evismaior
29.06.2023 3 z 5

65% - Třetí pokračování příběhu bývalého příslušníka MGB Lva Děmidova zasazeného do poněkud fiktivně popsaného Sovětského svazu za Stalinovy a Chruščevovy vlády a Afghánistánu v roce 1980 jsem četla pro změnu v češtině, ale nepřišlo mi to jako zásadní rozdíl ve vnímání knihy, takže čest překladateli za umění zachovat styl toho jak Smith píše.
On totiž píše pořád tak nějak stejně - zkrátka jako nadšený anglický studentík, který si načetl o situaci v SSSR (a zde i v Afghánistánu) všechno možné, ale jeho schopnost popsat, jak by jím navozené situace probíhaly (pokud by se tak opravdu mohly stát, což asi těžko) a jak by je postavy prožívaly je zkrátka omezená tím, že sám nikdy v podobném režimu nežil. Když Lvova manželka Raisa přijíždí jako vedoucí zájezdu do New Yorku s adoptovanými a nyní již dospělými dcerami Zojou a Jelenou, aby tam na půdě OSN odehráli koncert, je celkem úsměvné číst si o tom, jak si člověk ze Západu představuje, že člověk z SSSR návštěvu v USA vnímal (a jak to vnímali američtí agenti). Celá ta historka kolem černošského zapomenutého zpěváka Austina, který se snažil v USA prosazovat komunistické myšlenky (a jak potom dopadl), je těžko uvěřitelná - ale tak zase nás autor obšťastnil při jeho dávné návštěvě Moskvy flashbackem o tom, jak to tehdy bylo s tím Lvovým a Raisiným seznámením.
No a pak přijde v anotaci zmiňovaná tragédie a příběh se přesune o několik let později do Afghánistánu, a přestože mi dějová linka o Lvovi jakožto poradci při snahách Sovětů o okupaci připadala asi tak nejčtivější z celé knihy (zejména ta senzační část o tom, jak se odtud dostal do USA), byla to v podstatě taková nadbytečná vsuvka, v níž autor zúročil svůj zájem o tuto část historie, ovšem ani zde jsem jeho popisům života a uvažování běžných Afghánců, jak těch, co se přidali k okupantům, tak těch, co byli ochotni položit život svůj i ostatních v boji proti nim, nedokázala uvěřit. A tomu naivnímu melodramatickému závěru v SSSR už vůbec ne.

uzivatel1305
25.04.2023 5 z 5

Mně tyhle věci prostě berou. Smith dokáže vybudovat napětí a probouzet ve čtenáři zvědavost.


Milosz
08.12.2022 3 z 5

Asi na stejné úrovni jako Utajovaný projev. Bavil mě začátek i konec, ale uprostřed knihy je velmi dlouhá odbočka do Afghánistánu, která je úplně zbytečná, a je tam jen kvůli tomu, aby dal autor příběhu atraktivní pozadí sovětské invaze. I za cenu toho, že musel zápletku zastavit o 15 let (začátek se odehrává v 1965)

Čand@
18.11.2022 4 z 5

Za mňa oveľa lepšie než druhý diel. Tým som bola doslova sklamaná a som rada, že tentoraz to tak nebolo. Celý dej odohrávajúci sa v USA, v Afgánistane i v Rusku bol pre mňa zaujímavý. Všetka tá mladícka naivita, nekončiaci strach a ústupky pod nátlakom režimu, boje o moc, čo sa nezastavia pred ničím, politické intrigy, špičkovanie agentov jednej i druhej strany, záver hodný pokračovania. Páčilo sa mi to.

Obelix15
06.07.2021 3 z 5

(SPOILER) Třetí díl série byl nemastný - neslaný. Stejně jako u druhého dílu jsem objevoval hodně "nedotažených" záležitostí, což je škoda. Nejvíce mě bavila část v Afghánistánu, kde byla zajímavá zápletka a přival dalších hlavních postav. Trochu mě mrzí skok mezi návratem dcer z USA a rovnou skok o X let později do Kábulu. Postavy Lvových dcer měly zajímavý potenciál i v tomto příběhu, ale nakonec jsme se s nimi museli spokojit jen na pár stránkách. Čekal jsem jak to se Lvem dopadne, ale konec v podobě šťastného shledání s dcerami ukazuje na možný čtvrtý díl? Uvidíme!

