Krvavá cesta na smrt

Krvavá cesta na smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79319/bmid_krvava-cesta-na-smrt-Wvg-79319.jpg 4 86 12

Legie prokletých série

< 11. díl >

Další z válečných příběhů dánského autora, bývalého příslušníka trestanecké jednotky nacistické armády. Děj románu se odehrává v roce 1944 na Balkáně. Hitlerova idea velkého vítězství se pomalu hroutí a nacistická armáda se nachází v rozkladu. Opět se setkáváme se členy trestaneckého komanda, kteří bojují s partyzánskými jednotkami pouze o vlastní přežití v nelítostných přírodních podmínkách jihu. Autenticitu líčení válečných hrůz podtrhuje fakt, že se jedná o osobní zážitky autora.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Bloody Road to the Death , 1977


více info...

Přidat komentář

luke442
20.07.2023 5 z 5

Výborná Hasselovka. Tuto bych zařadil k těm lepším. Velice mě pobavil Portův zablešenej kožich a anglický čaj. Skvělá byla napínavá až hororová scéna ze zákopové hlídky. Takových v ostatních knihách moc není.

Kdo už pár Hasselovek prečetl tak mu musí být jasné že to není reálné, aby naše skupinka prošla všemi frontami evropy, kde se dějiny často překrývají. Je to prostě oddechová beletrie založená na reálných událostech z války, možná něco na základě vyprávění ostatních vojáků z různých front které autor sbíral po válce, možná v zajetí.

I tak to stojí, jako všechny ostatní autorovy knihy, za přečtení.

technik1965
17.04.2023 2 z 5

Na pobavenie, super


VladIV
05.06.2022

Ten člověk kecá ! Žádné kaktusy apod. v thráckých horách nejsou ! Puška AK je z roku 1947 , tudíž nemohl s ní být vyzrojen nikdo za II. svět. války !
Vypovídací hodnota 0 !

Radiq
26.04.2022 3 z 5

Různorodé historky a epizody z válečné vřavy, tedy vlastně často i z vřavy, která není přímo z bojů, ale s válkou v pozadí. Na rozdíl od autorovy "Legie prokletých" tato kniha nepůsobí tak moc protiválečně - sice zde cítím to pohrdání nesmyslnou válkou a - lidově řečeno - jak s ní vyjebat, ale na nějaké přílišné odsuzování se neklade moc velký důraz. Někdy mám dokonce pocit, že se oslavuje německé hrdinství (jako že jsou ve všem nejlepší) a ruští Untermenschen jsou odpad (jako že jsou krutí, páchají různá zvěrstva a jejich nejpoužívanější věta je "Job tvoju mať").
V hlavních rolích excelují Porta a Drobeček, kolem nichž se točí valná většina příběhů, a nutno říct, že ti se neztratí v žádné situaci a dokážou ze všeho vytěžit maximum. Dělají si srandu z nadřízených, chlastají, ponižují všechny okolo, lžou a kradou, obchodují se vším možným a kdykoliv se na scéně objeví nějaká ženská, máte většinou jistotu, že ji voni nebo někdo z jejich kámošů vojedou. Bohužel často soucítím s jejich civilními "oběťmi", kteří si to asi neužívali tak, jak to z jejich pohledu viděli Němci, a strach si možná pletli s nějakými sympatiemi a sklony ke spolupráci. Ale nevím, nebyl jsem tam (a ani bych nechtěl).
Sprostou mluvou a dokonce až vulgárními výrazy se nešetří, ale není to na škodu a postavy to víc polidšťuje. Stejnou kadenci ale mají i hlášky, od urážek až po morbidní komentování situace, téměř vždy ale vtipné. Smrt číhá všude, je jí hodně a její realistické popisy můžou slabší povahy poblít. Co mi přišlo nejvíce absurdní a neuvěřitelné, byl medvěd Rasputin, který Rusáky vraždil líp než většina nácků... a ještě se na nich nakrmil.
Vůbec zde nepadne zmínka o tom, že by sloužili v trestním praporu a že byli vlastně přinucení bojovat, ale možná se spisovatel nechtěl opakovat, tak šel trochu jinou cestou. Jsem rád, že zde již postavy vystupují pod jmény Dědek a Drobeček a ne Starej a Prcek použité v překladu "Legie prokletých". Tak nějak mi to k nim sedí líp.
Sven Hassel mě nadchnul již před lety a audioknihu "Legie prokletých" jsem si poslechl nedávno, tak mě to navnadilo i na tuto. Tu opět načetl Václav Knop, který předvedl standardní, v ničem ani špatný ani dobrý výkon. Akorát ty pasáže, kdy "recituje" zpěv různých písní, je čirá tragédie, ale zároveň chápu, že to je ošemetné, takhle bez melodie a často i bez rýmů. Dám si od něj ale na nějakou dobu pauzu.
Knihu jsem si užil a nebojím se říct, že se dá číst i opakovaně, protože jednotlivé kapitoly oplývají širokým spektrem - od napětí přes humor až po touhu po přežití.
Co mě nepřekvapuje (obzvlášť ve světle aktuálních událostí na okupované Ukrajině) je, že už za 2. světové války dobře věděli, že "Ivan je ten největší lhář na světě."

