Lemony

Lemony https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484738/bmid_lemony-xOB-484738.jpg 4 23 7

Kniha vypráví příběh malého děvčátka jménem Lemony a její rodiny, který se odehrává v zasněžené chaloupce pod smrkovými lesy v kouzelném čase Vánoc. Během krátkého okamžiku se rodinná vánoční pohoda nečekaně změní v drama, jehož síla vystaví všechny postavy strachu a bezmoci. Každý po svém, a přitom spolu, jsou tak nuceni čelit nelehké životní situaci. Zpočátku zdánlivě obyčejný příběh se díky mnoha silným momentům postupně rozbaluje a odhaluje hluboké poselství, jež velmi přirozenou a jemnou formou nutí čtenáře, ať už malého, nebo velkého, k hlubšímu zamyšlení. Tato kniha si pro svůj nikterak dlouhý, zato čtivý a jasný obsah snadno říká o přečtení jedním dechem a zcela nepozorovaně nás vtáhne do děje. Příběh malé Lemony velmi něžně ukazuje, že smrtí člověka, jehož milujeme, náš život nekončí, a že i přes takto obrovskou ztrátu je možné a důležité znovu prožívat radost. Že i v bezmocných situacích, kdy jsme ochromení strachem, můžeme bojovat silou víry, čisté lásky a vzájemné podpory. Pojďte se nechat unést příběhem, který vás zahřeje a připomene vše podstatné o lidském bytí.... celý text

Přidat komentář

knihomolka_68
20.12.2023 3 z 5

Přišlo mi, že ačkoli jde teoreticky o knihu pro děti, je psaná spíš tak, že se bude líbit dospělým, protože hodně hraje na struny nostalgie (volba slov, vesnice, babička a její vaření, pečení, slivovice, bruslení na vesnici, „doutníky“ z rákosí...). Já ale asi ta správná cílová skupina nejsem, celý příběh mi přišel tak trochu moc nucený, přeslazený.

Ennie
10.12.2023 3 z 5

Příběh, který by měl pomoci (nejen) dětem překonat a pochopit smrt blízkého člověka či zvířátka. Pomoct jim prožít smutek.

Příběh je velmi krátký, doplněný krásnými ilustracemi. Ke konci knížky bylo několik kapitol oddělených jen bílými stranami a to mě vcelku rušilo a kazilo mi to celkový dojem z knihy, myslím, že pár ilustrací navíc by nikomu neuškodilo.


Allla9
14.11.2022 5 z 5

Tento příběh o dívence Lemony krásně navodí atmosféru vánoc.

stesti.s.knihou
12.01.2022 5 z 5

Lemony je malá holčička, která žije v milující rodině v chaloupce uprostřed zasněžené krajiny. Na první pohled šťastný život má jeden zásadní problém: Lemony přišla o maminku a jakožto malá zvídavá dívka se snaží pochopit, co se s maminkou stalo a kam vlastně odešla. Kniha krásnou a citlivou formou popisuje pocity malé dívky, které chybí maminka, zároveň i ostatních rodinných příslušníků, kteří se snaží svou láskou vyplnit prázdno, které zůstalo po maminčině odchodu, ačkoli se sami musí vypořádat se svým zármutkem.
Příběh je doplněn o nádherné ilustrace a díky své hloubce a velmi citlivému pojetí tématu smrti je vhodný nejen pro malé čtenáře.
Opravdu nádherná éterická kniha, kterou mohu vřele doporučit všem

miri.f
10.01.2022 5 z 5

Nádherný a dojemný poetický příběh na jeden večer (pro nás s dcerkou bylo těch kouzelných večerů trošku víc). Rozličnost slov a pestrost nejrůznějších slovních spojení snad nemá obdoby. Ještě nikdy jsem se nesetkala s tak bohatě vykresleným vyprávěním. Až z toho sama slova ztrácím. Perla mezi pohádkami, za kterou patří můj neskonalý dík. Věřím, že se (a to velmi ráda) ke knize zase vrátím, až bude dcerka o něco větší a bude již příběhu i rozumět.

nela3812
02.12.2021 4 z 5

Už je to velmi dlouho, co jsem naposledy četla pohádku, a tato knížka pro mě byla příjemným návratem do dětských let. Krásný příběh o malé holčičce, která ztratila maminku a brzy i jí samotnou čeká velmi náročný úkol a rozhodnutí.

Pro mě osobně to byla jednohubka na jedno odpoledne, ale pokud máte ve svém okolí děti, tak věřím, že Vás zabaví na mnoho zimních večerů. Z knížky sálá krásná zimní a především vánoční nálada, která vás naprosto pohltí. Doufám, že jednou nadejde den, kdy se o tento krásný příběh budu moci podělit i se svými dětmi.

Knížka je doplněna o krásné, něžné a roztomilé ilustrace, které příběhu dodávají špetku kouzla navíc. V jednoduchosti je krásná a u těchto ilustrací to platí dvojnásob, krásně se s příběhem doplňují.

Tato útlá knížka v sobě nese příběh o ztrátě milované osoby a předává nám poselství, že i když v životě přijdeme o milovanou osobu, náš život jde dál. Truchlit je důležité, ale je také důležité opět se radovat a vzpomínat na krásné společné okamžiky.

Zpracování tohoto příběhu a této myšlenky se mi moc líbí. Je smutný i veselý, je prostě a jednoduše reálný. Zasáhne vaše srdce a v myšlenkách vám zůstane ještě dlouho po dočtení. Zvláštně dětem může takový příběh, ilustrovaný na malé Lemony, ukázat jak se vypořádat se zármutkem po ztrátě milované osoby. A i nám dospělým alespoň na malou chvíli připomene, co je v životě opravdu důležité – láska, upřímnost a podpora.

Jediná věc, kterou bych vytkla je opravdu přespříliš zdrobnělin, které se v knize nachází. Příběh je nejen pro děti, ale také pro dospělé a těch zdrobnělin tam na mě bylo až příliš mnoho. Myslím, že polovina by úplně stačila a příběh by o své kouzlo a něhu nepřišel.

Hodnotím 4,5/5 ⭐ a vám knihu doporučuji jako dárek k vánocům. Osobně bych jí darovala třeba své babičce, aby mohla předčítat mé malé sestřence.

ditul
23.11.2021 5 z 5

Krásný jemný pohádkový příběh.
*Protože mít strach je přirozené. Kdybys neměla strach, třeba o sebe, o své blízké nebo o nic z toho, co je ti v životě milé, nepoznala bys, co to znamená mít ráda. A mít ráda někoho nebo něco je moc důležité. Srdce se ti totiž naplní láskou, bez které by život nebyl tak krásný, rozmanitý a opravdový.
*A jak vypadá láska?
Jako smích i pláč, radost i trápení, začátek i konec, klid i vzrušení. Láska je dar, Lemoby, o který je třeba pečovat a který je třeba chránit, protože žije v našich srdcích. Je to ale i dar, jejž je krásné dávat těm, kdo ho potřebují. Jen tak může žít ve tvém srdci navěky.