Wolverine: Zrození

Wolverine: Zrození https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447851/bmid_wolverine-zrozeni-bce-447851.jpeg 4 114 24

V tom, co dělá, je nejlepší. Ale kým skutečně je a odkud pochází, to zůstávalo zahaleno tajemstvím. Až dosud. Staňte se svědky šokujícího příběhu mutanta, z něhož se stane Wolverine. Tajemství jeho neuvěřitelného zrození je konečně odhaleno.

Literatura světová Dobrodružné Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Wolverine: Origin , 2001


více info...

Přidat komentář

Ivan F
07.04.2023 4 z 5

Komiks je žáner, nad ktorým mnohí ľudia (a čitateľov nevynímajúc) ohŕňajú nos. Dôvody sú rôzne, ale za seba môžem vyhlásiť, že aj klasika alebo detektívka alebo akýkoľvek iný žáner nevyhovie každému, pretože si to každý odôvodní sám za seba a pre seba. Tým sa kruh uzatvára a máme tak mnoho literárnych žánrov, medzi ktorými si komiks našiel svoje miesto. Osobne nie som fanúšik komiksových príbehov, pretože mi výtvarník ponúka svoju predstavu a tým pádom moja fantázia trpí, no na druhú stranu musím napísať, že aj medzi komiksmi sa nájde plno veľmi dobrých diel. Wolverine - Origin je jedno z nich. A tu je práve paradox - kresba sa mi páčila viac, než samotný príbeh. V každom prípade, aby som si rozšíril literárne obzory a orientoval sa pri diskusiách a rozhovoroch so skalnými fanúšikmi Marvelu, som rád, že som sa dozvedel, ako to bolo so "zrodením" Wolverina. Určite sa aj v budúcnosti s chuťou zoznámim tiež s osudmi iných postáv z Marvelovského univerza.

ludek.n
19.12.2022 4 z 5

Vyprávět o původu tak ikonické postavy, jakou je Wolverine, chtělo od tvůrců (a bezpochyby i od vedení Marvelu) notnou dávku odvahy a odhodlání. Bill Jemas, Joe Quesada a Paul Jenkins se toho kroku odvážili a poodhalili roušku jednoho z velkých komiksových tajemství. Finální podobu scénáře vzal na svá bedra Paul Jenkins a stvořil příběh, který je z části komorní, z části dobrodružný a akční, ale rozhodně poutavý a nadčasový. Zvláště v prvních třech sešitech, kdy ještě nemusel malého Jamese Howletta přizpůsobovat wolverinovskému mýtu a mohl se zápletkou nakládat zcela volně a podle vlastního uvážení, je jeho vyprávění vpravdě kouzelné, svobodné a uhrančivé. V druhé polovině knihy už je přece jen cítit tlak a potřeba vměstnat Logana do mantinelů drsného a sarkastického hrdiny, což příběh malinko svazuje a ochuzuje. Přesto, klobouk dolů. Co se týče výtvarné stránky, tady není o čem debatovat. Andy Kubert za kreslící podložkou a Richard Isanove za barevnou paletou odvedli tak famózní a dokonalou práci, že mi oči div nevypadly z důlků. Tuhle krásu nelze popisovat, tu je potřeba zhlédnout, nechat se jí okouzlit. A můžete mi věřit, že o zelených očích zrzavé Rose se mi bude zdát ještě dlouho a dlouho. Úžasná práce!


ArkAngel
08.07.2022 3 z 5

Jako mladšímu se mi tenhle komiks hrozně líbil a nutno uznat, kresbu má vážně pěknou. Příběh je ale jinak hrozně obyčejný. Máme tu velkého superhrdinu Wolverinea, který je ještě dítětem a to si žije idylický život na panství. Když ale vyjde najevo, že má schopnosti, jeho život se změní a on se z citlivého chlapce stává divochem. Jako rozvedení minulosti populárního hrdiny je to fajn, ale nic víc to ve finále nenabízí.

Teraesa
21.05.2022 5 z 5

Tak toto bolo ozaj skvelé! Výborné spracovanie :)

Adasin
09.01.2022 4 z 5

Myslela jsem, že mě Wolverine bez adamantia v drápech a X-Menů nebude tolik bavit, ale Zrození je hodně dobrý příběh, hlavně první polovina, která se dočkala i filmové adaptace (pravda, trochu zjednodušené, ale pořád je to imho asi nejlepší část filmu). Ve druhé půlce už bohužel začíná být znát, že tenhle příběh nemohl být odvyprávěn celý, aby kolem postavy zůstalo ještě nějaké tajemno. Druhá půlka se tak soustředí především na to, aby Wolverine zesílil a té minulosti, kterou v první půlce "získal", se zase zbavil. Popravdě bych se bez druhé půlky klidně obešla, zakončit to tam nebo až později v osadě už mi nepřijde takový rozdíl, jelikož druhá polovina stejně nepřináší odpovědi na mnoho nových otázek položených v té první. Proti čemu ale nemám žádné námitky, je kresba, Andy Kubert se už po přečtení komiksu 1602 zařadil mezi moje oblíbené kreslíře a i na toto jeho dílo se dívá vážně hezky. Lettering mi až tak nevadil, naopak se mi k dobovému zasazení příběhu hodil. 8/10

klempy2
15.09.2021 5 z 5

Podle mě mistrovské dílo! Ano, četl jsem Alana Moora, Franka Millera a komiksy, které jsou označovány jako "nejlepší komiks všech dob" ale nic mě tak nebavilo jako tohle!