Tirisa
25.05.2021 5 z 5

Docela mě překvapilo, že má kniha nejmíň procent z celé série. Mně osobně nadchla o trochu víc než druhý díl. Byl to prostě zase skvělý náhled do nelehké doby a jsem ráda, že jsem si sérii přečetla.

Bedřich63
03.03.2021 5 z 5

Celá série byla pro mě zajímavá. Na zajímavých historických událostech autor postavil docela reálný život Lva Děmidova. Mocenské zájmy jsou vždy až na prvním místě. Život a osudy jednotlivce mnoho neznamenají. Tak to bylo v minulosti a je i v současnosti.

Janík61
02.06.2020 4 z 5

Doporučuji si přečíst, drsná a nelehká doba v SSSR.

bigben
08.02.2020 3 z 5

Kniha měla dobrý rozjezd, dost hluchý střed, a běžící konec. Chybělo mi trochu jakéhokoliv amerického happyendu...pro mě zajímavý pohled do historie - Afgánistán vs. SSSR

akamasu
03.01.2020 4 z 5

Kniha nezklame, nikoho !!!

danielavachova
28.10.2019 4 z 5

O něco slabší kniha než první a druhý díl,ale opět velmi čtivé,Lev mi nějak přirostl k srdci bude mi chybět.Vřele doporučuji k přečtení.

CharlesWard
27.10.2019 1 z 5

Jedna hvězda za retrok nádech. Jinak byla knih bohužel plná balastu a neskutečně roztahaná...

iška
25.07.2019 5 z 5

Rozhodně tato trilogie stojí za přečtení.

Bulldog
04.07.2019 4 z 5

Líbilo a doporučuji..

te-ssiinka3905
26.06.2019 3 z 5

Obsahuje spoiler!!!

Myslela jsem, že utajovaný projev je děs běs, tahle kniha je ještě větší děs běs, ale až od druhé poloviny, kdy umřela Raisa, v ten moment je kniha vleklá a nudná a nějaký Afganistán do téhle série absolutně nezapadá, začne být opět zajímává v momentě kdy se vydá KGB... Bohužel u tohohle autora se děje klasická věc - každá další knížka upadá

Market48
09.01.2019 5 z 5

Vyborny zaver serie

mysacek11
27.11.2018 5 z 5

Všechny předešlé díly se mi moc líbily, na konci knihy jsem neudržela slzy.

trudoš
15.08.2018 3 z 5

Nejdříve nadšení, poté deziluze a nakonec zklamání – to jsou mé dojmy z Agenta 6 v kostce. Naprosto mě nadchla první třetina, ve které Tom Rob Smith perfektně vykresluje situaci v Americe za časů „honů na komunisty“, které byly v mnoha ohledech stejně demagogické, jako sama socialistická paranoia. Kdo zkrátka nebyl s nimi, byl proti nim a svou propagandou dokázali zničit život člověku stejně jednoduše jako konkurenční Sověti. Navíc se zápletka nečekaně komplikuje a Lev Děmidov nemá možnost smysluplně zasáhnout, což do příběhu vnáší paralyzující prvek zoufalství.
S další částí jsem však měl už problém, protože celá Afghánská epizoda postrádá smysl vůči hlavní dějové lince. No a v posledních sedmdesáti stranách se sice vracíme zpět k ústředním událostem, ale jen proto, aby Lev propadl nemoci zvané: „Celý život jsem zasvětil pomstě a teď, když je hotovo, jsem zjistil, že mi odveta nijak nepomohla.“ Slečinka. Alespoň že závěr románu byl správě depresivní. Jako ostatně celá historie SSSR.

LuBu
19.07.2018 5 z 5

Čtivá kniha, dobrý příběh.

petrpospa
20.03.2018 4 z 5

Poslední díl trilogie. Jestli horší, případně o kolik horší, to ať si rozhodne každý sám. Faktem je, že celý příběh Lva (a jeho rodiny) je zasazen do reality, kterou ještě spousta lidí pamatuje, a není jen o akcí a napětí. Ať už to autor chtěl nebo ne, není marné zamyslet se nad tím, co všechno bylo a nebylo možné. Ještě, že už je to pryč!
Opravdu je to pryč?....