Druzi ve smrti

Druzi ve smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13069/bmid_druzi-ve-smrti-lVz-13069.jpg 4 71 3

Legie prokletých série

< 3. díl >

Krutá realita druhé světové války viděná očima německého vojáka. Román s autobiografickými prvky. Sven Hassel prožil 2. světovou válku jako voják i jako zajatec v německém a později ruském koncentračním táboře. Jeho osobní vzpomínky mu poskytly dostatek inspirace k sérii knih, v nichž se mu podařilo autenticky vylíčit atmosféru nejkrutějšího období moderních evropských dějin. Hrdinové knihy si nejdříve trochu užijí životních radostí v Hamburku, kde působí v tehdy záviděníhodné roli pacientů vojenské nemocnice, aby posléze z malých krutostí a násilností života v zázemí plynule přešli do nelidských poměrů východní fronty. Válečné peklo popisuje autor věcně, bez emocí, příkras a berliček laciných efektů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Baronet
Originální název:

Comrades of war , 1960


více info...

Přidat komentář

Jen_procházím
18.07.2022 3 z 5

Postavy téhle série sem si oblíbil, hlavně Pískošlapa/Legionáře (Blíží se smrt blíží) a samozřejmě blba Drobečka. Literatura faktu to evidtně úplně není, což mi ale moc nevadí. Taky je jedna hvězdička čistě za černej/šibeniční humor.

Co mě otravovalo byla ta snaha o to pokrýt válku ze všech úhlů-špitály, kriminály, lov partyzánů, průzkum, židi...navíc vypravěč Sven vlastně ustupuje úplně do pozadí a krom snad jedné kapitoly neřekne víc jak dvě věty. Pokud to člověk bere jako antiválečnou knihu a "příklady" z Německa tak budiž, jako chlapskej "dobrodružnej" příběh to taky celkem jde.

Badger
06.07.2022 5 z 5

No tak zase paráda, Sven prostě psal tak, že čtenáře upoutal a bavil, knihy mají jisté dobrodružné kouzlo a člověka zajímají veškeré hlášky i činy oblíbených i jiných postav.
Nebudu hodnotit pravodivost událostí v Hasselových knihách, páč to již zde i jinde činilo mnoho zdatných historiků.
Každopádně ten člověk něco zažil, pak toho využil a napsal romány co mají lidi bavit a ono to většinou funguje. Jen po sobě jdoucnost knih asi zjistím jen až je lousknu všechny, nedá se řídit ani podle roku vydání, tato je většinou uváděna jako 3. přesto patří spíše ke konci série, odehrává se v roce 44 a Německo je skorem v troskách.


Valyk
25.02.2014

Přečetl jsem první kapitolu a kousek z druhé, takže se ještě k tomuto komentáři vrátím. Po tom co jsem přečetl ale musím říct, že je to s prominutím kravina. Zatím čtu naprosto nevěrohodné a totálně idiotské rozhovory mezi údajně (nevypadá to tak) těžce raněnými vojáky v transportu ve vagonech pro dobytek. Jestli to není nějaký přelud, vyskytující se jen v 1.kapitole, a bude to v tomto stupidním duchu pokračovat, nedočtu to.... Už jsem o 2. světové válce přečetl pár knih, ale tohle zatím působí jakoby šlo spíše o postřehy ze všedního dne vojáka, bez souvislostí, bez myšlenky....

Tak jsem to vzdal. Tohle opravdu ne. Hodnotit nebudu, protože jsem přečetl jen dvě kapitoly.

Autorovy další knížky

Sven Hassel (p)
dánská, 1917 - 2012
2002  85%Legie prokletých
2005  94%Generál SS
2008  84%Gestapo
2010  89%Kola hrůzy
1999  90%Krvavý batalion

Kniha Druzi ve smrti je v

Přečtených128x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených8x
Knihotéce76x
Chystám se číst17x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x