Legie prokletých

Legie prokletých https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301793/bmid_legie-prokletych-Il6-301793.jpg 4 170 28

Legie prokletých série

1. díl >

Osudy malé skupiny příslušníků Hitlerova tankového pluku odehrávajícího se uprostřed pekla východní fronty, kde lidskost a čest přehlušil řev tanků a bojových letadel, zvuk hvízdajících kulek, zoufalý křik umírajících a vše ovládla nesmírná touha přežít... V obnoveném Československém spisovateli vydání první.

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Český spisovatel , Československý spisovatel
Originální název:

De Fordømtes Legion , 1953


více info...

Přidat komentář

harrym
23.07.2023 4 z 5

Určitě neupírám autorovi, že prožil peklo. Ale nechápu, proč to peklo v knize "přikrášluje" až do absurdna. Zřejmé je to zvláště v úvodu, kdy např. v jednom odstavci (popis výcviku) píše, že měli z dlaní cáry masa (dokonce jim z nich visely), a hned o kus dál, že museli cídit a čistit zbraně xkrát za den. To se ale s cáry masa místo dlaní moc nedá, že. A je tam ještě pár dalších věcí, které nezní moc uvěřitelně a autor zjevně skutečnost ještě náležitě "přikrášlil".

Venneto
08.05.2023 4 z 5

Kniha pro mne byla velkým překvapením. Celé vyprávění na mne působilo jiným dojmem a mělo jinou atmosféru než ostatní knihy z tohoto období. Samozřejmě zde autor popisuje hrůzy války, ale také že i na německé straně nebylo vše zalité sluncem. Oceňuji, že do knihy byly přidány i lehce vtipné scénky, aby to trochu kontrastovalo a líbil se mi praktický přístup hlavního hrdiny. Nejsem žádný odborník a nevím, co všechno bylo domyšleno, ale z laického hlediska knihu hodnotím kladně.


technik1965
08.09.2022 1 z 5

Oddychovka

Pítrs85
04.05.2022 3 z 5

Zajímalo by mě, jak moc je Legie prokletých psaná podle skutečných událostí a jak moc (a zda-li) si Hassel něco nepřikořenil... protože i kdyby z toho všeho zažil jen polovinu, tak by to byl román silný jako ruský boršč. A když už píšu o Rusku, tenkrát, na začátku let čtyřicátých století dvacátého, to bylo skutečné peklo na zemi. A přesně jak píše autor- doufám, že zástupy mrtvých německých vojáků pochodují s vyčítavým pohledem před zraky SS oficírů, kteří se smaží v pekle, až do skonání světů. Drsná knížka, ale neuvěřitelně čtivá. Byť je to, hlavně na jejím začátku, kdy Sven popisuje, co se dělo v zajateckém táboře německých trestanců, něco šíleného, horší než zážitky z fronty. Ale i ty stojí za to...

Rihatama
24.03.2022 4 z 5

Sven Hassel byl jednoduše smolař. Ještě před 2. sv. válkou si zavdat s Wehrmachtem, se zkušeností s 1. sv. válkou, to chce holt už fištróna. Tady nejspíš platí mladý ale hloupý. I když Dánům se hrůzy 1. sv. války zas tak moc nedotkly díky jejich kolaboraci s nacisty. S veškerou úctou. Anabáze, na kterou se Sven v roce 1936 dobrovolně nedobrovolně vydal, vzdáleně připomíná Švejka, u Svena má ale mnohem, mnohem tragičtější podobu a mnohem delší putování, kde je smrt na denním pořádku. Odsouzení k těžkým pracím v Sovětském svazu obsahuje hodně zajímavé informace z ruského týlu. Stejně tak jsou zajímavé ruské praktiky, jak se Sověti za druhé sv. války snažili přetáhnout na svou stranu již nalomené a boji znavené vojáky nacistické armády. Historka o opušťáku pro německého vojáka od sovětského důstojníka je pak tak pikantní, že je až neuvěřitelná. Sven popisuje útrapy svého vojančení spíše střízlivě než emocionálně , i když bohatě na hrůzné detaily války. V tomto ohledu je autobiografická linka zřejmá. Přesto zůstává kniha čtivá a osloví zejména svým hlubokým lidským poselstvím.