O to přeci jde, nebo ne? Komiksy mají hlavně bavit. Musím říct, že děj mě chytl od začátku a až do konce nepustil. Hustá atmosféra, skvěle udělané a reálné postavy, na kterých vám záleží, výborné tempo po celý příběh.

Jen škoda, že to nebylo delší - Chtěl bych vidět co se dělo dále.

Dávám tomuto komiksu 6 hvězd z 5ti :) Nikdy jsem nečetl lepší komiks.

Lioncz24
06.08.2021 4 z 5

Já bych tomu opravdu chci dát pět hvězdiček ale to nejde. Příběh je ok ale ty drápy jsou hrozné vůbec nevychází mezi prsty.
Barva se k tomu hodí tak napůl

fvalek
26.04.2021 3 z 5

Bohužel musím souhlasit s názorem, že kdyby tohle dílo vůbec nevzniklo, tak by se asi nic nestalo. Kresba je nadprůměrná, moc hezká, i když taková dost specifická a nevím, jestli se hodí na některé scény, ale to už není na mě. Celý příběh je hezký, ale není zase nějak extra zajímavý (první polovina skoro vůbec, první kapitola absolutní nuda), potom se to trošku zlepší, ale až do finále skutečně taková idylka o ničem. Chyběla mi nějaká závěrečná tečka, nějaké povýšení, propojení s Wolverinem jako takovým. Kdyby celá čtvrtka knihy nebyly jen scénáře, tak by se vyplatilo udělat kapitolu navíc, která by Jamese hodila na dráhu jeho dalšího života.

Když pominu tu nudu, tak musím pochválit dobový styl, líbí se mi onkání, onikání, způsob chování... Je to milý exkurz do tehdejší doby a dává to příběhu pěkné pozadí. To je ale tak nějak všechno, co příběh má. Jinak ano, naštvalo mě, jak se nakonec Rose rozhodla. Nevím, jestli to je plus nebo mínus - přenesení těžiště děje na postavu Rose a sledování Logana z jejího pohledu, asi to dává větší smysl než být v jeho ne vždy bystré mysli. Ale když si vezmeme, jak na konci skončil její deník, je to škoda. Ale stále, chybí mi tam ta tečka, tohle je zbytečně rozvleklé a působí nedokončeně. Od "LEGEND MARVELU" jsem čekal trošku víc.

trudoš
24.01.2021 4 z 5

Na jednu stranu povedené, především první půlka, kdy scenárista Paul Jenkins dokáže vyrukovat s povedenými zvraty, na druhou stranu platí přesně ta slova, která sám uvádí v doslovu. Komiksové album Zrození sice poodhaluje Wolverinovu minulost, ale zároveň pokládá nové otázky, na které bůhví jestli někdy dostaneme odpověď. Kresba Andyho Kuberta je ovšem nádherná, jen ten lettering se fest nepovedl. To snad i font z psacího stroje by mi přišel vhodnější.
V důsledku tak příběh nepředvádí nic zásadního, postava divokého mutanta se teprve formuje, takže sarkasmus a nadsázka zde ještě nemají co dělat a celé se to pak nese v duchu tragických viktoriánských historek. Což není na škodu, avšak faktem je, že Wolverina mám raději v akčnější, modernější rovině. Pouze finále mi přišlo drobně odbyté, čekal jsem trochu víc práce se všemi těmi náznaky, jež byly v ději porůznu rozesety. Na můj vkus zbytečně melodramatické, ale zase uznávám, že v rámci celkové koncepce asi nešlo zápletku zakončit jinak.

Wheelcrusher
07.01.2021 4 z 5

Fakt rád bych dal za pět, jelikož to vypadá krásně i skvěle se čte a sám su v mnoha wohledech taky takovej Wolvík, ale panebože... takhle blbě tam kreslit drápy, který nevycházej z prostoru mezi prsty (pročež jsou 3!), ale přímo nad prstama... to je myslim srovnatelnej fauXpas jako namalovat Iron Manovi na masku nos, srnkám všechny nohy zadní nebo jak má v Kamenáku Batman splihlý ty ostny na zápěstí, jako by snad byly jen na ozdobu:) Každopádně velice intenzivní zrod!

Hwaelos
09.12.2020 3 z 5

Průměrná, hezky nakreslená pohádka, která kdyby nevznikla, nic by se nestalo.