cziss
12.10.2021 5 z 5

Drsný, surový příběh víceméně obyčejných vojáků nacistické armády který začíná někde na Balkáně a končí na Ruské frontě. Rozhodně to není kniha pro "slečinky", postavy mluví drsnou vojáckou mluvou a stejný je i jejich humor. Hrůzy války takto knížka popisuje pouze okrajově z pohledu vojáků, kteří jsou už na vše zvyklý a čtenář to skrze knihu vnímá pouze jejich už značně otupělejšíma očima. Líbili se mi v příběhu všelijaké jejich příhody, které byly až tak neuvěřitelné, že bych jim věřil. Na další knihy tohoto autora se budu těšit.

JancaMia
02.01.2020 2 z 5

pěkná beletrie na reálných základech , nicméně některé pasáže mi příjdou hodně přitažené, ale to je asi subjektivní věc názoru

Camel-9
03.12.2019

Dobře psané, dobře čtivé.

kars
05.12.2017

Čtivě napsáno, ale už to má s osobními zkušenostmi autora asi málo společného. Nejen, že konec války nejspíš prožil v sovětském zajetí (podle některých zdrojů až od roku 1945, ale podle jiných už od Stalingradu), ale ten děj je i těžko uvěřitelný.
Takže spíš beletrie, než biografie nebo literatura faktu. Ale jako beletrie to za přečtení opravdu stojí.

mounal
21.09.2016

No, mám za to, že tady už to pan Hassel trochu přehnal. Jít 120 km do ruského zázemí pro rudého komisaře s cvičeným medvědem, který rozumí německy a ruské vojáky zabíji na potkání je už těžko uvěřitelné. Rovněž eskorta Porty a Drobečka s vězněm přes pomalu celou Evropu. Tady zachlastáme, tady zasexujeme, tady ukradnem gestapu auto atd. Knihy S. Hassela mám rád, ale tomuhle už se nedá věřit a autor si to pro větší čtivost zřejmě ,, vycuc z palce". O příšerném a kostrbatém překladu nemluvě.

Laki_Laki
01.05.2015 5 z 5

První kniha od tohoto autora která mě chytila svým jedinečným a autentickým způsobem. Spousta částí není pro slabé povahy, dost drsným a vulgárním způsobem kniha ukazuje nejhorší válku v dějinách.

RuZZy
06.03.2015 4 z 5

Další čtivá, válečná kniha od skvělého autora. Hnusný, velmi vulgární a drsný příběh z nechutné války pokračuje. Rozhodně ani tohle není poslední kniha autora. Doporučuji všem co mají rádi příběhy z 2. světové války.

Ivinho
11.09.2013 4 z 5

Dal jsem 4 hvězdy. Mé první setkání s autorem, které bude pokračovat dalšími knihami, protože kniha je opravdu čtivá a příběh zajímavý.