Radiq
24.02.2022 4 z 5

Nemyslím si, že má smysl zjišťovat, jestli to vše prožil přímo on nebo to má z vyprávění. Je vidět, že ve válce byl a jako protiválečná kniha to funguje skvěle.
Obzvlášť si cením toho, že konečně taky vidíme pohled z druhé, nacistické strany a ne jen hrdinné opěvování spojeneckých sil, papírově těch hodnejch. Jestli nesedí některá fakta, to je mi docela jedno - nejsem žádnej military odborník (třeba jednotky horských "myslivců" na mě působily dost podezřele, ale přesto asi existovaly).
Hlavní je to vyobrazení hrůz, které působí reálně a v kombinaci s kritickými názory autora je jasné, kam by si měli všichni ti generálové a politici takové války strčit. Jediné, co mě zarazilo, bylo líčení toho, jak všichni vychcípali a je jich už málo a v další kapitole se opět bojuje ve velkém, pak zas vychcípají a zas boj - bylo to takové nejednoznačné. Pak mám dojem, že se kniha hodně zaměřuje na Portu a ostatní tak nějak upozaďuje. Ale to jsou jen menší chybky na této parádní napínavé knize.
Já knihu četl už kdysi dávno (plus několik dalších "hasselovek") a teď jsem si poslechl audioknihu interpretovanou Václavem Knopem. Proti němu nemůžu mít křivého slova, ale rovného slova taky zrovna ne - tak něco mezi. Asi mi trochu vadí jeho tón hlasu, ale za to on nemůže. S přednesem jsem byl spokojen. Dále nevím, jaké vydání četl, ale já mám prostě postavy zafixované jako Dědka a né Starýho, Drobečka a né Prcka, takže to bylo pro mě trochu zklamání.
Z válečné literatury jsem toho moc nepřečetl, ale jsem rád, že zrovna Hasselova díla mi neunikla. Legie prokletých jako jeho prvotina nastavila solidní laťku a doporučuji všem, co od něj ještě nic nečetli.

E_Lan
05.02.2022 5 z 5

Ach jo, tak děsivě smutnou a věrohodnou knihu jsem snad nečetl. Mám pocit, že jsem v pocitech hlavního hrdiny alespoň trochu prožil tu hrůzu. Navíc z pohlednu německého vojáka. Výborná kniha od začátku do konce, bez patosu, bez příkras, bez sebemenšího milosrdenství vůči válce jako takové.

cziss
20.10.2021 5 z 5

Další vynikající kniha od "Svena". Zejména v počáteční fázi je vyprávění dost drsné. V pozdější části autor sem tam téma trochu i odlehčí, ale ne moc, a děj se stane víc epizodní. Autor nešetří hořkou kritikou války ani vlastní strany, za kterou bojuje. Autenticita je tam znát opravdu hodně. Vřele doporučuji.

lift8
15.08.2021

Celý život se zajímám o historii. Především o období druhé svět. války.
V knize Legie prokletých mi vadí věcné chyby.
Nejkřiklavější z nich - autor opakovaně v celé knize tvrdí, že lili do jejich tanků naftu. Ale tanky Panther, stejně jako všechny ostatní německé tanky jezdili na benzín.
Při popisu bitvy u Kurska píše o ukrajinských stepích. Ale Kursk je ve středním Rusku.
A tak bych mohl pokračovat.
Nevyčítám autorovi, že to, o čem píše sám neprožil (jinak by takové věci samozřejmě věděl). Ale že se při psaní knihy ani neobtěžoval si zjistit základní, všeobecně známá, fakta.

Jája92
01.06.2021 4 z 5

Myslím, že nezáleží na tom, jestli popsané zážitky skutečně prožil autor nebo zda-li je posbíral od dalších vojáků. Faktem zůstává nesmyslnost a marnost druhé světové války. Tolik zbytečně zmařených životů... Kniha obsahuje spoustu autorových filozofických myšlenek.

luke442
05.04.2021 5 z 5

Skvělá kniha! Je mě upřímě jedno nakolik je to sci-if a nakolik je to podle reality. Hasselovky mě prostě baví. Strhující, čtivé, napínavé.