Covenant
04.11.2020 4 z 5

(SPOILER) Jediné, čím autor zamíchal karty, jsou osoby na počátku, aby nebylo tak zřejmé, kdo je ten "vyvolený". Pak jde už, ale o předvídatelný vývoj Wolverina. I když, abych nebyl tak přísný, tak je to také tím, že už máme předem dané, kdo se má zrodit. Ještě bych, ale vytknul ten konec, který vlastně chyběl a zkazil mi tím dojem z celého čtení. Jinak jde o komiks, který se mi po výtvarné stránce líbil a příběh je i přesto všechno, lepší průměr. I když jsou použita mnohá klišé, nenudil jsem se. Jde, ale o komiks, na který brzo zapomenu. Nejlepší Rosomák je dle mého, Starej dobrej Logan a toho z vrcholu, jen tak někdo nesejme.

jarynek
31.10.2020 5 z 5

No když se nad příběhem s odstupem zamyslím, tak ten přerod z nemohoucího chlapce v neohroženého muže by mohl být hůře uvěřitelný, ke konci autoři použili trošku obehraná osudová klišé, ale když ono se to tak dobře četlo. Prostě mne to bavilo od začátku do konce. Charaktery jsou dobře popsány, vyvíjejí se, najdeme zde překvapení, emoce. A musím vyzdvihnout pěknou kresbu, která mi k tomuto vyprávění sedla ještě více než u 1602.

KubaHanzelin
24.09.2020 5 z 5

Dost dlouho jsem to odkládal, ale konečně jsem se k originu Wolverina dostal a ano, takhle bych si to nějak představoval.
Drsné drama, při kterém si několikrát řeknete: "no, ty kráso" se četlo naprosto samo a i přesto, že mi kresba moc nesedla, musím říct, že seděla k době v které se příběh odehrává. Jen jak bylo už napsáno níže Delphínem, taky mě trochu zklamal konec.. možná, protože tam žádný pořádný nebyl, ale předpokládám, že to byl účel autorů:)

GoodGames
22.09.2020 5 z 5

Silný a drsný príbeh o vzniku jednej z najobľúbenejších komiksových postáv. Svižný scenár, príjemná kresba a jedná sa celkovo o komiks, ktorý by si žiadny fanúšik dobre napísaných superhrdinských komiksov nemal nechať ujsť.

Ivan Kučera
04.09.2020 4 z 5

„Logan, pane. Jmenuje se Logan.“ Parádny origin, ktorý sa uberá absolútne nečakanými cestičkami. Fanúšik postavy logicky nečaká nič iné, len armádu, pokusy, vedcov, experimenty a adamantium. Lenže nič z toho nepríde a namiesto toho sa dočkáme kombinácie Jacka Londona, Marka Twaina a rozprávkovej výpravy aristokratického zámku v lone prírody (!). Druhá polovica, odohrávajúca sa v kanadských horách, už je o čosi slabšia a vidno, že sa scenáristi ponáhľali, aby boli (i za cenu použitia klišé a skratiek) čím skôr v cieli, ale napriek tomu ide o vynikajúce dielo s viacerými dráždivo nezodpovedanými otázkami.

Delphín
22.08.2020 5 z 5

Od konce jsem čekal asi něco víc, rovněž šlo podle mě lépe zpracovat partu tří dětí na počátku komiksu, budoucí děj by byl ještě zajímavějším. To je ale asi všechno, co lze tomuhle komiksu vytknout. Jinak je to velice fajn čtení, do kterého se člověk ponoří, i když tu akce není tolik, jak by se očekávalo, ale to komiksu rozhodně nohy nepodráží, funguje i na té normální lidské stránce. Občas tak máte pocit, že místo superhrdinského originu čtete dosti fajn rodinné drama. A ještě u toho sledovat tak úžasnou kresbu? Jop, tohle se povedlo!

Atak
10.11.2019 5 z 5

Super, ve filmu je to trošku jinak, ale originál je zajímavější.

Wiedzmin
28.12.2018 5 z 5

Výborný, atmosférický Origin. Jenkins si dal na scénáři dost záležet a Wolverinův původ je dost surové, atmosférické a výborné čtení. Na styl kresby jsem si musel chvilku zvykat, ale to nebránilo tomu, abych si pak příběh užil na nejvyšší úrovni. Zrození je příběh, který nastavil laťku sakra vysoko. P.S. Zabít tvůrce filmového originu s Wolverinem.

Lenka.Vílka
19.01.2018 5 z 5

Bravurně sepsaný a dokonale nakreslený příběh zrození legendy, hrdiny. Originy jsou moje srdcovka, pokud jsou dobře vystavěné. A v tomhle případě luxusní. Nestydim se, slzička ukápla. A na konec jsem koukala jako děcko na vánoční stromeček. Ano, možná to je zrod legendy a hrdiny, ale zároveň samotáře. Ach, stále musím myslet na ten konec. To bylo nádherný.
Škoda, že u nás nevyšel Origin II. a další Origin kousky.
(Dnes žádné citace, čteno v originále)