Lehce nabyl - lehce pozbyl

Lehce nabyl - lehce pozbyl https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98197/lehce-nabyl-lehce-pozbyl-98197.jpg 4 30 6

Zaměstnanec firmy Lawrenceovy sejfy Chet Carson na sebe vzal vinu svého kamaráda a kvůli své první krádeží, navíc špatně naplánované, se dostal do vězení pověstného svými nelidskými podmínkami. Po útěku z vězení přijal pod vymyšleným jménem práci v poušti u osamělé čerpací stanice, vedené starším dobráckým Švédem a jeho mladou a krásnou manželkou Lolou. Domníval se, že zde nalezl bezpečný úkryt před policií, avšak místo toho zjistil, že se ocitl v pasti. (www.pitaval.cz)... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Ametyst
Originální název:

Come Easy – Go Easy , 1960


více info...

Přidat komentář

PitoR
23.10.2023 4 z 5

Posledné útočisko!

James Hadley Chase, vlastným menom René Lodge Brabazon Raymond (1906 – 1985), bol veľmi populárny anglický spisovateľ, ktorý písal thrillery z amerického prostredia. Napísal okolo 90 kníh a mnohé poslúžili ako podklad k filmovému spracovaniu.

Kniha, ktorú som práve prečítal, bola napísaná už v roku 1960, ale vôbec jej to neuberá na atraktivite. Príbeh je vyrozprávaný z pozície nešťastníka Cheta Carsona, zamestnanca firmy, ktorá sa zaoberá predajom a servisom bezpečnostných sejfov. A to je pokušenie prísť ľahko z veľkému zárobku. Aspoň naivný Chet si to myslel. Všetko je však oveľa zložitejšie a Carson sa dostane do takých obrovských problémov, že by mu určite nezávidel žiadny smrteľník.

Kto vie, ako by sme sa zachovali na jeho mieste. Dokázali by sme odolať lacnému zisku, prípadne pre veľké prachy aj zabiť? Zaujímavá sonda do zmýšľania nášho „hrdinu“, ale aj mnohých okolo neho, s ktorými príde do styku. Napínavé od začiatku do konca, s prekvapivým záverom. Zoznámenie s týmto autorom hodnotím veľmi pozitívne a určite si od neho prečítam aj ďalšie tituly. Najbližšie sa chystám na román Láska může být osudná.

P. S.: Pre zaujímavosť; originálny názov knihy je Come Easy – Go Easy a v roku 1963 poslúžila ako námet k filmu Chair de pole, ktorý vznikol v koprodukcii Francúzsko/Taliansko. V hlavnej úlohe sa predstavil Robert Hossein. Ten „zjazvený“, od Angeliky.

Paris2000
08.05.2021 4 z 5

Kniha Lehce nabyl - lehce pozbyl mě dokázala vtáhnout do děje, tudíž jsem ji přečetla jedním dechem. Autor téměř vždy až do poslední chvíle drží čtenáře v napětí i když mnohdy předvídáte. Pěkné čtení.


DzordanoChruno
12.10.2020 5 z 5

Dvaja mamľasi a nevydarená vlámačka. Takto zvyčajne iné knihy končia, no táto práve začína a poskytuje pohľad na dianie "po". Brilantná psychologická sonda do myslenia kriminálnikov, ktorých primárnou starosťou je neurobiť chybu. Vzťahy sú vykreslené dokonale, cítite sa ako v hniezde štrkáčov. Záver je troška do stratena, ale možno ho brať ako karmický. Výborné oddychové čítanie.

trudoš
22.08.2018 4 z 5

Román Lehce nabyl, lehce pozbyl mě pouze utvrzuje v tom, že James Hadley Chase byl jednoznačným králem pulpových příběhů, ve kterých se lidé na hraně zákona dostávají do kouzelně zapeklitých situací. Takový Quentin Tarantino v detektivce bez hektolitrů krve. Proto ani není divu, že peripetie smolařského zlodějíčka Cheta Carsona rychle nabudou obludných rozměrů, přitom se však drží v uvěřitelné, decentní rovině. A i když události poměrně logicky - a tudíž očekávatelně - gradují, čtenáři to stejně nedá a drží Carsonovi palce až do poslední chvilky, přestože jeho nevinnost vezme za své v okamžiku, kdy se rozhodne uvést v realitu svůj sen o malém kousku štěstí. Naneštěstí autor v dětství pravděpodobně četl hodně divné pohádky, protože o dobrém konci evidentně neslyšel ani náhodou. Co každopádně obdivuji, je jakým způsobem dokáže pracovat se čtenářem a cíleně jej zapojovat do své paranoidní hry, aby z něj v závěru udělal málem vystresovanějšího člověka, než jakým se stane sám hlavní hrdina.

Mishka_a7
15.06.2014 4 z 5

Knížka se mi moc líbila a dokázala mě dokonale vtáhnout do děje, takže byla přečtená jedním dechem. :) Hvězdička dolů za to, že situace v celém příběhu byly hoodně předvídatelné.

vitavita
21.05.2012 4 z 5

Napínavý příběh Cheta Carsona - ani jsem mu při čtení nezáviděl ...

Autorovy další knížky

James Hadley Chase (p)
anglická, 1906 - 1985
1975  86%Chytit tygra za ocas
1975  82%Pracka v láhvi
1977  90%Třikrát ve slepé uličce
1994  78%Piksla červů
1997  83%Dvojitý pohřeb

Kniha Lehce nabyl - lehce pozbyl je v

Přečtených38x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených5x
Knihotéce26x
Chystám se číst2x