Hotovson
25.06.2020 4 z 5

Nevim, jestli všechno popsaný moh prožít jeden člověk, řek bych, že ne, ale to neni podstatný. I kdyby to byly příběhy více lidí sjednocený do jedný osoby, tak hlavní myšlenkou zřejmě bylo poukázat na hrůzy a nesmyslnost války, což se podařilo. Místy dost brutální

mario.nette
07.05.2020 5 z 5

Miluju je ♥

babystar
22.02.2020 3 z 5

Knihu jsem přečetla jen díky čt. výzvě (dánský autor). Měla jsem strach, že je psána v dnešním duchu o hrdinném německém vojákovi, kterému zabránila hnusná Rudá armáda zničit bolševika. Naštěstí je poplatná době vzniku (r. 1953). Její poselství (podle mne): Válka je vůl. Dělali jsme hnusné věci, krutě jsme zabíjeli, ale také jsme hodně trpěli. Válku a Hitlera jsme nenáviděli, ale museli jsme poslouchat. Odpusťme si, co jsme si, ale už nikdy více! Vždyť jsme všichni lidé!

Camel-9
03.12.2019 4 z 5

Dobré, čtivé, autor je skvělý.

frantisek8863
27.12.2018 4 z 5

Zajímavý pohled na válečné běsnění. Do jaké míry to má vypovídající hodnotu z té "druhé" strany válečného konfliktu si netroufnu odhadnout,ale je to dobře čtivé.

kalinka99
07.12.2018 3 z 5

Mám ráda knihy od S. Hassela, ale tenhle díl mi přišel trochu slabší.

Pavel83
21.11.2018 4 z 5

Zajímavý válečný román který poukazuje na krutost války. Osudy party vojáků jsou někdy až neskutečné, ale to jen zvyšuje napětí v knize. Určitě stojí za přečtení.

zuzka894
23.05.2018 5 z 5

Kniha mě velmi mile překvapila. Čekala jsem nudnou četbu o první sv. válce (nevím proč zrovna první) a životě vojáků. A ejhle, ono to bylo hrozně napínavý, zajímavý a sakra dobrý. Nečekala jsem tedy, že všichni jeho kamarádi ve válce zemřou, ale taková je prostě válka. Nejlepší v knize - kocour Stalin :D ochlasta jeden.

Midudedi
07.03.2018 4 z 5

Autor ani tak nepokračuje v líčení osudů, jako spíš líčí průběžně celou svou účast ve válce v kostce, od prvotního idealismu, přes dezeci, lágry, trestní jednotky až ke konci války. Je to vlastně jeho válečný životopis, ve kterém rekapituluje svou anabázi, a na který postupně navěšuje jednotlivé romány.
Proto je v knize také o hodně více filozofických a osobních poznámek a úvah, tuto knihou ani v zásadě nepopisuje bojové mise, ale na vybraných příbězích splácí dluh padlým kamarádům a svému svědomí, aniž by se, a to zajímavé a neobvyklé, snažil vyvinit nebo omluvit.

Z výše uvedených důvodů nepatří kniha k nejčtivějším autorovým, ale pokud ji přečtete, ostatní romány dávají jaksi lepší smysl. Pokud ale chcete dobrý válečný román, bez přemýšlení, se spádem a autenticitou, přečtěte se kteroukoliv jinou knihu autora.

Štítky knihy

válečné romány

Autorovy další knížky

Sven Hassel (p)
dánská, 1917 - 2012
2002  85%Legie prokletých
2005  94%Generál SS
2008  84%Gestapo
2010  89%Kola hrůzy
1999  90%Krvavý batalion

Kniha Legie prokletých je v

Právě čtených3x
Přečtených261x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených12x
Knihotéce123x
Chystám se číst42x
Chci si koupit14x